SAUSIO MĖNESIO VALGIARAŠTIS

Skrudintų burokėlių sriuba
Troškintos morkos
Daržovių troškinys kitaip

 

 

Šakninės daržovės ir stiebagumbiai – gardi staigmena!

 

 

Kasdienė daržovių porcija – sveikos mitybos dalis. Daržovės dažnai patiekiamos virtos, bet jas galima pagaminti sveikiau ir skaniau, pavyzdžiui, naudojant Big Green Egg kepsninę. Tam ypač tinka šakninės daržovės ir stiebagumbiai.

Šakninės daržovės ir stiebagumbiai – gardi staigmena. Tai žemės daržovės, dažnai pasižyminčios koncentruotu skoniu, o iki derliaus meto vienintelė matoma jų dalis – lapai. Valgoma daržovės dalis visada auga po žeme, nors kartais jų lapus taip pat galima panaudoti ruošiant patiekalus. Daržovės iš jūsų daržo, žinoma, geriausias pasirinkimas, bet jei neturite laiko ar žemės jam įrengti, ekologiškai užaugintos daržovės – puiki alternatyva. Juk ekologiški produktai sveikesni ir dažnai net skanesni nei paprasti.

 

 

Labai sveika

 

 

Šakninės daržovės ir stiebagumbiai dažniausiai suplakami į vieną kategoriją – tai dėl to, kad abiejų grupių daržovės auga po žeme ir (tai aktualu daržininkams) geriausiai dera puriame dirvožemyje. Kartais valgymui auginama tik šaknis, pavyzdžiui, morkos ir valgomosios gelteklės, kitais kartais – sustorėjusi po žeme slypinti stiebo dalis, pavyzdžiui, kaliaropės ir ropės. Neretai sunku nustatyti, valgoma šaknis ar stiebas. Tačiau tai nesvarbu, nes ir šaknys, ir stiebagumbiai – maistinių medžiagų šaltinis. Dėl to šiose daržovėse gausu vitaminų bei mineralų, taigi, jos ne tik gardžios, bet ir sveikos.

 

 

Skonių ir spalvų įvairovė

 

 

Pirkdami šaknines daržoves ir stiebagumbius visada rinkitės tvirtas daržoves su šviežiais lapais, jei jie nenupjauti. Laikykite nepašalinę lapų – šaknis arba stiebagumbis iš jų dar gali gauti drėgmės, – bet visada stenkitės daržoves gaminti kuo šviežesnes. Eksperimentuokite su skirtingomis šakninėmis daržovėmis ir stiebagumbiais, išbandykite įvairias jų veisles. Pamirštos daržovės vis populiarėja, todėl pasirinkimas auga. Geltonos, violetinės ir oranžinės morkos ne tik nuspalvins Jūsų lėkštę – jų ir skonis subtiliai skirsis. Dar vienas geras pavyzdys – geltoni burokėliai ir violetinės bulvės. Suderinę daugybę Big Green Egg siūlomų paruošimo būdų ir stiebagumbius bei šaknines daržoves gausite skonių ir spalvų įvairovę.

 

Skanaus!

 

 

Rafinuoti natūralaus maisto skoniai 

 

 

Skrudintų burokėlių sriuba

Pradėjęs gaminti sriubą Big Green Egg kepsninėje visada sulaukiu keistų aplinkinių žvilgsnių. Tai tik dar vienas pavyzdys, rodantis, kad daugybė žmonių įsikalę į galvą, jog Big Green Egg yra tik lauko kepsninė. Šiuo receptu atskleisiu, kad net nenaudojant grotelių Big Green Egg patiekalams suteikia turtingo skonio. Visa gudrybė – reikia neuždaryti dangčio, kas įprastai nedaroma! Tuomet anglys įkais iki raudonumo. Burokėlius sudėsime ant anglių, kad juos apskrudintume. Šį gaminimo būdą jau rodžiau, bet šį kartą ruošiu gardžią burokėlių sriubą. Ji tokia skani, kad net užkietėję mėsėdžiai paprašys antros porcijos! Sriuba skani ir šalta, patiekta su, pavyzdžiui, virtu kiaušiniu ir keliais griežinėliais marinuoto agurko…

