2017 M. KALĖDŲ VALGIARAŠTIS

ĮDARYTAS KALAKUTAS IR ŠOKOLADINIS TORTAS

KEPTOS JŪRŲ ŠUKUTĖS, KREVEČIŲ KOKTEILIS,

Ieškote gardžių kalėdinių patiekalų? Štai jie! Vadovaudamiesi šiais receptais Big Green Egg kepsninėje paruošite gausią kalėdinę vakarienę. Šį valgiaraštį sudaro keturi patiekalai, kuriuos galima paruošti iš anksto. Tokiu atveju per kalėdinę vakarienę nereikės daug dirbti, galėsite atsipalaiduoti ir mėgautis gražiu vakaru su svečiais.

2017 m. Kalėdų valgiaraštis

Keturi patiekalai, pagaminti Big Green Egg kepsninėje

Ieškote gardžių kalėdinių patiekalų? Štai jie! Vadovaudamiesi šiais receptais Big Green Egg kepsninėje paruošite gausią kalėdinę vakarienę. Šį valgiaraštį sudaro 4 patiekalai, kuriuos galima paruošti iš anksto. Tokiu atveju per kalėdinę vakarienę nereikės daug dirbti, galėsite atsipalaiduoti ir mėgautis gražiu vakaru su svečiais.

Pirmas užkandis – kiaute keptos jūrų šukutės, pagardintos lazdynų riešutais ir kepintomis salotinėmis trūkažolėmis. Po to patieksite Big Green Egg stiliumi ruoštą krevečių kokteilį – ant grotelių apkeptos krevetės, avokadai ir pomidorai įgauna subtilaus dūmų aromato. Pagrindinį patiekalą – įdarytą kalakutą – galima vadinti neginčijama klasika. O desertą – nuodėmingą šokoladinį tortą – svečiai pasitiks susižavėjimo šūksniais. Kalakutą patariame pjaustyti ant stalo. Skanaus!

Keptos jūrų šukutės
Krevečių kokteilis
Įdarytas kalakutas
Šokoladinis tortas
Ingredientai

Keptos jūrų šukutės

6 jūrų šukutės kiautuose

3 salotinių trūkažolių gūžės

50 g lazdynų riešutų be luobelės

2 v. š. lazdynų riešutų aliejaus

Krevečių kokteilis

1 kg didelių šviežių krevečių be kiauto

4 česnako skiltelės

4 v. š. saulėgrąžų aliejaus

1 ekologiška žalioji citrina

8 v. š. grietinės

2 avokadai

16 vyšninių pomidorų

15 g gražgarsčių

Įdarytas kalakutas

1 kalakutas (4–5 kg svorio)

5 v. š. alyvuogių aliejaus

Prieskoninei druskai:

4 česnako skiltelės

6 rozmarinų šakelės

10 čiobrelių šakelių

5 v. š. rupios jūros druskos

Įdarui:

350 g kalakutų šlaunelių mėsos

50 g pievagrybių

150 g vištų kepenėlių

12 g laiškinių svogūnų, supjaustytų žiedais

15 g raudonųjų svogūnų, smulkiai sukapotų

15 g džiovintų obuolių, stambiai sukapotų

23 g saldžiosios raudonos paprikos, supjaustytos kubeliais

37 g džiovintų abrikosų, stambiai sukapotų

60 g džiovintų spanguolių

37 g kiaušinio

35 g maltų diūvėsėlių

1 v. š. prieskonių vištienai

Patiekite su:

pasirinktu garnyru, pvz., orkaitėje keptomis saldžiosiomis bulvėmis su grietinėle ir laiškiniais česnakais, ant grotelių keptais žaliaisiais smidrais ir salotomis „Little Gem“. 

Priedai:

convEGGtor laikiklis

Kepimo akmuo

Ketaus grotelės

Ketaus grotelių kėliklis

Stačiakampė skysčių surinkimo talpa

Dvigubas nuotolinis termometras

Šokoladinis tortas

Tešlai:

½ citrinos dubeniui ir šluotelėms ištepti

sviesto kepimo formai ištepti

7 kiaušiniai

210 g cukraus

110 g miltų + kepimo formai pabarstyti

110 g kakavos

Mėlynių putėsiams:

4 želatinos lapeliai

200 g mėlynių tyrės

1 citrinos sulčių

200 g mėlynių

400 ml plakamosios grietinėlės

160 g cukraus

400 g maskarponės

Šokoladiniam glajui:

