SPALIS

Galbūt jau ragavote Big Green Egg kepsninėje kepto omaro? Tačiau yra ir kitų būdų jam paruošti Big Green Egg kepsninėje, papildant stulbinančiais skoniais. Kiti vėžiagyviai ir moliuskai taip pat būna gardūs pagaminti Big Green Egg. Šiame ypatingajame valgiaraštyje sužinosite apie tris skirtingus gaminimo būdus, o Big Green Egg ekspertas Ralph de Kok pasidalins trimis įvairių jūrų gėrybių patiekalų receptais.

TRYS BIG GREEN EGG JŪRŲ GĖRYBIŲ PATIEKALAI

SPALIO MĖNESIO RECEPTAI

Vėžiagyviai ir moliuskai – gardu ir sveika!

 

Keista, bet vėžiagyviai ir moliuskai, dar vadinami jūrų gėrybėmis, dažnai laikomi vasaros skanėstais. Juk gera saulėtame kiemelyje mėgautis ant grotelių keptu omaru arba lėkšte jūrų gėrybių. Tačiau didžiausias vėžiagyvių ir moliuskų pasirinkimas būna rudenį. Prisiderinę prie sezono mėgausitės gardžiais jūrų gelmių vaisiais, ypač jei juos pagaminsite Big Green Egg kepsninėje.

 

Dažniausiai vėžiagyviai ir moliuskai patiekiami virti. Taip pagaminti jie skanūs, bet juk galima pasiekti didesnės įvairovės, o Big Green Egg šiuos produktus nuspalvintų stebėtinais skonio akcentais. Nėra būtina apsiriboti tik ant grotelių keptu omaru, ant iešmelio suvertomis krevetėmis arba keptomis jūrų šukutėmis. Būtent dėl didelių Big Green Egg teikiamų galimybių verta į valgiaraštį įtraukti vėžiagyvius ir moliuskus. Be to, tai gardus ir sveikas pasirinkimas!

 

Atsakingas valgymas

 

Vėžiagyviai ir moliuskai ne tik nepaprastai gardūs. Jie – svarbi subalansuotos mitybos dalis. Ne visi žino, kad šios jūrų gėrybės pasižymi tokia pačia nauda sveikatai kaip žuvis, kurią mitybos ekspertai rekomenduoja valgyti mažiausiai kartą per savaitę. Vėžiagyviuose ir moliuskuose yra sveikų omega 3 riebiųjų rūgščių ir gausu vitamino B11 (folio rūgšties), vitaminų B12, E, fosfatų, kalcio ir natrio. Be to, jie lengvai virškinami, juose beveik nėra jungiamojo audinio.

 

Šviežios jūrų gėrybės

 

Kita vertus, vėžiagyviai ir moliuskai – gana lepi maisto produktų grupė. Juos pirkdami kliaukitės pojūčiais. Pirkdami omarą išsirinkite dar gyvą ir atminkite, kad šviežios jūrų gėrybės įprastai kvepia jūra. Pajutę rūgštų aromatą arba kitus nemalonius kvapus verčiau nerizikuokite. Sulūžęs kiautas arba kriauklė – svarbi priežastis išmesti vėžiagyvį arba moliuską. Jei tarp įsigytų žalių moliuskų rasite prasivėrusį, pabelskite į jį pirštu. Jei moliuskas dar šviežias, jis nedelsdamas užsivers.

 

Naudingi priedai

 

Porcelianinės grotelės – puikus priedas ruošiant smulkesnius vėžiagyvius arba moliuskus. Su jomis daug lengviau iškepsite krevetes, langustus ir moliuskus, nes jie neiškris pro tarpus. Be to, porcelianinės grotelės tinka jūrų gėrybėms kepti ir rūkinti, o tai puikus paruošimo būdas. O kaip austrės, apkeptos midijos ir jūrų šukutės arba vienas iš žemiau pateiktų Ralph de Kok receptų? Jei vis tiek norite jūrų gėrybes virti, nesuklysite pasirinkę ketaus katilą ir uždėję jį ant EGG kepsninės grotelių. Jei ketaus katilo neuždengsite, jūrų gėrybės prisigers nuostabaus Big Green Egg teikiamo aromato!

