VASARIS 2018

KORĖJIETIŠKAS BARBEKIU

OLIMPINIS

Ar nusistatysite žadintuvą, kad nepraleistumėte žiemos olimpinių žaidynių? Pasikvieskite draugus ir artimuosius į olimpinį korėjietiško barbekiu vakarėlį! Kol sportininkai po alinančių varžybų ilsėsis Pjongjange, jums olimpinės dvasios pamiršti neleis šie korėjietiški receptai. Šiuos patiekalus galite patiekti vieną po kito arba, kaip daro korėjiečiai, ant stalo sunešti vienu metu. Jie išliks skanūs net pravėsę!

OLIMPINIS KORĖJIETIŠKAS BARBEKIU

Skoniai

Česnakai, imbierai, aitriosios paprikos, sojų padažas ir sezamų aliejus – pagrindiniai korėjiečių virtuvės skoniai. Jei visko turite namie, teliks įsigyti kelis papildomus ingredientus ir jau galėsite gaminti korėjietiškus patiekalus, mat jie stebėtinai paprasti. Mažiau reiškia daugiau!

Viską paruoškite iš anksto

Dar vienas korėjietiško barbekiu privalumas – viską galite paruošti iš anksto. Užmarinavus mėsą ir paruošus tešlą blynams dar liks laiko sau prieš pasirodant svečiams. Ssamjang pastos, su kuria patiekiami valgiai, galima įsigyti parduotuvėje, tačiau ir patys galite pasigaminti šio gardaus padažo – užtruksite vos penkias minutes, bet galėsite mėgautis šviežiu padažu be nereikalingų priedų. Bus sveikiau ir skaniau.

Tobulas korėjietiškas barbekiu

Autentiško korėjietiško barbekiu metu visi besivaišinantieji drauge sėdi prie stalo. Ant jo per vidurį stovi kepsninė, o aplinkui rikiuojasi indai su marinuota mėsa, daržovėmis, ryžiais ir padažu. Kiekvienas kepasi norimus ingredientus – juos galima valgyti atskirai arba įvairiai derinti. Iš keptų produktų, šaukšto ryžių, ssamjang pastos, laiškinių svogūnų ir traškaus salotos lapo galima pasigaminti gardžių ir sveikų vyniotinių. Autentiško korėjietiško barbekiu trūkumas – dūmai ir kvapai lieka namuose. Be to, tektų apsieiti be gardaus Big Green Egg suteikiamo skonio. Todėl siūlome uždegti kepsninėje anglis ir pasimėgauti korėjietiško barbekiu patiekalais Big Green Egg stiliumi. 

 


Jautienos bulgogi
Kepta jautiena su bulgogi padažu
Pajeon
Pikantiški korėjietiški blynai
Dak galbi
Marinuotos keptos vištų šlaunelės su ssamjang pasta

Korėjietiškas barbekiu tiesiog neįsivaizduojamas be šio patiekalo – bulgogi. Sultingą keptą jautieną galite patiekti ir kaip užkandį. Suvyniokite gabalėlį mėsos, šaukštą virtų ryžių, šiek tiek bulgogi padažo ir smulkintų laiškinių svogūnų į traškų salotos lapą ir mėgaukitės!

Norėtumėte pikantiško užkandžio? Mėgstate korėjietišką maistą? Tuomet jums skirtas šis patiekalas – pajeon. Jį galite pasigaminti pietums, patiekti kaip užkandį per vakarėlį arba iškepti surengę korėjietišką barbekiu.

Šį gardų azijietišką patiekalą galite gaminti surengę korėjietišką barbekiu arba kaip užkandį per vakarėlį. Darykite kaip norite – paruoškite viską iš anksto arba gaminkite drauge su svečiais. Šis patiekalas toks pat skanus ir pravėsęs!

 

INGREDIENTAI

Jautienos bulgogi
Kepta jautiena su bulgogi padažu
Pajeon
Pikantiški korėjietiški blynai
Dak galbi
Marinuotos keptos vištų šlaunelės su ssamjang pasta

4 porcijos

Pasiruošimas iš anksto: 10 min., papildomai 3 val. marinuoti

Gaminimo trukmė: 30 min.

