Kepsninės ar šašlykinės – ką rinktis?

Tikriausiai nėra didesnio džiaugsmo lietuvio širdžiai nei vos saulei įšildžius orą išsiruošti į smagią iškylą su draugais arba artimaisiais. Turbūt jokia išvyka į gamtą arba sodybą neapsieina be gardaus virš žarijų kepto maisto. Dažniausiai tai daugelio pamėgti šašlykai – kelias valandas pagal šeimininko ar šeimininkės slaptą receptą marinuoti mėsos gabalėliai, sumauti ant iešmų ir iškepti ant visko mačiusios malkomis iškūrentos metalinės kepsninės-šašlykinės.

Taip, daugelio lietuvių sodybose arba sandėliukuose slepiasi legendinės kepsninės-šašlykinės, dažnai net nežinia iš kur ir kada atsiradusios. Gal iš senelio paveldėtos? Pripažinsime, tai patogus maisto gaminimo prietaisas – nelepus, gana greitai iškūrenamas ir paprastas naudoti. Tačiau ne visada paprastume slypi genialumas. Juk šašlykinė gali atlikti tik vieną vaidmenį – iškepti ant iešmų suvertą maistą. Netgi paprasti lauko griliai yra universalesni – turi groteles, ant kurių galima kepti įvairesnį maistą, pradedant mėsainių paplotėliais, baigiant sultingais didkepsniais arba gardžiomis krevetėmis. O jei jūsų kulinarinė fantazija dar platesnė? Tuomet paprastos kepsninės-šašlykinės tikrai netenkins, net jei jų kaina rodysis viliojanti.

Taigi, jei manote, kad atvirame ore galima suruošti tikrą gurmanišką puotą, neapsiribojant vien šašlykais ir dešrelėmis, rinkitės savęs vertą kepsninę. Lauko griliai – universalūs, patogūs ir ilgaamžiai, ypač jei jie pagaminti iš kokybiškos keramikos. Metalinės kepsninės gal ir patiks įmantrumų neieškantiems pirkėjams, tačiau tikri grilio ekspertai renkasi keramines kepsnines, kurias parduoda Big Green Egg. Aukščiausios kokybės keramika neblunka, neskilinėja ir neperkaista, o tai reiškia, kad tinkamai prižiūrima kepsninė tarnaus ilgus ilgus metus.

Keraminės kepsninės privalumas – ne vien ilgaamžiškumas ar atsparumas įvairioms oro sąlygoms. Tikrieji stebuklai vyksta viduje. Rusenant anglims po kepsninės gaubtu susikaupia ilgai išliekanti kaitra, kurioje iškepti patiekalai būna sultingi ir neįtikėtinai kvapnūs. Temperatūrą tokios kepsninės viduje labai lengva reguliuoti, o sykį įkaitusi ji ilgai išliks karšta ir tinkama kepti. Negana to, Big Green Egg kepsninei sukurtas didžiulis pasirinkimas naudingų priedų, pradedant kepimo paviršių padidinančiomis keliaaukštėmis grotelėmis ir baigiant keraminiais kepimo akmenimis, ant kurių galima kepti kvapnią duoną arba traškią picą. Bet bene geidžiamiausias priedas – convEGGtor laikiklis, apsaugantis maistą nuo tiesioginės kaitros. Pakaks vieno žingsnio, ir keraminė kepsninė virs konvekcine krosnele! O priderinus natūralaus medžio pliauskas arba skiedras kepsninę galima naudoti ir kaip rūkyklą. Taip paprastai vienas prietaisas atlieka kepsninės, rūkyklos, šašlykinės ir net picų krosnies vaidmenį!

O kaip mobilumas? Na, griozdišką šašlykinę ne visada lengva pergabenti iš vienos vietos į kitą. Užtat mažesniuosius Big Green Egg kepsninių modelius, pritaikius specialius stovus arba laikiklius su patogiais ratukais, galima paversti mobiliais griliais, keliaujančiais visur, kur tik prireikia – į stovyklavietę arba užmiesčio sodybą. Kompaktiškiausius modelius galima pasiimti ir išsiruošus buriuoti. Jie gana stabilūs, be to, anglys rusena uždaroje ugniadėžėje, todėl neteks kovoti su siautėjančiomis liepsnomis. Patogu, tiesa?

Jau tikriausiai akivaizdu, kad senos geros kepsninės-šašlykinės nepadės jums įgyvendinti visų kulinarinių svajonių. Palikime jas nostalgijos kamuojamiems žmonėms, o patys rinkimės pažangesnius, našesnius ir universalesnius maisto gaminimo prietaisus, atstojančius kepsnines, rūkyklas ir šašlykines – viską viename. Stebinkime save ir svečius išskirtiniais skoniais. Sakoma, kad sykį paragavus Big Green Egg kepsninėje pagamintų patiekalų, tampama gerbėju visam gyvenimui.

close