 

Omaras su rūkytu sviestu

Krevetės druskos plutelėje

Jūrų gėrybės, rūkytos ant eglišakių

 

IGREDIENTAI

 

 

Omaras, troškintas rūkytame svieste
Krevetės druskos plutoje
Vėžiagyviai ir moliuskai, rūkyti ant eglišakių

Pasiruošimas iš anksto: 2 val. + 15 min.

Gaminimas: 55 min.

2 porcijos

1 omaras

1 kg sviesto

Priedai:

obels skiedros

convEGGtor laikiklis

apvali skysčių surinkimo talpa

EGGmitt pirštinė

Gaminimo laikas: 35–40 min.

12 užkandžio arba 4 pagrindinio patiekalo porcijos

12 krevečių

1 žalioji arba geltonoji citrina

Druskos plutai:

2 kg rupios jūros druskos

3 kiaušinių baltymų

Reikalingi priedai:

gilus picos kepimo akmuo

2 EGGmitt pirštinės

Gaminimo laikas: 30 min.

2–4 porcijos

4 švieži langustai

1,5 kg įvairių jūrų gėrybių: langustų, midijų, krantinių sraigių ir kitų moliuskų

džiovintų eglių arba pušų šakelių

1 ekologiška žalioji citrina

1 ekologiška geltonoji citrina

½ butelio alaus kokteilio

1 bagetė

sūdyto sviesto

Reikalingi priedai:

apvalios porcelianinės grotelės

2 EGGmitt pirštinės

 

PARUOŠIMAS

 

 

Omaras, troškintas rūkytame svieste

PASIRUOŠIMAS

2 val. prieš kepimą įdėkite omarą į šaldiklį, kad apmirtų.

Palaikę omarą šaldiklyje 2 val. ant viryklės užvirinkite didelį puodą vandens ir paruoškite ledinio vandens vonelę. Suimkite omarą žemiau galvos ir nukirpkite žnyples laikančias gumeles. Įdėkite omarą į verdantį vandenį ir virkite 2 min. Kiaurasamčiu išgriebkite jį iš vandens. Suimkite omarą per švarų rankšluostį, kad apsisaugotumėte nuo karščio, ir kitu rankšluosčiu nulaužkite žnyples. Jas vėl įdėkite į verdantį vandenį ir pavirkite dar 1 min. Likusį omarą atvėsinkite lediniame vandenyje. Praėjus 1 min. išgriebkite žnyples iš puodo ir taip pat atvėsinkite šaltame vandenyje.

GAMINIMAS

Vandenyje išmirkykite saują obels skiedrų. Iki galo atidarykite traukos angą, esančią keraminio Big Green Egg pagrindo apačioje, ant anglių išdėliokite tris uždegiklius ir juos uždekite. 10–12 min. palaikykite EGG kepsninę neuždengtą.

Tuo tarpu omarą ir žnyples ištraukite iš vandens. Nulaužkite omaro uodegą. Atverkite uodegos kiautą ir išimkite virškinamąjį traktą. Kojas ir žnyples taip pat atverkite ir atsargiai išimkite mėsą. Ją nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.

Išdėliokite išmirkytas skiedras ant rusenančių anglių. Įdėkite convEGGtor laikiklį ir groteles. Į apvalią skysčių surinkimo talpą sudėkite sviestą, uždėkite ją ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Įkaitinkite kepsninę iki 110 °C ir rūkykite sviestą 15 min. Reguliariai pamaišykite besilydantį rūkomą sviestą ir kaskart uždarykite EGG dangtį.

Sudėkite omaro mėsą į rūkytą sviestą, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir įkaitinkite kepsninę iki 100 °C. Troškinkite 6–8 min., po to EGGmitt pirštine išimkite talpą iš kepsninės.