Troškintos morkos

Šiame recepte Big Green Egg kepsninę panaudojome kaip orkaitę. Netiesiogiai gamindami maistą pastovioje temperatūroje kontroliuojame visą gaminimo procesą. Šį kartą gaminame en papillotte – morkos troškinamos popieriaus vokelyje, kad išliktų visi skoniai, vitaminai ir aromatai, kurie šiaip jau prapultų verdant vandenyje. Be to, tai labai paprastas gaminimo būdas, pasižymintis grubiu žavesiu. Vokeliui naudojau du lakštus pergamentinio popieriaus, susegto segikliu.

Daržovių troškinys kitaip

Man atrodo, kad gaminant su Big Green Egg kepsnine maistas per retai ruošiamas garuose. Tai sveikas maisto ruošimo būdas, o Big Green Egg anglys (aukščiausios rūšies ekologiškos gabalinės anglys) patiekalams suteikia subtilaus dūmų aromato. Panaudoję sultinį galime dar labiau praturtinti skonį. Gamindamas pagal šį receptą pirmiausia apviriau morkas bei bulves, bet jei garuose virsite minkštas daržoves arba, pavyzdžiui, žuvį, to daryti nereikės.

 

 

 

 

Ingredientai

 

 

Skrudintų burokėlių sriuba

6–8 porcijos

¼ nedidelio saliero gumbo ir kelių lapelių

½ morkos

½ mėlynojo svogūno

50 g sviesto

2 lauro lapelių

6 didelių burokėlių

750 ml daržovių sultinio

2 v. š. trintų krienų

3 v. š. balzaminio acto

šviežios krieno šaknies

125 ml grietinėlės

1 nedidelės dėžutės rėžiukų

Troškintos morkos

4 porcijos

maždaug 8 geltonų, violetinių ir oranžinių morkų

1 mėlynojo svogūno

1 saldymedžio šakelės

1 čiobrelio šakelės

2 lauro lapelių

23 v. š. moliūgų sėklų aliejaus

23 v. š. šerio acto (arba obuolių sidro)

1 klementino (arba didelio mandarino)

alyvuogių aliejaus

juodųjų pipirų ir rupios jūros druskos

Daržovių troškinys kitaip

4 porcijos

1 l daržovių sultinio

2 morkų

4 bulvių

1 rūkytos dešros

1 mėlynojo svogūno

9 lauro lapelių

jūros druskos

50 g lydyto sviesto (nebūtinai)

 

PARUOŠIMAS

 

 

 

Skrudintų burokėlių sriuba

1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje, bet dangčio neuždarykite. Nulupkite saliero gumbą ir morką ir supjaustykite maždaug 2×2 cm dydžio kubeliais. Nulupkite pusę svogūno ir padalykite ketvirčiais. Sudėkite daržoves, sviestą, lauro ir saliero lapelius ant didelės aliuminio folijos atraižos ir užlankstykite, kad išeitų paketas.

2. Uždėkite burokėlius tiesiai ant rusenančių anglių ir kepkite 35–45 minutes (vidutinio dydžio burokėliams pakaks maždaug 35 min.; didesniems – 45 min.). Kas 10 minučių burokėlius apverskite, kad jie apskrustų iš visų pusių ir tolygiai iškeptų. Likus kepti 25 min. uždėkite ant burokėlių į aliuminio foliją suvyniotas daržoves. Taip jos neperkais.

3. Išimkite daržovių paketą ir burokėlius iš EGG kepsninės ir palaikykite pusvalandį. Tuo tarpu užvirinkite daržovių sultinį.