2 želatinos lapeliai

250 g juodojo šokolado

300 ml plakamosios grietinėlės

200 g cukraus

100 g sūdyto sviesto

Papuošti:

aviečių

mėlynių

šokoladinių papuošimų

mėtos lapelių

valgomų gėlių

Pasiruošimas iš anksto

LIKUS KELIOMS DIENOMS IKI KALĖDŲ

Įdarytas kalakutas 1

Jei tik galite, prieskoninę druską paruoškite likus kelioms dienoms iki Kalėdų. Per tą laiką skoniai susigers. Nulupkite ir smulkiai sukapokite česnaką. Nuskabykite rozmarinų ir čiobrelių lapelius ir smulkiai sukapokite. Sumaišykite visus prieskoninei druskai skirtus ingredientus ir laikykite sandarioje talpoje.

KALĖDŲ DIENĄ

Krevečių kokteilis 1

Sudėkite krevetes į dubenį. Nulupkite ir smulkiai sukapokite česnaką. Sumaišykite su saulėgrąžų aliejumi ir gautu mišiniu užpilkite krevetes. Uždenkite ir laikykite šaldytuve mažiausiai 2 val.

Šokoladinis tortas 1

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, groteles bei kepimo akmenį, įkaitinkite iki 180 °C. Pusės citrinos sultimis ištepkite dubenį, kuriame maišysite tešlą, ir plakiklio šluoteles. Užsegamos kepimo formos (Ø 26cm) apačią išklokite kepimo popieriumi. Sieneles ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Apvertę formą iškratykite miltų perteklių.

Dubenyje išplakite kiaušinius ir plakdami pamažu sudėkite cukrų. Įmaišykite miltus ir kakavą. Supilkite tešlą į kepimo formą ir įdėkite į Big Green Egg kepsninę. Uždarykite dangtį ir kepkite biskvitą maždaug 30 min., kol iškeps. Norėdami patikrinti, ar biskvitas iškepęs, įsmeikite į jį medinį pagaliuką. Iškepusį biskvitą išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti. Paskui horizontaliai padalykite į tris vienodus lakštus.

Tuo tarpu pradėkite ruošti mėlynių putėsius. Išmirkykite želatinos lapelius šaltame vandenyje. Pakaitinkite mėlynių tyrę su citrinų sultimis. Nuspauskite želatiną ir ištirpdykite mėlynių tyrės mišinyje.

Smulkiai sukapokite mėlynes. Išplakite grietinėlę su cukrumi, kol taps standi. Į mėlynių tyrę įmaišykite maskarponę, o gautą mišinį kartu su kapotomis mėlynėmis atsargiai įmaišykite į išplaktą grietinėlę. Sudėkite putėsius į konditerinį švirkštą.

Apatinį šokoladinio biskvito lakštą tolygiai aptepkite putėsiais. Ant viršaus uždėkite antrą lakštą ir jį taip pat padenkite mėlynių putėsiais. Dalį putėsių pasilikite papuošti. Atsargiai uždėkite trečią torto lakštą ir uždėkite tortą ant grotelių, kurias galėtumėte uždėti ant padėklo arba didelės lėkštės.

Paruoškite šokoladinį glajų. Išmirkykite želatinos lapelius šaltame vandenyje. Šokoladą smulkiai sulaužykite. Ant nedidelės kaitros užvirinkite grietinėlę, cukrų ir sviestą. Nukelkite prikaistuvį nuo viryklės. Želatiną nuspauskite ir ištirpdykite grietinėlės mišinyje. Sudėkite šokoladą ir maišykite, kol ištirps.

Užpilkite ant torto šokoladinį glajų. Stenkitės, kad viršus ir šonai tolygiai pasidengtų. Papuoškite avietėmis, mėlynėmis, šokoladiniais papuošimais, mėtų lapeliais, valgomomis gėlėmis ir atidėtais mėlynių putėsiais. Palaukite, kol glajus sustings. Tortą laikykite šaldytuve, kol reikės patiekti.

Pasiruošimas iš anksto

KALĖDŲ DIENĄ

Krevečių kokteilis 2

Išimkite iš Big Green Egg kepsninės kepimo akmenį, nerūdijančio plieno groteles ir convEGGtor laikiklį ir naudodami kėliklį įdėkite ketaus groteles. Įkaitinkite iki 230 °C. Tuo tarpu nutarkuokite žaliosios citrinos žievelę. Išspauskite žaliosios citrinos sultis ir kartu su žievele įmaišykite į grietinę. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Avokadus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus. Nenulupę žievelės avokadų puseles padalykite į 5 lygias dalis. Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę. Išdėliokite marinuotas krevetes ant grotelių ir neapversdami kepkite apytiksl. 4 minutes. Apkepkite avokadų skilteles iš abiejų pusių po 2 min., o vyšninius pomidorus kepkite 2 min., sudėję ant grotelių odele į apačią. Užstūmę traukos angą ir uždarę dvifunkcį metalinį gaubtą užgesinkite anglis Big Green Egg kepsninėje.