Jautiena:

4 gabalėliai antrekoto (po 125 g)

Marinatas ir padažas:

4 v. š. sojų padažo

2 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. citrinų sulčių

4 v. š. cukraus

2 a. š. rupiai maltų juodųjų pipirų

½ japoninės kriaušės

2 valgomieji svogūnėliai

3 česnako skiltelės

1 v. š. saulėgrąžų aliejaus

1 v. š. kukurūzų krakmolo (nebūtinai)

Taip pat:

žiedeliais smulkinti laiškiniai svogūnai mėsai apibarstyti

salotų lapai mėsai suvynioti

virti ryžiai salotų vyniotiniams

Priedai:

Ketaus grotelės

Ketaus prikaistuvis su šepetėliu

Išeis 3 blynai (Ø 20 cm)

Pasiruošimas iš anksto: 15 min.

Gaminimo trukmė: 50 min.


Blynai:

2 kiaušiniai

400 ml šalto vandens

160 g miltų

80 g ryžių miltų

1 v. š. kukurūzų krakmolo

8 laiškiniai svogūnai

1 raudona aitrioji paprika

1 žalia aitrioji paprika

3 cm šviežio imbiero

3 česnako skiltelės

300 g nevirtų išlukštentų krevečių

12 v. š. saulėgrąžų aliejaus

Padažas:

½ raudonos aitriosios paprikos

1 v. š. cukraus

6 v. š. sojų padažo

6 v. š. acto

2 v. š. vandens

1 v. š. kepintų sezamų sėklų

Priedai:

Ketaus grotelės

Apvalaus ketaus puodo dangtis

4 porcijos

Pasiruošimas iš anksto: 10 min., papildomai 3 val. marinuoti

Gaminimo trukmė: 25 min.


Vištiena:

800 g vištų šlaunelių mėsos

Marinatas:

2 laiškiniai svogūnai

2 cm šviežio imbiero

4 česnako skiltelės

4 v. š. gochujang (korėjietiškos aitriųjų paprikų pastos)

3 v. š. mirino (ryžių vyno)

2 v. š. šviesaus sojų padažo

2 v. š. sezamų aliejaus

2 v. š. citrinų sulčių

2 a. š. cukraus

2 a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Padažas:

2 laiškiniai svogūnai

4 v. š. doenjang (korėjietiškos sojų pupelių pastos) arba daugiau, jei norite

2 v. š. gochujang (korėjietiškos aitriųjų paprikų pastos) arba daugiau, jei norite

1 v. š. kepintų sezamų sėklų

1 v. š. cukraus

2 v. š. sezamų aliejaus

2 česnako skiltelių

Taip pat:

žiedeliais pjaustytų laiškinių svogūnų mėsai apibarstyti

salotų lapų mėsai suvynioti

virtų ryžių salotų vyniotiniams

Priedai:

ketaus grotelės

 

GAMINIMAS

 

Jautienos bulgogi
Kepta jautiena su bulgogi padažu
Pajeon
Pikantiški korėjietiški blynai
Dak galbi
Marinuotos keptos vištų šlaunelės su ssamjang pasta

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

Paruoškite marinatą ir padažą. Dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, sezamų aliejų, citrinų sultis, cukrų ir pipirus. Padalykite mišinį į du dubenėlius; vienas bus naudojamas kaip marinatas, kitas – kaip padažas.

Nulupkite japoninę kriaušę ir išimkite šerdį. Supjaustykite vaisių smulkiais kubeliais. Nulupkite 1 svogūnėlį ir supjaustykite pusžiedžiais. Nulupkite 2 česnako skilteles ir smulkiai sukapokite. Įmaišykite kriaušę, svogūnėlį ir česnakus į marinatą. Sudėkite mėsą ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve 3 val. Padažo indelį taip pat uždenkite. Jį galite palikti kambario temperatūroje.

GAMINIMAS

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 200 °C. Tuo tarpu nulupkite likusį svogūnėlį ir česnako skiltelę – jie bus skirti padažui. Svogūnėlį supjaustykite pusžiedžiais, o česnako skiltelę smulkiai sukapokite.

Uždėkite ant Big Green Egg grotelių ketaus prikaistuvį ir jame įkaitinkite saulėgrąžų aliejų. Išimkite mėsą iš marinato ir nusausinkite. Marinatą atidėkite vėlesniam laikui. Išdėliokite antrekotus ant grotelių greta prikaistuvio. Kepkite 1,5 min., pasukite ketvirtį rato, kad įsirėžtų dailus grotelių raštas, ir kepkite dar 1,5 min. Apverskite kepsnius ir pakartokite tą patį, iš viso kepdami 3 min. Kaskart pasukę arba apvertę mėsą uždarykite kepsninės dangtį.

