VIŠČIUKAS KIAUŠINYJE

Vištiena yra gardi ir universali, ją lengva gaminti Big Green Egg kepsninėje. Mūsų šefas  Ralph de Kok geriau už kitus žino, kokios įtakos ingredientų kokybė turi galutiniam rezultatui. Jis apsilankė biodinaminiame ūkyje, trim skirtingiems patiekalams ieškodamas ekologiškos vištienos.

BIG GREEN EGG RECEPTAI: VIŠTIENA TRIMIS BŪDAIS

Vištiena valgiaraštyje? Pirkite kokybišką!

Vištieną mėgsta daugelis, bet ne visos vištos vienodos. Jei norite pagaminti gardžios vištienos, svarbu įsigyti natūraliai auginto paukščio mėsos. Tai lems neprilygstamą skonį ir kokybę, o paukštis bus gyvenęs humaniškomis sąlygomis.

Vištiena ir paukštiena – neatsiejama subalansuotos mitybos dalis. Pirmiausia todėl, kad tokia mėsa gausi baltymų, vitaminų ir mineralų. Be to, paukštienoje mažiau sočiųjų riebalų nei kitose mėsose. Be naudos sveikatai, vištiena ir paukštiena yra labai gardi, ypač įsigyta iš patikimo pardavėjo ir paruošta pagal gerą receptą. Visada stenkitės rasti ekologiškos vištienos, nes ji daug kuo pranašesnė už įprastą. Pavyzdžiui, paukščiai užauga palankiomis sąlygomis ir savu tempu. Paprastos vištos, priešingai, beveik nemato natūralios šviesos ir gyvena grupėmis po 18 viename kvadratiniame metre. Dažniausiai mėsai auginamos greitai augančių veislių vištos. Tai palanku augintojams, nes tokius paukščius galima pjauti sulaukusius 6 savaičių. Laimė, vis daugiau vartotojų žino apie kokybės skirtumus ir renkasi ekologišką vištieną.

Daug skonio

Ekologiškuose ūkiuose paukščiai auga natūraliomis sąlygomis. Viščiukai broileriai auginami mėsai, bet šie paukščiai gyvena labai gerai. Jie gali kiek panorėję judėti, gauna daug gaivaus oro ir natūralios šviesos. Tam ūkininkai renkasi lėtai augančias veisles, taigi paukščiams leidžiama augti savu tempu. Dalį maisto jie susiranda patys, o likusią gauna natūralaus ekologiško pašaro pavidalu. Griežtai reguliuojama, kokio dydžio turėtų būti narvai, kiek vienam viščiukui turi tekti ploto, ar paukščiai gali išeiti į lauką, koks minimalus skerdžiamo paukščio amžius, kokių veislių vištos auginamos. Todėl ekologiškai auginamas viščiukas gyvena dvigubai ilgiau nei paprastas viščiukas. Šie ir kiti reikalavimai ekologiškai produkcijai yra teisiškai apibrėžti ir taikomi ne tik paukščių gyvenimo sąlygoms, bet ir mėsos apdirbimui. Tai reiškia, kad ekologiška vištiena – kokybiškas produktas, ir tai justi skonyje! Jei ieškote, kaip ypatingai ir gardžiai paruošti tokią vištieną, rekomenduojame naudotis Big Green Egg kepsnine. Sėkmė garantuota!

Big Green Egg eksperto vizija
Vištiena trimis būdais

Deja, ekologiškos vištienos išvysi nedažnai. Ji visai kitokia nei siūloma prekybos centro nukainotų prekių lentynose. Šie paukščiai sveiki, jų gyvenimas geras. Jie maitinti sveiku pašaru, neturinčiu GMO ir antibiotikų, ir galėjo laisvai vaikštinėti ūkyje. Yra daug vištų veislių. Skiriamos dedeklės (labiau tinkamos dėti kiaušiniams) ir viščiukai broileriai (auginami mėsai). Aš vis nustembu, kad ekologiška vištiena ne tik skanesnė, bet ir greičiau iškepa! Taigi gaminimo laikai receptuose nurodyti būtent ekologiškai vištienai, o ne – deja, lengviau gaunamai – masiškai auginamų vištų mėsai.

Skanaus!