Atidėkite 36 krevetes. Maždaug pusę žaliąja citrina gardintos grietinės sumaišykite su avokadais, pomidorais ir keptomis krevetėmis ir gautą mišinį išdėliokite taurėse. Atidėtas krevetes išdėliokite ant taurių, o ant viršaus užkrėskite atlikusios grietinės. Laikykite šaldytuve, kol reikės patiekti.

Įdarytas kalakutas 2

Paruoškite įdarą. Susmulkinkite kalakutų šlaunelių mėsą, riekelėmis supjaustykite pievagrybius. Visus įdarui skirtus ingredientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Prikimškite kalakutą įdaro ir naudodami virtuvinį siūlą tvirtai suriškite kalakutą. Uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Keptos jūrų šukutės

Atidarykite jūrų šukutes. Suimkite kriauklę taip, kad plokščioji pusė gulėtų ant delno, o gaubtąją prispaustumėte pirštais. Atsargiai įkiškite siaurą plokščią peiliuką tarp kiautų maždaug riešo aukštyje. Peilį laikykite aštriąją pusę nukreipę žemyn, link plokščiosios pusės, ir atsargiai pjaukite pagal laikrodžio rodyklę (jei esate dešiniarankis). Kriauklei prasivėrus atskirkite abi puses. Jūrų šukutė turi likti prisitvirtinusi prie išgaubtosios pusės. Ranka pašalinkite šone esantį virškinamąjį traktą. Nuplaukite jūrų šukutę šaltu tekančiu vandeniu. Šitaip atidarykite ir nuplaukite visas kriaukles. Jūrų šukutes uždenkite ir laikykite šaldytuve, kol reikės iškepti.

Gaminimas

Įdarytas kalakutas 1

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį, įkaitinkite iki 160 °C. Tuo tarpu aptepkite kalakutą alyvuogių aliejumi ir kruopščiai įtrinkite prieskonine druska.

Ant convEGGtor laikiklio uždėkite skysčių surinkimo talpą, o ant viršaus uždėkite groteles. Ant jų uždėkite įdarytą kalakutą. Įsmeikite į įdarą termometro daviklį ir nustatykite 67 °C temperatūrą. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite kalakutą, kol įdaras pasieks nustatytą temperatūrą. Tai truks apytiksl. 3 valandas.

Ištraukite kalakutą iš EGG kepsninės ir apsukite keliais sluoksniais aliuminio folijos. Kol kalakutas pastovės, paruoškite jūrų šukutes ir krevečių kokteilį.

Keptos jūrų šukutės

Išimkite iš kepsninės nerūdijančio plieno groteles, skysčių surinkimo talpą ir convEGGtor laikiklį. Naudodami kėliklį įdėkite ketaus groteles ir įkaitinkite kepsninę iki 230 °C. Tuo tarpu išilgai perpjaukite salotinių trūkažolių gūžes per pusę, o lazdynų riešutus smulkiai sukapokite.

Išdėliokite jūrų šakutes ant grotelių kiautu į viršų. Greta išdėliokite salotines trūkažoles perpjauta puse į apačią. Kepkite 2 minutes.

Apverskite kriaukles ir apibarstykite šukutes kapotais lazdynų riešutais. Pasukite salotines trūkažoles ¼ rato. Kepkite 2 min. Nukelkite trūkažoles nuo grotelių, o šukutes kepkite dar 2 min. Tuo tarpu supjaustykite keptas salotines trūkažoles juostelėmis. Apšlakstykite lazdynų riešutų aliejumi ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.

Nukelkite jūrų šukutes nuo EGG kepsninės grotelių, ant jų išdėliokite smulkintas salotines trūkažoles ir nedelsdami patiekite. Užgesinkite kepsninėje anglis. Jų nebereikės, bet, jei norite, galite kepsninėje pagaminti garnyrą įdarytam kalakutui.

Krevečių kokteilis

Išimkite taures iš šaldytuvo. Papuoškite kokteilius gražgarstėmis ir patiekite.

Įdarytas kalakutas 2

Patiekite kalakutą su pasirinktu garnyru

Šokoladinis tortas

Supjaustykite tortą gabalėliais


© Big Green Egg Europe 2017, www.biggreenegg.eu

 

close