Makaronai su baravykais

Ar kada teko gaminti po kepimo dar rusenančioje Big Green Egg kamado kepsninės kaitroje? Gaminimas virš lengvai žaižaruojančių anglių, keraminėje kepsninėje išlaikant reikiamą kaitros lygį, gali būti laikomas papildomu maisto ruošimo būdu. Šiame recepte po kepimo likusioje kaitroje džiovinsime baravykus, iš kurių vėliau gaminsime gardžių vegetariškų makaronų padažą. Tokiu būdu džiovintų baravykų skonis taps itin intensyvus ir patiekalui suteiks nepaprasto aromato. Jei džiovintus baravykus laikysite alyvuogių aliejuje šaldytuve, juos galėsite vartoti kelis mėnesius. Baravykus galite pradėti džiovinti vos baigę kepti maistą, o iš jų pagaminti makaronų padažą kiek vėliau. Norėdami užtikrinti, jog iš baravykų išgaruos pakankamai drėgmės, pirmiausia juos valandą padžiovinkite 110 °C temperatūroje, tuomet uždarykite apatinėje keraminės kepsninės dalyje esančią oro reguliavimo sklendę ir šiek tiek praverkite rEGGulator dangtelį. Taip anglys užges ir galėsite naudotis jų likusia kaitra, o susidariusi drėgmė išgaruos per praviro dangtelio tarpelį.

 

 

GAMINIMO BŪDAS: PO KEPIMO LIKUSI KAITRA, NETIESIOGINIS KEPIMAS, KEPIMAS KEPTUVĖJE

VIRTUVĖ: ITALIJOS

SUDĖTINGUMAS: LENGVAS

PASIRUOŠIMO LAIKAS: 80 MINUČIŲ

GAMINIMO LAIKAS: 60 MINUČIŲ

IŠ VISO: 140 MINUČIŲ

KIEKIS: 4 PORCIJOS

 

 

INGREDIENTAI

 

 

Džiovinimui likusioje kaitroje

10 baravykų

ypač tyro alyvuogių aliejaus

Makaronams

250 g „Pappardelle“ makaronų

 

Padažui

200 ml plakamosios grietinėlės

100 ml vandens

1 v. š. sojų padažo

2 svogūnų

8 vnt. shiitake grybų

Papuošimui

saujos gražgarsčių

100 g parmezano sūrio

1 juodojo trumo (pasirinktinai)

 

Reikalingi priedai:

convEGGtor laikiklis

Nerūdijančio plieno grotelės

Žalias ketaus indas Dutch Oven

 

 

 

 

IŠANKSTINIS PASIRUOŠIMAS

 

 

1. Į Big Green Egg kepsninę įstatę convEGGtor laikiklį ir įdėję nerūdijančio plieno groteles, įkaitinkite ją iki 110 °C temperatūros.

2. Švariai nuvalykite baravykus ir nuskuskite apatinę kotelių dalį. Perpjaukite grybus išilgai per pusę ir patikrinkite, ar juose nėra kirmėlių, kadangi baravykuose jų neretai būna. Sudėkite grybus perpjauta puse ant grotelių, uždarykite kamado kepsninės dangtį ir palikite juos maždaug 60 minučių apdžiūti.

3. Uždarykite apatinėje keraminės EGG kepsninės dalyje esančią oro reguliavimo sklendę ir palikite šiek tiek pravirą rEGGulator dangtelį. Palikite baravykus džiūti iki kito ryto.

4. Išimkite išdžiūvusius baravykus iš EGG kepsninės ir sudėkite juos į užsukamą stiklainiuką. Įpilkite į keptuvę pakankamai alyvuogių aliejaus, kad visiškai apsemtų grybus ir įdėkite stiklainiuką į šaldytuvą iki kito naudojimo.

 

 

 

 

GAMINIMAS

 

 

1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir, įdėję nerūdijančio plieno groteles, įkaitinkite ją iki 180 °C temperatūros.

2. Išvirkite „Pappardelle“ makaronus, virdami 1 minute trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, kad makaronai būtų nepervirę (it. al dente). Tuo tarpu užvirkite grietinėlę, vandenį ir sojos padažą. Užvirus kreminiam mišiniui, nuimkite keptuvę nuo kaitros ir atidėkite į šoną.

3. Nulupkite svogūnus ir stambiai supjaustykite. Nuvalykite ir į ketvirtadalius supjaustykite shiitake grybus. Tuomet grybus susmulkinkite į 8 dalis. Emaliuotame ketaus inde Dutch Oven įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus. Supilkite svogūną, shiitake grybus bei džiovintus baravykus ir viską apie 5 minutes pakepkite, kol svogūnai taps skaidrūs. Retkarčiais pamaišykite ir po kiekvieno atlikto veiksmo uždarykite kamado kepsninės dangtį.

4. Užpilkite grybų mišinį grietinėlės užpilu. Tuomet iš EGG kepsninės išimkite keptuvę su grotelėmis, įdėkite convEGGtor laikiklį ir vėl įdėkite groteles. Įdėkite žalią ketaus indą Dutch Oven ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Temperatūra nukris iki maždaug 130 °C. Nedidelėje kaitroje 10–15 minučių pavirkite padažą, kad baravykai suminkštėtų ir paskleistų malonų aromatą.

5. Į žalią ketaus indą Dutch Oven sudėkite makaronus ir keletą minučių pakaitinkite, kol makaronai sušils. Retkarčiais viską pamaišykite, po kiekvieno atlikto veiksmo uždarydami EGG kepsninės dangtį. Tuo tarpu papuošimui susmulkinkite gražgarstes.

6. Sudėkite makaronus į lėkštes ir apibarstykite gražgarstėmis. Užtarkuokite parmezano sūrio ir, jei pageidaujate, trumo.

 

 

 

 

 

Maisto gaminimas likusioje kaitroje

Įdomu sužinoti, kaip gaminti maistą po kepimo likusioje Big Green Egg kepsninės kaitroje? Tinklaraščio straipsnyje „Rusenimas“, išsamiau aptarsime šį tvarų maisto gaminimo būdą.

 


© Big Green Egg Europe

 

close