Kepsninės ar šašlykinės – ką rinktis?

Tikriausiai nėra didesnio džiaugsmo lietuvio širdžiai nei vos saulei įšildžius orą išsiruošti į smagią iškylą su draugais arba artimaisiais. Turbūt jokia išvyka į gamtą arba sodybą neapsieina be gardaus virš žarijų kepto maisto. Dažniausiai tai daugelio pamėgti šašlykai – kelias valandas pagal šeimininko ar šeimininkės slaptą receptą marinuoti mėsos gabalėliai, sumauti ant iešmų ir iškepti ant visko mačiusios malkomis iškūrentos metalinės kepsninės-šašlykinės.

 

Paprasta – ne visada genialu

 

 

Taip, daugelio lietuvių sodybose arba sandėliukuose slepiasi legendinės kepsninės-šašlykinės, dažnai net nežinia iš kur ir kada atsiradusios. Gal iš senelio paveldėtos? Pripažinsime, tai patogus maisto gaminimo prietaisas – nelepus, gana greitai iškūrenamas ir paprastas naudoti. Tačiau ne visada paprastume slypi genialumas. Juk šašlykinė gali atlikti tik vieną vaidmenį – iškepti ant iešmų suvertą maistą. Netgi paprasti lauko griliai yra universalesni – turi groteles, ant kurių galima kepti įvairesnį maistą, pradedant mėsainių paplotėliais, baigiant sultingais didkepsniais arba gardžiomis krevetėmis. O jei jūsų kulinarinė fantazija dar platesnė? Tuomet paprastos kepsninės-šašlykinės (rūkyklos) tikrai netenkins, net jei jų kaina rodysis viliojanti.

 

Jūsų verta kepsninė

 

 

Taigi, jei manote, kad atvirame ore galima suruošti tikrą gurmanišką puotą, neapsiribojant vien šašlykais ir dešrelėmis, rinkitės savęs vertą kepsninę. Lauko griliai – universalūs, patogūs ir ilgaamžiai, ypač jei jie pagaminti iš kokybiškos keramikos. Metalinės kepsninės gal ir patiks įmantrumų neieškantiems pirkėjams, tačiau tikri grilio ekspertai renkasi keramines kepsnines, kurias parduoda Big Green Egg. Aukščiausios kokybės keramika neblunka, neskilinėja ir neperkaista, o tai reiškia, kad tinkamai prižiūrima kepsninė tarnaus ilgus ilgus metus. Tą patvirtina ir gamintojo taikoma ribota garantija visam eksploatavimo laikotarpiui.

 

Keraminės kepsninės stebuklai

 

 

Keraminės kepsninės privalumas – ne vien ilgaamžiškumas ar atsparumas įvairioms oro sąlygoms. Tikrieji stebuklai vyksta viduje. Rusenant anglims po kepsninės gaubtu susikaupia ilgai išliekanti kaitra, kurioje iškepti patiekalai būna sultingi ir neįtikėtinai kvapnūs. Temperatūrą tokios kepsninės viduje labai lengva reguliuoti, o sykį įkaitusi ji ilgai išliks karšta ir tinkama kepti. Negana to, Big Green Egg kepsninei sukurtas didžiulis pasirinkimas naudingų priedų, pradedant kepimo paviršių padidinančiomis keliaaukštėmis grotelėmis ir baigiant keraminiais kepimo akmenimis, ant kurių galima kepti kvapnią duoną arba traškią picą. Bet bene geidžiamiausias priedas – convEGGtor laikiklis, apsaugantis maistą nuo tiesioginės kaitros. Pakaks vieno žingsnio, ir keraminė kepsninė virs konvekcine krosnele! O priderinus natūralaus medžio pliauskas arba skiedras kepsninę galima naudoti ir kaip rūkyklą. Taip paprastai vienas prietaisas atlieka kepsninės, rūkyklos, šašlykinės ir net picų krosnies vaidmenį!

 

Viliojantis dūmų aromatas

 

 

Pakalbėkime apie dūmus. Juk viliojantis jų maistui suteiktas aromatas – viena pagrindinių priežasčių, kodėl lauke pagaminti patiekalai tokie skanūs. Kepant šašlykinėje produktai šiek tiek įsigers dūmų aromato, tačiau tikro rūkyto valgio skonio gaminant joje nepavyks išgauti. Žinoma, galima pabandyti sukonstruoti šašlykinės-rūkyklos hibridą, tačiau tai pareikalaus laiko ir pastangų – to, kuo mažiausiai norisi be atodairos švaistytis. Tuo tarpu keraminė lauko kepsninė jau yra ir rūkykla – tereikia įdėti atitinkamus priedus, pasirinkti medieną rūkinimui ir įdėjus ingredientus laukti. Nuostabūs karšto rūkymo patiekalai kamado kepsninėje gims jums beveik nepakrutinus nė piršto. Sandari kepsninė ilgai išlaiko pastovią temperatūrą, neišsausina maisto ir net ilgos rūkinimo sesijos metu sunaudoja nedaug anglių. Taigi, tai ekonomiška, patvari ir puikiai veikianti rūkykla.

