3 GARDŽIŲ SRIUBŲ RECEPTAI
BIG GREEN EGG KEPSNINEI

Sriubos Big Green Egg kepsninėje

 

Užsigeidus sveikos sriubos tikriausiai netoptelės jos pasigaminti Big Green Egg kepsninėje. Tačiau EGG kepsninė sriuboms suteikia papildomo skonio, ypač gaminant vieną ypatingųjų būdų, pvz., kepant orkaitėje arba ant grotelių, taip pat kepinant. Kurį receptą išmėginsite pirmiausia? Gal rytietiškos vištienos sriubos? O gal pasirinksite lęšių arba daržovių sriubą? Abi tokios sočios, kad tiks ir kaip pagrindinis patiekalas.

 


 
Soti lęšių sriuba
Azijietiška vištienos sriuba su kokosų pienu
Keptų daržovių sriuba su graikinių riešutų pestu
Jei norite išsivirti maistingos ir sočios sriubos, ši lęšių sriuba – tobulas pasirinkimas. Joje gausu gardžių ingredientų, taip pat naudojami smulkinti pomidorai. Garantuojame, kad tokios skanios lęšių sriubos jums dar neteko valgyti!
Jei mėgstate išsivirti šviežios vištienos sriubos, nevalia neišbandyti šio puikaus recepto. Tai labai sveika sriuba, pagaminta iš ekologiškos vištienos, kokosų pieno, daržovių, rytietiškų prieskonių ir, žinoma, vištienos sultinio. Iš anksto pakepinę vištieną sriubai suteiksite papildomo skonio – o mes juk to ir norime!
Šis receptas – tai ypatinga šviežių daržovių sriuba. Iš anksto pakepinus daržoves jų skonis tik išryškėja. Ši sriuba ne tik labai skani, bet ir nepaprastai sveika.
 
INGREDIENTAI

 


Soti lęšių sriuba

250 g žaliųjų lęšių

2 svogūnėliai

2 česnako skiltelės

2 vidutinės morkos (geltona ir oranžinė)

2 salierų lapkočiai

3 vaistinės gelsvės lapeliai

1 l daržovių sultinio

alyvuogių aliejaus

1 skardinė smulkintų pomidorų (400 g)

3 švieži lauro lapai

1 v. š. kuminų

2 v. š. rūkytos paprikos

1 a. š. rupiai maltų juodųjų pipirų

1 šakelė lygialapių petražolių

1 raudona aitrioji paprika

daugiagrūdės duonos

Priedai:

Ketaus grotelės

Ketaus puodas

Obels skiedros (nebūtinai)

Ketaus grotelių kėliklis

Azijietiška vištienos sriuba su kokosų pienu

3 česnako skiltelės

2 pailgi svogūnėliai

2 cm šviežio imbiero

1½ raudonos aitriosios paprikos

3 vidutinės morkos (geltona, violetinė ir oranžinė)

2 citrinžolės stiebai

1 ekologiška višta (900–1200 g svorio)

alyvuogių aliejaus

1 v. š. rūkytos paprikos

2 žaliosios citrinos

1 l vištienos sultinio

1 skardinė kokosų pieno (400 ml)

75 g saldžiųjų žirnelių

75 g šitakių

30 g shimeji grybų

2 laiškinių svogūnų

50 g pupelių ūglių

Priedai:

Vertikalus paukštienos laikiklis (skirtas vištai)

Ketaus puodas

Keptų daržovių sriuba su graikinių riešutų pestu

SRIUBA

1 poras

1 nedidelis salieras

12 mažų morkų (geltonų ir oranžinių)

1 jamsas

2 rausvieji svogūnai

1 nedidelis kvapusis moliūgas

1 raudonoji paprika

alyvuogių aliejaus

3 daržovių sultinio kubeliai

2 lauro lapai

1 gabalėlis muskato riešuto luobelės

PESTAS

50 g graikinių riešutų

50 g brandaus tarkuoto sūrio

50 ml riešutų aliejaus (pvz., graikinių riešutų)

1 česnako skiltelė

20 g lygialapių petražolių

šlakelio citrinų sulčių

PATIEKTI

kaimiškos duonos

50 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus

Priedai:

2 x pusapvalės ketaus grotelės

Ketaus puodas

 

GAMINIMAS

 


 

Soti lęšių sriuba

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

1. Suberkite lęšius į dubenį ir užpilkite 500 ml verdančio vandens. Pamirkykite 20 min. Įdėkite į Big Green Egg kepsninę ketaus groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 180 °C.