Nukelkite mėsą nuo EGG grotelių ir atidėkite uždengę aliuminio folija. Sudėkite smulkintą svogūnėlį ir česnako skiltelę į prikaistuvį ir kepkite kelias minutes, kol svogūnėlis pakeis spalvą.

Supilkite į prikaistuvį atidėtą marinatą ir padažą ir užvirinkite. Pavirkite maždaug 2 min. Tuo tarpu supjaustykite antrekotus riekelėmis ir išdėliokite lėkštėje.

Patikrinkite, ar padažas sutirštėjo. Jei jis per skystas, šlakelyje vandens išmaišykite kukurūzų krakmolo ir gautą mišinį įmaišykite į padažą. Pavirkite dar 2 min. Patiekite padažą su laiškiniais svogūnais, salotomis, virtais ryžiais ir antrekotais.

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

Šluotele dubenyje išplakite kiaušinius. Supilkite šaltą vandenį ir po truputį įmaišykite visus miltus.

Laiškinius svogūnus ir aitriąsias paprikas supjaustykite plonais žiedeliais. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite imbierą bei česnako skilteles. Krevetes, jei didelės, perpjaukite per pusę. Jei nusipirkote mažų, nieko joms nedarykite. Viską įmaišykite į tešlą. Uždenkite ir laikykite šaldytuve.

Paruoškite padažą. Aitriąją papriką išdarinėkite, o minkštimą smulkiai supjaustykite. Sumaišykite su kitais padažui skirtais ingredientais. Uždenkite ir laikykite kambario temperatūroje.

GAMINIMAS

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles bei ketaus puodo dangtį (jis bus naudojamas kaip kepimo forma), įkaitinkite iki 180 °C. Dar kartą išmaišykite blynų tešlą ir padažą.

Ketaus dangtyje įkaitinkite 4 v. š. saulėgrąžų aliejaus. Įkrėskite trečdalį tešlos ir uždarykite EGG kepsninės dangtį. Kepkite blyną 6–8 min., kol apačia apskrus, o viršus sukrekės.

Mentele apverskite blyną. Uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite dar 4–5 min., kol apskrus ir kita pusė.

Atsargiai išimkite blyną iš kepimo formos ir įdėkite į lėkštę. Palaukite kelias minutes, kol pravės. Kepimo formoje įkaitinkite dar 4 v. š. saulėgrąžų aliejaus ir iškepkite antrą blyną.

Pravėsusį pirmąjį blyną (karštas gali per daug trupėti) supjaustykite trikampiais gabalėliais. Patiekite su padažu, kol iškeps antras, o vėliau ir trečias blynas.

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

Marinatui skirtus laiškinius svogūnus supjaustykite plonais žiedeliais. Nulupkite imbierą ir česnako skilteles ir smulkiai sukapokite. Sumaišykite su kitais marinatui skirtais ingredientais.

Gautu mišiniu įtrinkite šlaunelių mėsą. Sudėkite į indą, uždenkite ir marinuokite šaldytuve 3 val.

Padažui skirtus laiškinius svogūnus supjaustykite plonais žiedeliais ir sudėkite į dubenį. Sukrėskite doenjang ir gochujang pastas, suberkite cukrų ir sezamų sėklas. Supilkite sezamų aliejų. Česnako skilteles nulupkite ir įtarkuokite į dubenį. Viską sumaišykite, indą uždenkite ir laikykite šaldytuve.

GAMINIMAS

Uždekite Big Green Egg kepsninėje anglis ir, įdėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 200 °C. Išimkite vištų šlaunelių mėsą iš marinato ir nusausinkite.

Išdėliokite vištieną ant grotelių. Kepkite 3 min., pasukite ketvirtį rato ir kepkite dar 3 min. Apverskite, pakepkite dar 3 min., paskui pasukite ir pakepkite dar 3 min. Kaskart pasukę arba apvertę vištieną uždarykite kepsninės dangtį.

Nukelkite vištieną nuo EGG kepsninės grotelių ir supjaustykite juostelėmis. Patiekite kartu su smulkintais laiškiniais svogūnais, salotų lapais, virtais ryžiais ir ssamjang pasta.

close