Tandyras ar universali kepsninė?

Kas geriau: tandyras ar universali kepsninė?

 

Vos prisijaukinęs ugnį, žmogus pasitelkė ją maistui gaminti. Iš pradžių mėsą arba žuvį kepė tiesiai virš laužo liepsnos, bet ilgai netruko išrasti sumanesnius ir patogesnius būdus valgiui gaminti. Pažangiausi šioje srityje tikriausiai buvo Azijos gyventojai – būtent šiame žemyne atsirado Big Green Egg kepsninės pirmtakas kamado indas, praėjusio šimtmečio viduryje taip sužavėjęs amerikiečių karius, ir tandyras – keramikinė krosnis, apipinta viduramžius siekiančiomis legendomis, kurių pagrindinis veikėjas – garsusis Čingischanas. Tačiau kuo šis molinis indas ypatingas ir ar prilygsta jis pažangiausioms keraminėms kepsninėms?

 

Nuo klajoklių genčių iki šiuolaikinio žmogaus

 

Pasakojama, kad tandyrai paplito nuožmaus mongolų karvedžio Čingischano dėka. Vadas, vieno karo žygio metu pastebėjęs, kad moliniuose amforos pavidalo induose iškeptą maistą valgančios klajoklių gentys yra stipresnės net už patyrusius jo karius, įsakė šias keramikines krosnis naudoti ir savo vyrams. Karvedys suprato, kad sočiai ir skaniai pavalgę kariai pajėgesni mūšio lauke. Mongolams pradėjus naudoti molinius kepimo indus, jiems Azijoje nebeliko lygių – buvo įveikta ir toji gentis, įkvėpusi maisto gamybai naudoti keramines krosnis. Ilgainiui tandyrai paplito po visą Vidurio Aziją kaip patogus ir taupus būdas gaminti valgį. Juos buityje pritaikė ir Kaukazo tautos. Žmonėms patiko moliniame inde paruoštas maistas – sultingas, maloniai dvelkiantis dūmais, išraiškingo skonio. Tiesa, šiandien tandyras – nebe kelioninė klajoklių genčių krosnis, o šiuolaikiniam gyvenimo būdui pritaikyta lauko kepsninė. Nors šis kepimo indas gana populiarus ir naudojamas ne vieną šimtmetį, ne visi žino, kas yra tandyras ir koks jo veikimo principas.

 

Karštis ir keramika

 

Tandyro gamybai naudojamas molis ir kepimo indo forma nulemia jo veikimo principą. Indo apačioje sukraunamos ir įkuriamos malkos. Šioms išsikūrenus ant iešmų suverti produktai pakabinami vertikaliai virš žioruojančių anglių ir kepami keraminio indo išsaugotoje kaitroje. Karštis ir drėgmė padeda patiekalams išsaugoti sultingumą, suteikia malonaus dūmų aromato ir skonio. Tandyrą (grilį) galima naudoti lauke bet kokiomis oro sąlygomis – net pilant lietui arba tvyrant šaltukui. Kažkur girdėta? Taip, tandyro veikimo principas panašus kaip keraminės Big Green Egg kepsninės. Naudotojų atsiliepimai tą patvirtina – tiek tandyre, tiek keraminėje kepsninėje maistui gaminti naudojama likutinė kaitra, o nedidelio malkų arba anglių kiekio pakanka ilgam laikui. Naudojama keramika ilgai išlaiko kaitrą ir yra atspari temperatūrų pokyčiams. Iš pirmo žvilgsnio net jų forma panaši – tiek tandyras, tiek Big Green Egg kepsninė pasižymi aptakiomis formomis. Galbūt juos sieja bendras protėvis? Panagrinėkime intriguojančią keraminių kepimo indų istoriją plačiau.

 

Giminystės ryšiai

 

Tandyras ir Big Green Egg kepsninė (grilis) ne veltui pasižymi panašumais. Abu juos sieja bendras giminaitis – kamado indai, XX a. viduryje JAV karių parsivežti iš Japonijos. Būtent jie įkvėpė JAV ir Europą sukrėtusį keraminių kepsninių bumą. Tiesiog amerikiečiams patiko keraminiuose induose iškepto maisto skonis ir sultingumas – pasiekti tokį rezultatą pavykdavo toli gražu ne visiems griliams. Ieškant gilesnių bendrų šaknų, reikėtų versti istorijos puslapius ir įsigilinti į Azijos tautų ryšius. Garsieji kamado indai Japonijos krantus pasiekė per Korėją, o šio pusiasalio gyventojai neatmenamais laikais panašius molio indus perėmė iš kadaise regione dominavusių kinų. Na, o šie tikriausiai įkvėpė Vidurio Azijos klajoklių gentis, vėliau ištobulinusias tandyrus ir supažindinusias su šiuo maisto gaminimo būdu patį Čingischaną. Tiek tandyrai, tiek kamado indai buvo naudojami mėsos ir žuvies patiekalams gaminti, o kai kurios tautos įsigudrino ant įkaitusių vidinių tandyro sienelių kepti plokščias duoneles. Ši kulinarinė tradicija gyvuoja iki šiol. Daugeliui Azijos tautų moliniai kepimo indai laikui bėgant tapo svarbia gyvenimo dalimi. Štai armėnai tandyrą net laikė saulės simboliu. Žvelgiant į įkaitusį kepimo indą iš viršaus tikrai matyti panašumas.