4. Rankomis nulupkite pajuodusią burokėlių luobelę ir nuplaukite juos tekančiu vandeniu. Supjaustykite burokėlius gabalėliais, sudėkite į trintuvą kartu su trintais krienais, balzaminiu actu ir karštu daržovių sultiniu ir trinkite vieną minutę. Tuo tarpu išimkite iš daržovių paketo lauro lapelius, o daržoves taip pat sudėkite į trintuvą. Trinkite iki vientisos masės, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Nulupkite krieno šaknį.

5. Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir į kiekvieną įdėkite po 1 valgomąjį šaukštą grietinėlės. Papuoškite rėžiuko šakele ir galiausiai ant viršaus užtarkuokite krienų.

Troškintos morkos

1. Užkurkite anglis Big Green Egg kepsninėje. Įdėkite convEGGtor laikiklį ir nerūdijančio plieno groteles ir įkaitinkite EGG kepsninę iki 175 °C. Nupjaukite dalį morkų lapų ir pačius galiukus ir nuplaukite daržoves tekančiu vandeniu. Nulupkite svogūną ir supjaustykite žiedais.

2. Paklokite ant stalo lakštą pergamentinio popieriaus ir ant jo sudėkite morkas, svogūną, saldymedžio ir čiobrelio šakeles ir lauro lapelius. Apšlakstykite moliūgų sėklų aliejumi ir šerio actu (arba obuolių sidru). Perpjaukite klementiną per pusę ir išspauskite jo sultis ant morkų. Sudėkite atlikusias žieveles.

Uždenkite antru popieriaus lakštu ir kelis kartus užlenkę abiejų lakštų karštus susekite segikliu.

3. Uždėkite paketą ant grotelių, uždarykite EGG kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 60 min., kol morkos suminkštės. Praėjus maždaug 30 min. atsargiai pakratykite paketą, kad viduje esančios sultys tolygiai pasiskirstytų.

4. Pit Mitt BBQ pirštine nukelkite paketą nuo EGG grotelių. Praplėškite popierių ir pavoliokite apskrudusias morkas sutirštėjusiose sultyse. Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite juodaisiais pipirais ir rupia jūros druska. Skanaus!

Daržovių troškinys kitaip

1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir įdėkite nerūdijančio plieno groteles. Įkaitinkite kepsninę iki 220 °C. Puode ant viryklės užvirinkite sultinį. Tuo tarpu nulupkite morkas bei bulves ir supjaustykite jas maždaug 1 cm storio riekelėmis. Dešrą taip pat supjaustykite maždaug 1 cm storio gabalėliais. Nulupkite svogūną ir supjaustykite ketvirčiais.

2. Morkų bei bulvių griežinėlius maždaug 8 min. pavirkite verdančiame sultinyje. Nukoškite, sultinį pasilikite ir supilkite į puodą. Jei reikia, morkas bei bulves atvėsinkite šaltame vandenyje, nukoškite ir palikite atvėsti. Sultinį dar kartą užvirinkite.

3. Ant keturių plačių plokščių iešmų pramaišiui sumaukite bulvių bei morkų griežinėlius, svogūno ir rūkytos dešros gabalėlius. Į tarpus įmaišykite lauro lapų. Apvalią skysčių surinkimo talpą padėkite ant Big Green Egg grotelių. Iešmus uždėkite ant talpos, kad jų galai laikytųsi ant talpos kraštų. Į talpą įpilkite šiek tiek verdančio sultinio ir iš karto uždarykite EGG kepsninės dangtį, kad sultinys nespėtų atvėsti. Daržovių iešmelius garuose virkite maždaug 25–30 min., kol daržovės suminkštės.

4. Pit Mitt BBQ pirštine nukelkite nuo grotelių apvalią skysčių surinkimo talpą ir šakute numaukite daržoves ir mėsą nuo iešmų. Išimkite lauro lapelius, daržoves sutrinkite ir pagardinkite jūros druska. Jei norite kreminės košės, apšlakstykite ją lydytu sviestu.

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

close