KAPOTOS MĖSOS TROŠKINYS

 

Tai geriausias kapotos mėsos troškinio receptas. Šį gardų jautienos troškinį galite paruošti vien tik Big Green Egg kepsninėje. Pikantiškas aromatas, pasklidęs gaminant šį patiekalą, kutens nosį ir žadins apetitą. Šį troškinį galite pagaminti ir iš vakaro – kitą dieną jis bus dar skanesnis. Troškinį pašildysite per 12 min. įdėję į Big Green Egg kepsninę, įkaitintą iki 150 °C. Nepamirškite nuolat maišyti. Taip vėl sužadinsite aromatą.

 

GAMINIMO BŪDAS: KEPIMAS ANT GROTELIŲ, KEPIMAS ORKAITĖJE, TROŠKINIMAS

SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIŠKA

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 15 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 360 MIN.

IŠ VISO: 375 MIN.

IŠEIS: 4 PORCIJOS

 

INGREDIENTAI

 

TROŠKINYS

  • 5 svogūnai
  • 100 g sviesto
  • 200 g neriebios šoninės bryzelių
  • 1 kg jautienos mentės
  • 1–2 v. š. miltų
  • 75 ml raudono vyno acto
  • 1 x 70 g skardinė trintų pomidorų
  • 3 lauro lapai
  • 5 gvazdikėliai
  • 200 ml „Leffe Tripel“ arba kito belgiško šviesiojo elio
  • 300 ml jautienos sultinio
  • 1 stora riekė meduolinio pyrago
  • 1 x 250 g pakuotė epuaso (Époisses) surio

Reikalingas priedas:

Ketaus grotelės

Ketaus puodas

ConvEGGtor laikiklis

Medienos skiedros

 

 

 

 

 

GAMINIMAS

 

1. Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję convEGGtor laikiklį ir groteles, įkaitinkite iki 80–90 °C. Kai kepsninė bus beveik įkaitusi iki reikiamos temperatūros, uždekite ant grotelių ketaus puodą, kad įšiltų.

2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais.

3. Išlydykite ketaus puode sviestą. Sudėkite žiedais pjaustytus svogūnus, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir maždaug valandą kepinkite svogūnus, retkarčiais pamaišydami. Kepinami žemoje temperatūroje svogūnai pamažu karamelizuosis, o tai padės sukurti ryškesnį troškinio skonį.

4. Išimkite karamelizuotus svogūnus iš ketaus puodo ir įdėkite į lėkštę. Puode išdėliokite šoninės bryzelius, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 10 min. Išimkite iš ketaus puodo ir išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.

5. Iš EGG kepsninės išimkite ketaus puodą, groteles ir convEGGtor laikiklį. Vėl įdėkite ketaus groteles. Tai greitai ir saugiai padarysite naudodami ketaus grotelių kėliklį. Uždarykite EGG kepsninės dangtį ir įkaitinkite ją iki 270 °C. Ketaus puodo neišplaukite, gaminant troškinį dar prireiks išsiskyrusių riebalų.

6. Uždėkite jautienos mentę ant grotelių ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Praėjus maždaug 30 sek. pasukite mėsą 90 laipsnių kampu ir vėl uždarykite dangtį. Praėjus dar pusei minutės mėsą apverskite ir kartokite, kol iš abiejų pusių įsirėš dailus grotelių raštas.

7. Išimkite jautieną iš EGG kepsninės ir vėl ant grotelių uždėkite ketaus puodą. Uždarykite kepsninės dangtį į pridarykite traukos angą bei dvifunkcį metalinį gaubtą, kad temperatūra kepsninėje nukristų iki 200 °C. Įdėjus puodą kepsninė atvės greičiau. Tuo tarpu sukapokite apkeptą mėsą maždaug 1,5 cm dydžio kubeliais. Apibarstykite druska, pipirais ir miltais.

8. Sudėkite mėsą į puodą, uždarykite dangtį ir kepkite, kol apskrus. Retkarčiais atidarykite dangtį ir pamaišykite. Užpilkite raudono vyno actu ir išimkite puodą iš kepsninės.

9. Išimkite groteles, įdėkite convEGGtor laikiklį ir vėl įdėkite groteles. Įkaitinkite EGG kepsninę iki 110 °C.

10. Vėl įdėkite ketaus puodą į kepsninę. Sudėkite karamelizuotus svogūnus ir įmaišykite trintus pomidorus. Tuomet sudėkite lauro lapus bei gvazdikėlius, supilkite į puodą alų ir jautienos sultinį. Uždėkite puodo dangtį, uždarykite Big Green Egg kepsninę ir troškinkite patiekalą maždaug 3 val.

11. Sutrupinkite meduolį ir įmaišykite į troškinį. Troškinkite dar 10 min., kad troškinys sutirštėtų.

12. Išimkite puodą su troškiniu iš EGG kepsninės ir padidinkite temperatūrą iki 150 °C.

13. Uždėkite karščiui atsparią dėžutę su epuasu (be dangtelio) ant grotelių ir uždarykite EGG dangtį. Kaitinkite 8 min., kol sūris išsilydys.

14. Išimkite dėžutę su sūriu iš EGG kepsninės ir patiekite greta troškinio, kad galėtumėte jį pagardinti šaukštu lydyto epuaso. Greta puikiai derės bulvių košė ir karamelizuotos morkos!

 

PATARIMAS

 

Prieš lydydami sviestą ant žioruojančių anglių išdėliokite saują vandenyje išmirkytų pekaninės karijos skiedrų. Jos suteiks sūriui gardaus dūmų aromato.

 

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

close