NAMIE KAIP RESTORANE

 

Visada svajojote namie gaminti kaip profesionalus šefas, bet nedrįsote? Big Green Egg pagaminti patiekalai tikrai bus verti restorano virtuvės, o kad įspūdis būtų dar geresnis, pasistenkite juos patiekti gražiai ir stilingai. Tam prireiks vos kelių virtuvės rakandų ir, žinoma, šiame straipsnyje išdėstytų naudingų patarimų. Sužavėkite svečius tikro šefo vertais patiekalais – tai lengviau, nei manote.

 

 

 

Pirma taisyklė: mažiau reiškia daugiau

 

Valgis lėkštėje visada atrodys gražiai ir patraukliai, jei įsidėmėsite kelis pagrindinius dalykus. Pirmiausia, pasirūpinkite, kad lėkštėje netrūktų spalvų. Tam naudokite skirtingų spalvų daržoves. Be to, atminkite, kad mažiau beveik visad yra daugiau. Smulkesnius ingredientus plačiai išdėliokite lėkštėje, užuot stengęsi viską sudėti į vieną didelę krūvą. Taip patiekalas atrodys rafinuotesnis. Taip pat stenkitės, kad lėkštėje džiugintų ne tik skirtingos spalvos, bet ir skirtingos tekstūros. Jei patiekalas minkštas, kreminis, pakaks vieno traškaus elemento, ir valgis akimirksniu taps įdomesnis.

 

 

 

Apskritimai – dideli ir maži

 

Ir vidaus, ir lauko virtuvėje neabejotinai pravers rinkinys nedidelių apskritų formelių. Jomis iš įvairių produktų galima išpjauti tobulus apskritimus lėkštei papuošti. Be to, formeles galima panaudoti nedideliems įvairių patiekalų, pvz., kuskuso, daugiaryžio, košės arba tartaro, bokšteliams suformuoti. Tiesiog patepkite formelę neutralaus skonio augaliniu aliejumi, kad ingredientai neprikibtų, ir į ją pridėkite norimo patiekalo. Po to atsargiai suslėkite įdarą, kad susiformuotų dailus ir tvarkingas bokštelis. Taip pat galite įsigyti specialių virtuvinių žiedų, kuriuos naudoja profesionalūs šefai – jie pravers norint gražiai patiekti didesnes patiekalų porcijas.

 

 

 

Padažų menas

 

Jei ketinate prie patiekalo patiekti padažo, pasitelkite meninius gebėjimus ir teptuku ant baltos lėkštės nubrėžkite padažo liniją. Tą patį triuką galite panaudoti ir serviruodami desertą su šokoladu – santykiu 1:1 sumaišykite lydytą šokoladą su plakamąja grietinėle ir gautu mišiniu lėkštėje nubrėžkite gražią tiesią liniją.

Jei prie valgio bus tiekiamas tirštas padažas – nesvarbu, sūrus ar saldus – iš jo ant lėkštės galite suformuoti bokštelius. Tam pravers specialus sifonas, šiek tiek panašus į plaktos grietinėlės flakoną. Kad padažas būtų purus, į sifoną įdėkite vieną arba dvi kapsules. Viską galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve, kol ateis metas patiekti valgį. Jei pageidaujate karšto padažo, sifoną pusvalandį iki serviruojant patiekalą palaikykite 70 °C vandenyje.

 

 

 

Šaukštai į pagalbą

 

Pagaminote Big Green Egg kepsninėje keptų daržovių košę ir sukate galvą, kaip ją gražiai patiekti? Į pagalbą pasitelkite paprasčiausius šaukštus! Įkrėskite į lėkštę šaukštą košės, po to prispauskite ją gaubtąją šaukšto puse ir judindami ranką paskleiskite tiesia arba lenkta linija. Pasitelkę du šaukštus, galėsite suformuoti dailius cilindrinius ovalus. Pirmiausia pakabinkite košę vienu šaukštu, po to paimkite antrą ir perdėkite košę į jį. Taip kartokite tol, kol susiformuos dailus ovalas. Tokį pat metodą galite naudoti patiekdami tirštą tyrę, ledus, tvirtus putėsius arba šokolado masę. Tik nepamirškite prieš tai abiejų šaukštų sudrėkinti vandeniu! Jei pageidaujate mažesnių ovalų, naudokite arbatinius šaukštelius.