2. Svogūnėlius ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Nuskuskite ir susmulkinkite morkas, supjaustykite salierų lapkočius. Smulkiai sukapokite gelsvės lapelius. Nukoškite lęšius.

GAMINIMAS

1. Uždėję ant grotelių įkaitinkite ketaus puodą.

2. Jei norite, sultinį galite parūkyti. Norėdami tai padaryti, išimkite iš kepsninės įkaitusį puodą, ketaus grotelių kėlikliu išimkite groteles ir ant žioruojančių anglių išdėliokite saują obels skiedrų. Vėl įdėkite groteles, ant jų uždėkite puodą ir į jį supilkite sultinį. Uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir rūkinkite sultinį apie 3 min. Po to rūkytą sultinį perpilkite į kitą indą ir atidėkite. Jei nenorite sultinio rūkyti, šį žingsnį praleiskite.

3. Ketaus puode įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir jame pakepinkite svogūnėlius bei česnakus, kol svogūnėliai taps permatomi.

4. Sudėkite morkų ir salierų gabalėlius, uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir kepkite maždaug 5 min. Dažnai pamaišykite ir kaskart pamaišę uždarykite kepsninės dangtį.

5. Sudėkite smulkintus pomidorus, gelsvės ir lauro lapus, kuminus, rūkytą papriką ir pipirus. Įberkite žiupsnelį druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite išmirkytus lęšius ir supilkite atidėtą sultinį. Uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį ir virkite sriubą maždaug 15 min. Nuskabykite petražolių lapelius, o aitriąją papriką supjaustykite plonomis riekelėmis. Daugiagrūdę duoną suraikykite.

6. Išimkite puodą iš Big Green Egg kepsninės ir trumpai sutrinkite trintuvu. Sriuba neprivalo būti glotni. Sutrinta sriuba bus tirštesnė ir vientisesnė. Duonos riekes pakepinkite ant kepsninės grotelių iš abiejų pusių.

7. Išmaišykite sriubą ir išpilstykite į dubenėlius. Patiekite pabarstę petražolėmis ir aitriosiomis paprikomis. Greta patiekite duonos.

 

 

Azijietiška vištienos sriuba su kokosų pienu

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

1. Įdėkite į Big Green Egg kepsninę nerūdijančio plieno groteles, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 190 °C.

2. Nulupkite ir smulkiai sukapokite česnako skilteles bei svogūnėlius. Nulupkite ir susmukinkite imbierą. Aitriąją papriką supjaustykite plonais žiedeliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Kita peilio ašmenų puse sutraiškykite citrinžolės stiebus 5 arba 6 vietose.

3. Vištą aptepkite alyvuogių aliejumi ir kruopščiai apibarstykite pipirais, druska ir rūkyta paprika. Uždėkite vištą ant vertikalaus laikiklio. 1 žaliąją citriną perpjaukite per pusę ir vieną puselę įkiškite į vištos kaklo angą.

GAMINIMAS

1. Ant grotelių įkaitinkite ketaus puodą ir dosniai šliūkštelėkite alyvuogių aliejaus.

2. Sudėkite česnakus, svogūnėlius, imbierą ir aitriąją papriką ir trumpai pakepinkite. Įmaišykite smulkintas morkas bei citrinžolės stiebus ir kepkite dar kelias minutes, retkarčiais pamaišydami.

3. Įdėkite paukštienos laikiklį su višta į ketaus puodą ir įpilkite apie 300 ml vištienos sultinio. Uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite vištą 40–50 min. Retkarčiais patikrinkite, ar puode dar yra sultinio, ir prireikus papildykite.