Ralph de Kok 

Ingredientai

 

Suplota višta

2 porcijos

1 ekologiška višta

1 didelė aitrioji paprika

4 česnako skiltelės

1 ryšelis šalavijų

alyvuogių aliejus

rupi jūros druska

1 ekologiška citrina

150 g sviesto

Višta ant alaus skardinės

2 porcijos

1 ekologiška višta

alyvuogių aliejus

1 skardinė alaus kokteilio Radler (pustuštė)

1 žalioji citrina

1 citrina

Prieskonių mišiniui

1 v. š. juodųjų pipirų

1 v. š. druskos

2 kaupini šaukštai maltos paprikos

3 v. š. rudojo cukraus

1 a. š. maltų gvazdikėlių

Sumuštiniai su rūkyta vištienos filė

2 porcijos

2 ekologiškos vištienos filė

rupi jūros druska

cukrus

6 riekelės sumuštinių duonos

½ ryšelio laiškinių česnakų

1 žalioji citrina

3 kaupini šaukštai majonezo

3 kaupini šaukštai grietinės

¼ raudongūžio kopūsto

¼ gūžinės salotos

1 didelis pomidoras

1 virtas kiaušinis

¼ agurko

2 kaupini šaukštai grūdėtų garstyčių

6 bryzeliai apskrudintos šoninės

 

Paruošimas

 

Suplota višta

Panašių paruošimo būdų yra ne vienas. Pasirinkau šmaikštų patiekalo pavadinimą – manau, suprantate, ką turiu omenyje… Šis būdas labai populiarus Pietų Europoje ir Pietų Amerikos šalyse ir vadinamas Pollo al Mattone. Didžiausia gudrybė – iškepti visą vištą per maždaug 30 minučių. Tai įmanoma išskleidus vištą ir iškepus ją ant ketaus grotelių prislėgtą dviem sunkiomis plytomis. Tam ketaus groteles Big Green Egg kepsninėje reikia apversti, kad višta gautų kuo daugiau kaitros – juk apačioje grotelės platesnės.

1 Pasitelkę maistines žirkles iškirpkite vištos stuburą perkirpdami šonkaulius abipus slankstelių. Išskleiskite vištą tvirtai prispausdami ją delnais.

2 Nupjaukite aitriosios paprikos kotelį ir išimkite sėklas. Nulupkite česnako skilteles. Smulkiai sukapokite aitriąją papriką, česnaką ir penkis šalavijų lapus. Įdėkite vištą odele į apačią į Stačiakampę skysčių surinkimo talpą ir gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apibarstykite jūros druska. Užberkite pusę susmulkintų aitriųjų paprikų, česnako ir šalavijų ir užtarkuokite pusės citrinos žievelę. Apverskite vištą ir pakartokite tą patį su likusiais ingredientais. Užspauskite ant vištos pusės citrinos sultis. Įdėkite Stačiakampę kepimo formą į šaldytuvą ir marinuokite mėsą 4 val.

3 Užkurkite Big Green Egg kepsninę ir įdėkite apverstas ketaus groteles. Įkaitinkite kepsninę iki 165–175 ºC. Tuo tarpu suvyniokite dvi plytas į patvarią foliją ir įkaitinkite jas ant grotelių.

4 Padėkite ištiestą vištą ant grotelių odele į apačią, o ant viršaus – geriausia, naudodami Pit Mitt BBQ pirštinę – uždėkite abi plytas. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite 15–20 min., kol odelė taps traški ir auksinė.

5 Apverskite vištą, vėl uždėkite ant jos plytas, uždarykite dangtį ir kepkite dar 10–15 min., kol mėsa iškeps. Tuo tarpu sukapokite likusius šalavijų lapelius, prikaistuvyje išlydykite sviestą su žiupsneliu druskos. Prieš patiekdami apšlakstykite vištą išlydytu sviestu.

Višta ant alaus skardinės

Šiuolaikiška klasika. Šis patiekalas nepaprastai populiarus, bet vis tiek sulaukiu daug klausimų, todėl norėjau vėl pasidalyti savo patirtimi. Šis receptas neįprastas tuo, kad naudoju alaus kokteilį Radler. Gaiviai saldus citrusinių vaisių skonis – tikras gardumėlis! Kol višta kepa, alus skardinėje garuoja, todėl mėsa išlieka minkšta ir sultinga, o tai ypač svarbu krūtinėlei, kuri iškepa greičiau už blauzdeles. Šis receptas puikus tuo, kad jums reikės tik pusės skardinės, todėl alų prieš tai būtinai atšaldykite!