 

 

Desertai – ir saldūs, ir stilingi

 

 

Pageidaujate stilingo deserto, kuris atrodytų it tiesiai iš aukštos klasės restorano? Pakaks išmokti kelias paprastas dekoravimo gudrybes. Viena jų – šokolado arba karamelės grotelės. Atrodo įspūdingai, o pagaminti paprasta. Išlydykite šokoladą karšto vandens vonelėje ir atsargiai supilkite į piltuvėlį, pagamintą iš kepimo popieriaus. Ant kito lakšto kepimo popieriaus nupieškite groteles. Karamelinėms grotelėms pagaminti, keptuvėje su nedideliu kiekiu vandens išlydykite šiek tiek cukraus. Po to iš gautos skystos masės šaukštu ant kepimo popieriaus nubrėžkite plonas linijas. Palaukite, kol sustings, ir galėsite puošti desertą.

Desertui papuošti taip pat tiks malta vanilės ankštis arba smulkintos džiovintos žolelės. Toks papuošimas paįvairins ne tik išvaizdą, bet ir skonį. Jei norite, kad papuošimas neužgožtų deserto skonio, maltus prieskonius sumaišykite su cukraus pudra.

 

 

 

Nepamainomas konditerinis maišelis

 

Piešti lėkštėje, pvz., naudojant tyrę arba košę, galima pasitelkus ir konditerinį maišelį. Jis taip pat pravers prireikus patiekalu nepriekaištingai užpildyti apskritą formelę arba virtuvinį žiedą. Geriausia tam naudoti kreminės tekstūros patiekalus. Viskas labai paprasta: pridėkite į konditerinį maišelį pageidaujamo ingrediento arba patiekalo, prakirpkite maišelio smaigalį, sušvirkškite įdarą į formą ir, jei reikia, išlyginkite.

 

 

 

Baigiamieji potėpiai

 

Paskutiniai papuošimai – tai tarytum baigiamieji valgio potėpiai. Jei gamindami patiekalą naudojote aitriąsias paprikas arba laiškinius svogūnus, dalį šių ingredientų visada atidėkite papuošimui. Vaizdą lėkštėje pagražins ir įvairių prieskoninių augalų šakelės. Dar vienas puikus pasirinkimas – valgomos gėlės. Šiais laikais jų galima rasti net parduotuvėse. Tinkamų valgomų žiedų galite paieškoti ir savo sode. Violetiniai laiškinių česnakų žiedai, našlaitės, serenčiai, levandos – visa tai lėkštėje atrodys labai gražiai. Taip pat rekomenduojame įsigyti specialų skutiklį citrusinių vaisių žievelei arba pjaustyklę, smulkinančią daržoves šiaudeliais. Tai nepamainomi virtuvės rakandai, drauge su smulkia tarka ir šaukštu rutuliukams iš melionų formuoti.

 

 

Gražūs patiekalai ant gražaus stalo

 

 

Stengdamiesi elegantiškai patiekti Big Green Egg kepsninėje pagamintus valgius, nepamirškite papuošti ir stalo. Padenkite jį gera staltiese, porceliano indais, sidabro įrankiais ir krištolinėms taurėmis. Įspūdingai atrodys sriuba arba desertas, patiekti dailiose stiklinėse taurėse.

Jei valgis bus patiekiamas su sultiniu, supilkite jį į arbatinį ir išpilstykite tik svečiams susėdus prie stalo. Jie tikrai nustebs! Idėjų, kaip papuošti stalą, taip pat galite pasisemti iš ingredientų valgiuose. Jei gaminote ką nors iš abrikosų, obuolių arba cinamono, stalo centre sukurkite kompoziciją būtent iš šių ingredientų. Bus labai stilinga!

 

 

 

 

 

ŠIANDIENOS MENIU

 

Galiausiai, nepamirškite svečiams įteikti meniu, kad jie tikrai pasijustų kaip restorane. 

 


 

close