Kuo skiriasi maistas, keptas kamado kepsninėje?

Kepsninė yra kepsninė – nesvarbu, metalinė ar keraminė, dujinė, elektrinė ar anglimis kūrenama“, – tikriausiai teko (ir ne kartą) girdėti tokį verdiktą iš lūpų giminaičio ar pažįstamo, įsitikinusio, kad žmonija nėra sukūrusi tobulesnio prietaiso už rūdyti pradėjusią šašlykinę. Ir, nors privalome pripažinti, kad visose kepsninėse pavyks iškepti maistą, iš tiesų kepsninė kepsninei nelygi. Ir kepsnys, iškeptas kamado kepsninėje, tikrai skirsis nuo kepsnio, iškepto, pavyzdžiui, dujinėje metalinėje kepsninėje. Bet kuo konkrečiai išsiskiria Big Green Egg keraminėse kamado kepsninėse pagaminti patiekalai?

 

Visada sultingas maistas

 

Jei nusibodo sausi, sprangūs, perkepę patiekalai, pats metas įsigyti kamado kepsninę. Jau pačioje jos formoje užkoduotas visada sultingo ir minkšto maisto pažadas. Keraminė kamado kepsninė – apvali, turinti išgaubtą dangtį. Tai reiškia, kad joje karštis visada pasiskirsto tolygiai, todėl ir maistas iškepa tolygiai. Be to, temperatūrą sulaikanti kepsninės keramika neleidžia iš maisto išsiskyrusioms sultims veltui išgaruoti. Tam reikšmės turi lygus, neporėtas paviršius – drėgmei tiesiog nėra kur susigerti. Kamado viduje palaikoma drėgna aplinka padeda maistui išlikti minkštam ir sultingam. O toks maistas tikrai patinka visiems, net skeptiškai nusiteikusiems giminaičiams.

 

Anglys – tik kepsninei kūrenti

 

Su kamado kepsnine galėsite pamiršti apanglėjusius kepsnius. Maistas nepridegs ne tik dėl unikalios kepsninės formos, užtikrinančios tolygų kaitros pasiskirstymą. Nuo degėsių apsisaugoti padės ir reguliuojamas į kepsninę patenkančio deguonies kiekis. Todėl gaminant keraminėje kamado kepsninėje netikėtų ugnies pliūpsnių, besikėsinančių sugadinti net patį sultingiausią patiekalą, beveik nebūna. Tereikia nepamiršti, kad atidaryti kepsninės dangtį reikia atsargiai – iš pradžių šiek tiek praveriant, t. y. nuleidžiant garą. Tada nereikės nei netikėto gaisro gesinti, nei karštligiškai stumdyti maisto ant grotelių, kad tik liepsnų liežuviai nesugadintų to kruopščiai išsirinkto brandintos jautienos kepsnio.

 

Dūmų signalai

 

Malonus ant laužo kepto maisto aromatas iškart sužadina apetitą ir viduje pabudina kažką pirmykščio. Organizmas tarytum instinktyviai pajunta: tuoj bus valgyti. Ir skaniai! Visi kamado kepsninėje pagaminti patiekalai įgauna to malonaus dūmų aromato, kurio suteikia kūrenimui naudojamos kokybiškos medžio anglys. Tad maloniai laužu kvepės ir tobulai iškepę kiaulienos šonkauliukai, ir soti rudens daržovių sriuba. Toji papildoma dūmų nata aromate ir skonyje – tarytum baigiamasis patiekalo potėpis, išryškinantis ir pabrėžiantis visus kitus skonius. Negana to, dūmų aromatą galima dar labiau išryškinti panaudojus specialias medienos skiedras arba kaladėles. Tokiu atveju net nereikės bbq padažo.

Taigi, kai kitą kartą išgirsite žodžius „visos kepsninės vienodos“, žinosite, kad tai – netiesa. Tik keraminėse kamado kepsninėse gimsta sultingiausi, minkščiausi, tobuliausiai iškepę patiekalai, viliojantys maloniu dūmų aromatu. O visus skeptikus tiesiog pasikvieskite į svečius ir pavaišinkite – vos paragavę jie visam gyvenimui taps atsidavusiais keraminių kamado kepsninių gerbėjais.

 


 

close