4. Supilkite likusį sultinį ir kokosų pieną, sudėkite žirnelius ir grybus. Uždarykite kepsninės dangtį ir kepkite dar apytiksliai 10 min. Tuo tarpu laiškinius svogūnus susmulkinkite žiedeliais, o antrąją žaliąją citriną taip pat perpjaukite per pusę.

5. Ištraukite puodą iš Big Green Egg kepsninės ir iš jo išimkite paukštienos laikiklį. Puodą uždenkite dangčiu, o vištą nukelkite nuo laikiklio. Vištą supjaustykite arba suplėšykite gabalėliais.

6. Sudėkite į sriubą vištieną ir pupelių ūglius, pagal skonį pagardinkite žaliosios citrinos sultimis.

7. Supilstykite sriubą į dubenėlius ir patiekite apibarstę laiškiniais svogūnais.

PATARIMAS

Jei turite labai didelę vištą, pirma pakepkite ją 30 min. uždėję ant laikiklio, po to išimkite iš Big Green Egg kepsninės ir gaminkite pagal receptą.

 

 

Keptų daržovių sriuba su graikinių riešutų pestu

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

1. Vienas iš pusapvalių ketaus grotelių įdėkite į Big Green Egg kepsninę, uždekite anglis ir įkaitinkite iki 180 °C. Palaukite, kol anglys ims rusenti. Tuo tarpu sumaišykite visus pestui skirtus ingredientus, išskyrus citrinų sultis. Tam naudokite trintuvą arba virtuvinį kombainą. Trinkite, kol išeis vientisas, glotnus pestas. Pagal skonį pagardinkite citrinų sultimis, druska ir pipirais.

2. Pusę poro supjaustykite maždaug ½ cm storio žiedais. Kitą pusę atidėkite. Nulupkite salierus, morkas, jamsą ir vieną rausvąjį svogūną. Salierą, svogūną ir nenuluptą kvapųjį moliūgą supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis. 8 morkas ir jamsą supjaustykite maždaug ½ cm storio riekėmis. Likusias morkas išilgai perpjaukite per pusę.

GAMINIMAS

1. Atidėtą porą, nenuluptą rausvąjį svogūną ir paprikas išdėliokite ant anglių, uždarykite dangtį ir palikite kepti, kol dailiai apskrus. Retkarčiais daržoves apverskite. Tuo tarpu moliūgo, salierų ir jamso riekes iš abiejų pusių aptepkite alyvuogių aliejumi. Šių daržovių riekes, taip pat kitas susmulkintas daržoves (išskyrus porą ir svogūną) ir morkų puseles kepkite ant grotelių po 6 min. iš abiejų pusių, kol daržovės, sudėtos ant anglių, apskrus.

2. Išimkite keptas daržoves iš Big Green Egg kepsninės ir palikite pravėsti. Įdėkite į kepsninę antras pusapvales ketaus groteles ir ant jų užkelkite ketaus puodą. Įpilkite į jį 1,5 l karšto vandens ir sudėkite daržovių sultinio kubelius. Uždarykite kepsninės dangtį.

3. Numkite apanglėjusią keptų daržovių odelę. Svogūną bei porą supjaustykite žiedais. Papriką susmulkinkite juostelėmis. Naudodami 1 arba 2 nedideles sausainių formeles (Ø 2–3 cm) iš moliūgo, saliero ir jamso riekelių išpjaukite apskritimus.

4. Maišykite puodą, kol sultinio kubeliai ištirps. Po to sudėkite lauro lapus, muskato riešuto luobelę, atidėtus poro ir svogūno žiedus ir uždarykite Big Green Egg kepsninės dangtį. Įkaitinkite sultinį iki užvirimo.

5. Sudėkite visas keptas daržoves ir virkite kelias minutes.

6. Ištraukite sriubos puodą iš kepsninės. Kaimišką duoną suraikykite, o riekes apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių.

7. Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir patiekite su duona, pestu bei alyvuogių aliejumi.

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

 

close