Išimkite omaro mėsą iš sviesto ir patiekite su pasirinktomis daržovėmis, pvz., keptais pankoliais ir šviežiomis bulvytėmis. Tiks ir aitriosiomis paprikomis gardintas majonezas.

Krevetės druskos plutoje

Druskos plutoje kepami produktai išlieka minkšti ir sultingi. Druskos pluta sulaiko drėgmę viduje, todėl produktas, galima sakyti, išverda garuose. Be to, druska suteikia subtilaus sūrumo. Šiame Big Green Egg kepsninei pritaikytame recepte druskoje kepamos krevetės.

Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje, įdėkite groteles ir uždarykite dangtį. Įkaitinkite EGG kepsninę iki 220 °C. Tuo tarpu iš jūros druskos, kiaušinių baltymų ir vandens pagaminkite nelabai drėgną lengvai minkomą mišinį.

Gilų picos kepimo akmenį išklokite maždaug 1 cm storio druskos mišinio sluoksniu. Ant jo išdėliokite krevetes išgaubtąja uodegos puse į apačią taip, kad galvos atsidurtų ant kepimo akmens krašto. Uodegas uždenkite likusiu druskos mišiniu ir švelniai apspauskite. Uždėkite kepimo akmenį ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Krevetes kepkite maždaug 15–20 min., kol galvos paraus, o druska sukietės. Tuo tarpu skiltelėmis supjaustykite žaliąją arba geltonąją citriną.

Naudodamiesi EGGmitt pirštinėmis išimkite kepimo akmenį iš kepsninės. Plaktuku sudaužykite druskos plutelę ir išimkite krevetes. Nedelsdami patiekite su žaliosios arba geltonosios citrinos skiltelėmis, kad svečiai panorėję pagardintų krevetes sultimis.

Patarimas:

Taip pat skanu iš druskos plutos išimtas krevetes apsukti šoninės bryzeliais ir trumpai apkepti jas ant grotelių iš abiejų pusių.

Vėžiagyviai ir moliuskai, rūkyti ant eglišakių

Big Green Egg kepsninėje ruoštų jūrų gėrybių ir eglių arba pušų šakų dūmo skoniai – nuostabus, neapsakomas derinys. Privalote patys paragauti!

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis, įdėkite groteles ir uždarykite dangtį. Įkaitinkite kepsninę iki 200 °C. Tuo tarpu nuplaukite jūrų gėrybes ir išmeskite tas, kurių kiautas arba kriauklė sulūžusi. Ant porcelianinių grotelių išdėliokite džiovintas pušų arba eglių šakeles, o ant jų sudėkite langustus ir jūrų gėrybes.

Žaliąją ir geltonąją citrinas supjaustykite skiltelėmis ir pusę jų išspauskite ant vėžiagyvių bei moliuskų. Išspaustas skilteles išdėliokite tarp jūrų gėrybių. Apvalias groteles uždėkite ant nerūdijančio plieno grotelių, uždarykite EGG dangtį ir rūkinkite maždaug 6 min. Tuo metu prasivers pirmieji moliuskai. Butelio kakliuką uždengę nykščiu apšlakstykite jūrų gėrybes alaus kokteiliu. Uždarykite EGG dangtį ir rūkinkite 2–4 min., kol visi moliuskai atsivers, o langustai iškeps.

EGGmitt pirštinėmis išimkite porcelianines groteles iš kepsninės. Išdėliokite jūrų gėrybes lėkštėse (arba sudėkite į vieną didelę lėkštę) ir patiekite su likusiomis citrinų skiltelėmis, bagete ir sūdytu sviestu.

Patarimas:

• Pušų arba eglių šakeles porą dienų padžiovinkite ūkiniame pastate arba namie arba sudėję tarp popierinio rankšluosčio skiaučių 3 min. pakaitinkite mikrobangų krosnelėje.

• Prieš patiekdami rūkytas jūrų gėrybes taip pat galite apibarstyti smulkiai kapotomis aitriosiomis paprikomis, mėlynaisiais svogūnais ir petražolėmis.

 
 

© Big Green Egg Europe

close