KALĖDOS

Įdarytas kalakutas – įspūdingas patiekalas, kurį norint galima paruošti visa para iš anksto. Jei norite keptą kalakutą patiekti tą pačią dieną, EGG kepsninę užkurkite ankstėliau, kad ji spėtų iki galo įkaisti.

ĮDARYTAS KALAKUTAS

ĮDARYTAS KALAKUTAS

Įdarytas kalakutas – Kalėdų klasika! Įdaras, be kita ko, pagamintas iš voveraičių, maltos kiaulienos, česnakų, čiobrelių ir rozmarinų. Jei norite pranokti patys save, būtinai patiekite jį su keliais garnyrais, pavyzdžiui, keptomis žiemos daržovėmis, obuoliais ir bulvių bokšteliais.

 
INGREDIENTAI 

 

4 porcijos

1 kalakutas (2 ½ kg)

1 šviežias trumas

5 ploni šoninės ar lašinių bryzeliai

Įdarui

100 g voveraičių

2 valgomieji svogūnėliai

2 česnako skiltelės

2 čiobrelių šakelės

2 rozmarinų šakelės

½ v. š. augalinio aliejaus

5 g citrinos žievelės

50 g japoniškų džiūvėsėlių panko

1 kiaušinis

300 g maltos kiaulienos

Reikalingi priedai:

convEGGtor laikiklis

Apvali skysčių surinkimo talpa

Ketaus grotelės

Momentinis skaitmeninis termometras

 
PARUOŠIMAS

1. Pirmiausia paruoškite įdarą. Voveraites nuplaukite ir nusausinkite švariu rankšluosčiu. Didesnes perpjaukite per pusę. Nulupkite ir supjaustykite svogūnėlius ir 1 česnako skiltelę. Nuo vienos čiobrelių ir rozmarinų šakelės nuskabykite lapelius ir smulkiai sukapokite.

2. Keptuvėje ant viryklės įkaitinkite aliejų. Sudėkite voveraites, svogūnėlius, česnaką ir smulkintas žoleles ir kepinkite kelias minutes, kol suminkštės. Sudėkite į dubenį, palaukite, kol pravės, ir įdėkite į šaldytuvą.

3. Tuo tarpu išimkite iš šaldytuvo kalakutą ir atsargiai tarp odos ir krūtinėlės pakiškite šaukštą, kad oda atsiskirtų. Plonai supjaustykite trumą ir riekeles pakiškite po kalakuto odele.

4. Atvėsusias voveraites sumaišykite su citrinos žievele, japoniškais džiūvėsėliais, kiaušiniu ir malta kiauliena, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais ir viską sudėkite į konditerinį maišelį. Įdaru užpildykite kalakuto vidų.

5. Kalakutą apklokite šoninės bryzeliais ir suriškite virtuviniu siūlu. Galite arba toliau gaminti kalakutą, arba suvynioti jį į foliją ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. Tokiu atveju kalakutą iš šaldytuvo išimkite likus valandai iki kepimo, kad jis pasiektų tinkamą temperatūrą.

6. Užkurkite Big Green Egg kepsninę ir įkaitinkite iki 140 °C. Nulupkite antrą česnako skiltelę ir su likusiais čiobreliais bei rozmarinais sudėkite į apvalią talpą. Į kepsninę įdėkite convEGGtor laikiklį, ant jo uždėkite skysčių surinkimo talpą ir į ją įpilkite vandens. Į kepsninę įdėkite ketaus groteles, uždarykite dangtį ir palaukite, kol EGG vėl įkais iki 140 °C. Tuomet ant grotelių uždėkite kalakutą. Uždarykite dangtį ir kepkite paukštį 70 min.

7. Išimkite kalakutą iš EGG kepsninės ir atsargiai nuimkite šoninę, kad odelė dailiai apskrustų. Vėl įdėkite kalakutą į kepsninę, uždarykite dangtį ir kepkite dar 30 min., kol temperatūra viduje pasieks 65 °C. Temperatūrą matuokite momentinį skaitmeninį termometrą įsmeigdami į kalakuto šlaunį.

8. Išimkite kalakutą iš EGG kepsninės ir patiekite papuoštoje lėkštėje. Prieš pradėdami pjaustyti leiskite kalakutui 15 min. pastovėti. Patiekite su pasirinktu garnyru. 

 


© Big Green Egg Europe 2016, www.biggreenegg.eu

close