APIE KAMADO KEPSNINES

KAS YRA KAMADO?

Pastaraisiais metais keraminės kamado tipo kepsninės sulaukia vis didesnio populiarumo ir pripažinimo tarp grilio mėgėjų. Kodėl taip yra, kuo jos ypatingos ir ar tikrai keraminės kepsninės pranašesnės už paprastas? Pabandysime atsakyti į šiuos klausimus ir atskleisti kamado kepsninės privalumus. 

 

Kamado kepsninės veikimo principas

 

Grilio mėgėjai, spėję išbandyti kamado kepsninę, tvirtina, kad ji išsiskiria iš kitų universalumu ir galimybe tiksliai reguliuoti temperatūrą. Šiuos privalumus lemia kepsninės forma ir veikimo principas. Kamado kepsninė pasižymi ovalia forma, sudarančia sąlygas viduje tolygiai cirkuliuoti įkaitusiam orui. Dvi angos – viršuje ir apačioje – leidžia tiksliai reguliuoti į vidų patenkančio oro srautą ir tuo pačiu temperatūrą. Tuo tarpu keramika, iš kurios pagaminta kepsninė, puikiai atspindi kaitrą ir izoliuoja karštį. Tačiau tam, kad būtų galima išnaudoti visus kamado teikiamus privalumus, kepant būtina dangtį laikyti uždarytą. Kad ir kokį maisto ruošimo būdą benaudotumėte, dangtis turi būti uždarytas. Tik tuomet kepsninės viduje susidaro karšto oro srovė, kuri, atsispindėjusi nuo keraminio paviršiaus, cirkuliuoja aplink maistą. Taip kamado kepsninė virsta konvekcine krosnele, kurioje kaskart gimsta sultingi, tolygiai iškepę patiekalai.

 

 

Kamado privalumai ir trūkumai

 

Gardūs, sultingi, ypatingu skoniu ir aromatu pasižymintys valgiai – viliojantis pažadas, tiesa? Tačiau prieš skubant įsigyti keraminę kamado kepsninę būtina apsvarstyti visus jos trūkumus ir privalumus. Bene didžiausias privalumas – visiška kulinarinė laisvė. Ši kepsninė pasižymi stulbinančiu universalumu, joje galima kepti ant grotelių arba orkaitėje, rūkinti, troškinti, net virti garuose. Viena kepsninė gali atstoti visą virtuvę! Be to, anglimis kūrenama kamado yra taupi. Sumaniai reguliuojant temperatūrą vienos anglių pakrovos gali užtekti net keliems kartams.

Žinoma, vertinant šią kepsninę galima įžvelgti ir trūkumų. Keraminė kepsninė gali būti gana sunki, ypač įsigijus didesnį modelį. Tačiau ši problema lengvai išsprendžiama – tereikia pritaikyti tinkamą stovą su ratukais, ir kamado kepsninę lengvai perkelsite iš vienos vietos į kitą. Atbaidyti gali ir aukšta kepsninės kaina, tačiau įsigilinus į garantijos sąlygas paaiškėja, kad investuoti verta. Štai Big Green Egg visoms keraminėms dalims ir gamybos procesui taiko ribotą garantiją visam eksploatacijos laikotarpiui. Tai reiškia, kad tinkamai prižiūrima keraminė kepsninė tarnaus daugelį metų. Ir gal net taps šeimos relikvija?

 

 

Plati temperatūros skalė

 

Patvari, ilgaamžė keramika, iš kurios pagaminta Big Green Egg kamado kepsninė, leidžia kepsninę labai daug kartų įkaitinti net iki 350 °C. Tokios aukštos temperatūros tikrai pakanka įvairiausiems kulinariniams eksperimentams. Štai jei norėtumėte gardžios dailiai apskrudusios picos, uždegę anglis iki galo atidarykite traukos angas. Į kepsninę plūstelės deguonis, anglys degs kaitriau ir temperatūra šoktelės į viršų. Kepsninei įkaitus iki reikiamos ribos, pakaks pašauti paruoštą picą, ir jau po kelių minučių galėsite vaišinti svečius.