1 Užkurkite Big Green Egg kepsninę. Įdėkite convEGGtor laikiklį kojelėmis į viršų, uždarykite dangtį ir įkaitinkite kepsninę iki 180 ºC. Tuo tarpu sumaišykite visus prieskonius. Atsargiai atskirkite odelę nuo mėsos. Tai padarysite pakišdami pirštus po odele ir judindami juos į šonus. Dalį prieskonių mišinio ištepkite ant mėsos po odele ir gerai įtrinkite. Dalimi mišinio ištrinkite vištos vidų. Atidžiai ištepkite odelę alyvuogių aliejumi ir ištrinkite ją likusiu prieskonių mišiniu.

2 Uždėkite pustuštę Radler skardinę ant specialaus nerūdijančio plieno skardinių laikiklio, o ant viršaus užmaukite vištą. Įdėkite viską į Apvalią skysčių surinkimo talpą ir uždėkite ją ant convEGGtor laikiklio. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite vištą 60–70 min.

3 Naudodami Pit Mitt BBQ pirštinę išimkite talpą iš kepsninės ir prieš patiekdami užtarkuokite ant paukščio žaliosios ir geltonosios citrinų žievelės.

Sumuštiniai su rūkyta vištienos filė

Namie rūkyti ekologišką vištienos filė ne tik lengva, bet ir verta. Įsidėkite jos į prašmatnias traškias salotas su mangais ir ožkos sūriu arba pasidarykite sumuštinių. Aš pasirinkau sumuštinius.

1 Apibarstykite vištienos filė rupia jūros druska ir cukrumi. Palaikykite 2–3 val. šaldytuve.

2 Išmirkykite saują obels skiedrų vandenyje. Uždėkite ant anglių tris uždegiklius ir juos uždekite. Atidarykite traukos angą keraminiame pagrinde ir 10 minučių laikykite kepsninės dangtį atidarytą. Išimkite filė iš šaldytuvo ir gerai jas nuplaukite, paskui nusausinkite.

3 Išbarstykite išmirkytas skiedras ant anglių, įdėkite į kepsninę convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles. Uždėkite filė ant jų ir iš karto uždarykite dangtį, o traukos angą užstumkite tiek, kad liktų tik 1,5 cm tarpas. Tegul temperatūra pamažu pasiekia 120 ºC. Rūkykite vištienos filė maždaug 40 min., kol mėsos temperatūra pasieks 75 ºC. Ją pamatuokite momentiniu skaitmeniniu termometru. Nukelkite filė nuo grotelių ir palikite atvėsti.

4 Tuo tarpu paskrudinkite duonos riekeles ant grotelių. Sukapokite laiškinius česnakus, sutarkuokite žaliosios citrinos žievelę ir viską sumaišykite su majonezu bei grietine. Pagardinkite citrinos sultimis, druska bei pipirais. Plonai supjaustykite raudongūžį kopūstą ir gūžinę salotą. Supjaustykite pomidorą ir kiaušinį riekelėmis, o agurką – plonomis juostomis. Vieną vištienos filė plonai supjaustykite, o kitą panaudokite, pavyzdžiui, salotoms.

5 Ištepkite vieną duonos riekę majonezo mišiniu, ant viršaus uždėkite salotos, pomidoro ir šoninės. Ant viršaus uždėkite dar vieną riekę ir aptepkite ją grūdėtomis garstyčiomis. Ant viršaus uždėkite agurko, rūkytos vištienos, raudongūžio kopūsto ir kiaušinio. Aptepkite dar vieną riekę majonezo mišiniu ir uždėkite ją ant sumuštinio aptepta puse į apačią. Įsmeikite į sumuštinį du medinius iešmelius ir perpjaukite įstrižai per pusę. Tą patį pakartokite su likusiais ingredientais.

 


© Big Green Egg Europe 2015, Ralph de Kok, Chicken On The Egg, www.biggreenegg.eu

close