KARŠTAS RŪKYMAS

Netiesioginis kepimas ir rūkinimas

Šis maisto gaminimo būdas – mūsų mėgstamiausias, kadangi jo rezultatai labiausiai stulbina. Malonumo suteikia ir lėtai kepant augantis nekantrumas. Niekas neprilygsta lėtai ir žemoje temperatūroje pagamintų mėsų sultingumui bei skoniui. Šiam būdui reikia šiek tiek daugiau laiko nei kitiems, bet rezultatai jūsų nenuvils. Norint rūkinti ir netiesiogiai kepti Big Green Egg kepsninėje reikalingas convEGGtor™ – trikojis keraminis padas, atskiriantis anglis ir maistą. Taip užtikrinsite vienodą temperatūrą, maisto nereikės sukti, be to, jis kaskart tolygiai iškeps. Uždėkite convEGGtor™ kojelėmis į viršų ant degimo žiedo. Kepimo grotelės dedamos tiesiai ant plokščių laikiklio. Naudojant laikiklį taip pat atsiranda vietos vonelei, kuri surinks kepimo metu išsiskyrusias mėsos sultis. Jei gaminate maistą žemoje temperatūroje, galite uždegti labai mažai anglių, kurios kelias valandas pamažu degs visoje ugniadėžėje. Nėra reikalo degti didelio kiekio anglių.

Rūkykla, tandyras ar… kepsninė?

Nuo pat tada, kai pradėjo naudoti ugnį, žmogus maistą gamino lauke: iš pradžių spiriamas būtinybės, vėliau – ieškodamas romantikos ir gryno oro teikiamo malonumo, norėdamas pasidžiaugti šiltomis saulėtomis dienomis. Šiuolaikiniam žmogui gaminimas lauke – tai ritualas, suburiantis draugus ir artimuosius skanių patiekalų, juoko ir pašnekesių vakarui.

Gaminant maistą lauke, galima rinktis net iš kelių prietaisų tipų. Vienas populiariausių – rūkykla, kurioje maisto produktai apdorojami dūmais aukštesnėje arba žemesnėje temperatūroje. Rūkykla – tinkamas pasirinkimas ne tik norint ilgiau išlaikyti produktus, bet ir suteikti papildomo charakterio įprastiems ingredientams: žuviai, mėsai, jūrų gėrybėms, net daržovėms ir vaisiams. Tačiau net labai gera rūkykla atlieka tik vieną funkciją, todėl ieškantiems įvairovės ji netiks.

Iš Azijos kraštų kilęs tandyras – universalesnė kepimo priemonė, reikalaujanti gana nedidelių kuro sąnaudų. Tai uždaras keraminis kepimo indas, kuris, išdegus apačioje sudėtoms malkoms, įkaista gana tolygiai ir ilgokai išlaiko pastovią temperatūrą. Tandyras panašiai kaip ir šašlykinė geriausiai tinka ant iešmų sumautiems produktams kepti.

Tuo tarpu norint mėgautis ant grotelių pačirškintais kepsniais, tinkamiausias pasirinkimas – lauko kepsninė. Jų taip pat būna įvairių tipų: elektrinių, dujinių, kūrenamų anglimis arba malkomis, – o kiekvienas tipas turi savų privalumų ir trūkumų. Štai elektrinė kepsninė nesuteiks patiekalams malonaus dūmų aromato, be to, jos nepasiimsi keliaudamas į gamtą, nes ne visur įmanoma rasti elektros įvadą. Dujinėje kepsninėje naudojamos dujos gali turėti neigiamos įtakos patiekalų skoniui. Malonaus dūmų aromato patiekalams suteiktų tik anglimis arba malkomis kūrenami griliai, tačiau ne visi yra vienodai geri. Vienų paviršius per greitai įkaista, kiti yra neekonomiški arba neišlaiko šilumos, treti yra tik stacionarūs. O štai keraminė kepsninė Big Green Egg, ypač MINI modelio, bus ne tik nešiojama, bet ir patvari, patogi naudoti ir naši. Šios lauko kepsninės paslaptis – universalumas, mat viename prietaise telpa ne tik grilius, bet ir rūkykla bei tandyras. Big Green Egg kepsninė suderina visų lauke naudojamų maisto gaminimo prietaisų privalumus, todėl tinka įvairiems produktams kepti. Joje galima gaminti žuvies, paukštienos, jūrų gėrybių, net daržovių ir vaisių patiekalus. Galimybes dar labiau išplečia gausus specialių priedų pasirinkimas. Papildomos grotelės, laikikliai, kepimo plokštės praturtina maisto gaminimo patirtį ir leidžia neriboti kulinarinės fantazijos. Taigi, kam turėti kelis vieną funkciją atliekančius prietaisus, jei viena gera kepsninė patenkins visus įmanomus poreikius?

VIDEO: netiesioginis kepimas ir rūkinimas
viedo-image









HICKORY (KARIJA)

Aitri, dūmų kvapo, ryški ir sodri; suteikia stiprų aromatą, naudoti nedaug.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; antiena; aviena; žvėriena; kumpis, šoninė, dešrelės; kepsniai; šonkauliukai; kiaukutiniai; žuvis.

CHERRY (VYŠNIA)

Švelni, vaisinė; maistui suteikia rausvą spalvą, tai viena populiariausių medienų rūkinimui.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; antiena; aviena; žvėriena; kumpis, šoninė, dešrelės; kepsniai; šonkauliukai; žuvis; daržovės.

PECAN (PEKANINĖ KARIJA)

Švelnaus riešutinio aromato; paukštienos odelė taps tamsiai rudos spalvos.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; laukiniai paukščiai.

APPLE (OBELIS)

Švelnaus aromato su subtiliu saldumu; paukštienos odelė taps tamsiai rudos spalvos.

Rūšis (tinka):  kiauliena; jautiena; naminiai paukščiai; antiena; aviena; žvėriena; kumpis, šoninė, dešrelės; kepsniai; žuvis; daržovės.

close