Norisi lėčiau ir ilgiau? Tai taip pat įmanoma, mat žemutinė temperatūros riba kepsninėje gali siekti vos 70 °C. Kad galėtumėte išsikepti plėšomos kiaulienos, pakaks sumažinti į vidų patenkančio deguonies kiekį. Anglys pradės rusenti lėčiau, temperatūra nukris, o jūs po kelių valandų jau galėsite gardžiuotis sultinga mėsa. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad reguliuoti temperatūrą kamado kepsninėje sudėtinga, iš tiesų tereikia praktikos – netrukus įgusite tai daryti.

 

 

Tinkami priedai atskleidžia visą kamado kepsninės potencialą

 

Tam, kad kuo geriau išnaudotumėte kamado kepsninės suteikiamas kulinarines galimybes, patartina įsigyti specialiai pritaikytų priedų. Vienas naudingiausių ir populiariausių – plokštė, apsauganti maistą nuo tiesioginės kaitros. Toks barjeras tarp anglių ir kepamo maisto leidžia kepsninę paversti orkaite arba konvekcine krosnele. Tuomet kepsninėje galėsite kepti duoną ir pyragus arba virti sriubas. Jei mėgstate picas, nepamainomas priedas – keraminis kepimo akmuo. Jei šaltuoju metų laiku neatsispiriate dubenėliui sotaus troškinio, įsigykite kepsninei pritaikytą ketaus indą, kuris puikiai išlaiko temperatūrą. O jei mėgstate rūkintus patiekalus, po ranka visada turėkite skiedrų arba pliauskų. Neprošal turėti ir ketaus groteles – būtent ant jų gimsta tikri grilio šedevrai, pasipuošę apetitiškomis grotelių žymėmis!

 

 

Svarbu tinkamas dydis

 

Kamado modelių pasirinkimas rinkoje šiais laikais labai didelis. Renkantis tinkamiausią reikia apsispręsti, kam ją naudosite ir išsiaiškinti savo pomėgius bei galimybes. Jei mėgstate keliauti ir norėtumėte, kad kepsninė visada jus lydėtų, rinkitės vieną mažesnių modelių. Nedidelę kamado lengva gabenti iš vienos vietos į kitą. Toks modelis tiks ir poroms, neturinčioms didelio kiemo.

Gausesnėms šeimoms ir draugų kompanijoms geriausias pasirinkimas – Medium, Large arba net XLarge modeliai. Tokiems dažniausiai pritaikytas didžiausias priedų pasirinkimas, todėl jos ne tik talpios, bet ir universalios. Na, o profesionalams geriausia rinktis 2XL modelį, pasižyminti dideliu kepimo paviršiumi ir plačiomis kulinarinėmis galimybėmis. Jei sunku apsispręsti, bet kada galima užsukti į kamado kepsninėmis prekiaujantį saloną, kurio darbuotojai mielai padės išsirinkti.

 

 

Kuo ypatinga Big Green Egg kamado kepsninė?

 

Kamado kepsninių pasaulyje skambiausias vardas – Big Green Egg. Ne veltui ji laikoma rinkos lydere – juk nuo jos ir prasidėjo kamado bumas. Big Green Egg kepsninės pradėtos gaminti 1974 m. ir nuo to laiko nuolat tobulinamos. Tai vienintelės kamado kepsninės, gaminamos iš keramikos, sukurtos pasitelkiant NASA technologijas. Tai reiškia, kad keramika labai patvari, o ją dengiantis dvigubas glazūros sluoksnis apsaugo net nuo atšiauriausių oro sąlygų. Big Green Egg kepsninė labai ekonomiška ir taupi, be to, išsiskiria neprilygstamu gebėjimu ilgą laiką išlaikyti pastovią temperatūrą.

 

 

Apie Big Green Egg

 

Big Green Egg kamado kepsninė – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori daugiau nei tik kepsninės. Tai universalus, ilgaamžis maisto gaminimo prietaisas, kuriame gimsta itin sultingi, gardūs ir aromatingi patiekalai. Big Green Egg gerbėjai jau įsitikino šios kepsninės privalumais. Ar įstosite į jų gretas?

 

DAUGIAU APIE BIG GREEN EGG ČIA

 


 

close