Elnienos šonkauliai su grybais ir spanguolėmis

 

Big Green Egg kepsninėje iškepti elnienos šonkauliai ant stalo atrodys labai gražiai, bet bus dar įspūdingiau, jei iš jų suformuosite karūną. Šiame recepte paaiškinsime, kaip tai padaryti, taip pat kaip pasigaminti gardų įdarą ir spanguolių padažą. Greta patiekite Big Green Egg kamado kepsninėje pagamintų troškintų kriaušių, raudonųjų kopūstų, kepintų morkų, šalotinių svogūnėlių ir keptų bulvių armonikėlių.

 

 

GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS ORKAITĖJE, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE

SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 100 MIN.

IŠ VISO: 120 MIN.

IŠEIS: 4 PORCIJOS

 

INGREDIENTAI

 

 

 

ELNIENOS ŠONKAULIAI

1 elnienos šonkaulių lankas su 8 šonkauliukais

200 g grybų

1 baltasis saldus svogūnas

2 šviežio česnako skiltelės

4 čiobrelių šakelės

2 rozmarinų šakelės + 1 rozmarino viršūnėlė

2 v. š. nesūdytų pistacijų (gliaudytų)

100 g kiaulienos taukų

2 v. š. sviesto

PADAŽAS

100 g spanguolių

50 g cukraus

50 ml serbentų likerio

2 žvaigždanyžiai

1 cinamono lazdelė

Reikalingi priedai:

Nerūdijančio plieno grotelės

Ketaus keptuvė (maža)

convEGGtor laikiklis

Ketaus prikaistuvis

Dvigubas nuotolinis termometras

 

 

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

 

 

1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir įdėję nerūdijančio plieno groteles įkaitinkite iki 180 °C.

2. Tuo tarpu pašalinkite nuo šonkaulių plėves. Nugrandykite nuo jų mėsos gabalėlius ir smulkiai sukapoję atidėkite į šalį.

3. Nuvalykite išsikišusius kaulus. Šonkaulius apibarstykite druska ir pipirais ir suriškite taip, kad mėsingoji pusė būtų viduje, o kaulai – išorėje. Turi būti panašu į karūną.

4. Atsargiai nuplaukite grybus vasarošilčiame vandenyje. Kruopščiai nusausinkite virtuviniu rankšluostėliu. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite svogūną ir česnaką. Nuskabykite vienos čiobrelio šakelės ir rozmarino viršūnėlės lapelius ir smulkiai sukapokite. Stambiai sukapokite pistacijas. Kiaulienos taukus susmulkinkite 0,5 cm dydžio kubeliais.

 

 

 

 

GAMINIMAS

 

 

1. Ant grotelių uždėtoje mažoje ketaus keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite svogūną, česnaką ir žoleles ir kepkite, kol svogūnas taps permatomas. Sudėkite grybus, po to – pistacijas ir palikite atvėsti.

2. Išimkite iš kepsninės grotelės, įdėkite convEGGtor ir vėl įdėkite groteles. Įkaitinkite Big Green Egg kepsninę iki 180 °C. Tuo tarpu ant grotelių įkaitinkite ketaus prikaistuvį. Sudėkite į jį visus padažui skirtus ingredientus, uždarykite kepsninės dangtį ir troškinkite 20–30 min., kol padažas įgaus į sirupą panašią konsistenciją.

3. Sumaišykite atvėsusius grybus su smulkinta mėsa ir taukais, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Iš gauto mišinio suformuokite rutulį ir jį įdėkite į šonkaulių karūnos vidų.

4. Išimkite prikaistuvį su padažu iš Big Green Egg kepsninės ir atidėkite į šalį. Įkaitinkite kepsninę iki 140 ºC.

5. Uždėkite ketaus keptuvę ant grotelių drauge su likusiais čiobreliais ir rozmarinais. Įdėkite elnienos šonkaulius su įdaru į keptuvę ir į mėsą įsmeikite termometrą. Nustatykite, kad mėsos temperatūra būtų 52 °C. Uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir kepkite elnienos šonkaulius 30–40 min., kol temperatūra mėsos viduje pasieks nustatytąją.

6. Išimkite elnieną iš Big Green Egg ir palaikykite apie 10 min. Tuo tarpu galite pašildyti spanguolių padažą. Jį taip pat galite patiekti kambario temperatūros.

7. Supjaustykite elnienos šonkaulių karūną dailiais gabalėliais ir patiekite su spanguolių padažu.

 

PATARIMAS

Kokį garnyrą patiekti prie elnienos šonkaulių su spanguolių padažu? Big Green Egg kepsninėje galite pasigaminti troškintų kriaušių arba raudonųjų kopūstų, kepintų morkų arba šalotinių svogūnėlių, taip pat bulvių armonikėlių – rinktis Jums.

 

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

close