 

Kepsninė-rūkykla

 

 

Apie keraminės kepsninės virtimą itin funkcionalia rūkykla verta pakalbėti plačiau – juk tai dar vienas šio daugiafunkcio maisto gaminimo prietaiso privalumas prieš klasikinę šašlykinę. Kad ir kaip bežiūrėtum, turėti vieną daug užduočių atliekančią kepsninę-rūkyklą visada patogiau ir paprasčiau nei du (ar net daugiau) atskirų prietaisų. Keraminė kepsninė-rūkykla ne tik praktiška ir taupi; ji padės įgyvendinti net sudėtingiausius kulinarinius užmojus. Štai kad ir klasikiniai amerikietiški barbekiu patiekalai, kurių vizitinė kortelė – apetitą žadinantis dūmų aromatas.

Turint universaliąją kepsninę-rūkyklą labai lengva jų pasigaminti: pakanka apsispręsti, kurią mėsos dalį išsikepti ir kokios rūšies ar tipo medieną pasirinkti. Štai kiaulienos šonkauliukų lankui malonaus salsvo aromato suteiks vyšnios skiedros arba kaladėlės, o marinuotam jautienos kumpiui tiks aštresnis algarobas. Kepsninėje-rūkykloje galima rūkinti ne tik mėsą, bet ir žuvis bei jūros gėrybes, kurioms rekomenduojama naudoti vandenyje išmirkytas medžio lentas. Namuose visada turint kelių rūšių medienos galima iki soties eksperimentuoti, kurti naujus ir netikėtus derinius. Juk turint Big Green Egg kepsninę tai ir svarbiausia – galimybė kurti.

 

Svarbiausia – patogumas…

 

 

O kaip mobilumas? Na, griozdišką šašlykinę ne visada lengva pergabenti iš vienos vietos į kitą. Užtat mažesniuosius Big Green Egg kepsninių modelius, pritaikius specialius stovus arba laikiklius su patogiais ratukais, galima paversti mobiliais griliais, keliaujančiais visur, kur tik prireikia – į stovyklavietę arba užmiesčio sodybą. Kompaktiškiausius modelius galima pasiimti ir išsiruošus buriuoti. Jie gana stabilūs, be to, anglys rusena uždaroje ugniadėžėje, todėl neteks kovoti su siautėjančiomis liepsnomis. Patogu, tiesa?

 

ir saugumas

 

 

Kad jau užsiminėme apie lengvai sutramdomas liepsnas, pakalbėkime apie šašlykinių ir kepsninių saugumą. Gaminant maistą sandarioje keraminėje kepsninėje tikimybė, kad netikėtai pliūptelėjusi ugnis apdegins maistą arba jūsų pirštus, labai nedidelė. Į vidų patenkančio oro srautą lengva reguliuoti, todėl pavyks išvengti nemalonių netikėtumų. O kad būtumėte visiškai saugūs, kepsninės dangtį praverkite pamažu, iš lėto. Tuomet į vidų nepateks didelis srautas deguonies. Tuo tarpu šašlykinės mažiau nuspėjamos, užgaidesnės. Tikriausiai ne kartą ir patiems teko gesinti staiga plykstelėjusią liepsną, nes ant įkaitusių anglių užtiško riebalų, arba į šašlykinę įsisuko vėjo gūsis.

Dar vienas svarbus saugumo aspektas – karščio izoliacija. Keramika puikiai susitvarko su šia užduotimi, todėl kamado kepsninių paviršius įkaista mažiau nei metalinė šašlykinė. Naudojant keraminę kepsninę neprireiks gadinti iškylos tvarstant nudegintus pirštus.

Jau tikriausiai akivaizdu, kad senos geros kepsninės-šašlykinės (rūkyklos) nepadės jums įgyvendinti visų kulinarinių svajonių. Palikime jas nostalgijos kamuojamiems žmonėms, o patys rinkimės pažangesnius, našesnius ir universalesnius maisto gaminimo prietaisus, atstojančius kepsnines, rūkyklas ir šašlykines – viską viename. Stebinkime save ir svečius išskirtiniais skoniais. Sakoma, kad sykį paragavus Big Green Egg kepsninėje pagamintų patiekalų, tampama gerbėju visam gyvenimui.

close