 

Kuris pranašesnis?

 

Panašumai lieka panašumais, tačiau renkantis geriausią maisto gaminimo lauke indą reikia pakalbėti ir apie skirtumus. Juolab kad retas žmogus savo sode arba terasoje turės vietos dviem tokiems prietaisams. Taigi, kuris pranašesnis – tradicinis tandyras ar iš pažangiausių medžiagų pagaminta keraminė kepsninė? Nors iš pirmo žvilgsnio tandyro kaina gali pasirodyti priimtinesnė, šios keraminės krosnies galimybės yra, reikia pripažinti, ribotos. Taip, joje iškepti šašlykai bus stulbinamai sultingi, bet kiek ant iešmų sumautų patiekalų variacijų prigalvosite? Ilgainiui mėsos, daržovių arba žuvies vėrinukai pabos, bet tandyre nepačirškinsi jautienos kepsnio, neiškepsi dūmais dvelkiančių šonkauliukų. O kur dar įvairūs picos ir duonos receptai, tik ir laukiantys, kol juos išbandysite! Jiems reikėtų atskiro įrenginio… Taigi, užuot dairiusis, kas parduoda tandyrą ir kur papildomai įsigyti kepsninę visiems kitiems patiekalams, geriau sumokėti vieną kainą už vieną universalų maisto gaminimo prietaisą – keraminę Big Green Egg kepsninę.

 

Keli prietaisai viename

 

Kitų EGG gerbėjų atsiliepimai patvirtins – šios keraminės kepsninės galimybės tiesiog neribotos. Pritaikius tinkamus priedus, joje telpa ir kepsninė, ir tandyras, ir rūkykla, ir konvekcinė krosnelė. Suderinus azijietiškas tradicijas ir vakarietišką pažangą pavyko sukurti unikalų anglimis kūrenamą maisto gaminimo prietaisą, kuriame iškepti patiekalai įgyja išskirtinio skonio. Neįtikėtina, bet žalia lengvai atpažįstamos kiaušinio formos kepsninė gali būti naudojama ištisus metus. Keramika, iš kurios ji pagaminta, tokia atspari ir pažangi, kad, tinkamai prižiūrima, tarnaus jums visą gyvenimą. Tai puiki investicija visiems, mėgstantiems gaminti maistą lauke ir nenorintiems, kad griliaus sezonas baigtųsi su paskutine šilta vasaros diena. Big Green Egg noriai renkasi ir profesionalūs šefai – ne vieno restorano virtuvėje galima aptikti šią keraminę kepsninę, kurioje gimsta tikri šedevrai. Įdomu, kaip ji veikia? Mūsų tinklalapyje rasite nuorodų į naudingus video, pristatančius kepsninės veikimo principą ir supažindinančius su saugaus naudojimosi taisyklėmis. Taip pat esame parengę trumpų, bet išsamių video receptų, įkvėpsiančių pagaminti šį tą naujo ir neragauto. Pajutote, kad Big Green Egg – būtent tai, ko jums reikia? Ieškote, kas parduoda šias nuostabias kepsnines? Skaitykite toliau!

 

Visiems norams

 

Big Green Egg nėra nei per mažų, nei per didelių užmojų. Apsilankius mūsų salone Vilniuje galima išsirinkti iš kelių skirtingų dydžių modelių – nuo kompaktiškiausio Mini iki didžiulius būrius pamaitinsiančio XXLarge. Visų geriausia tai, kad mažesniuosius modelius galima gabentis į iškylas arba sodybas. Jie telpa net nedideliuose balkonuose arba terasose – visai nebūtina turėti erdvaus sodo. Jei lauko grilio vakarėlius rengiate dažnai ir mėgstate sukviesti visus draugus arba giminaičius, protingiausia rinktis didesniuosius modelius – juose tilps net kalėdinis kalakutas. O gal ir keli? Papildę kepsninės komplektą naudingais priedais ir įkurdinę ją jaukioje lauko virtuvėje turėsite maisto gaminimo priemonę, patenkinsiančią visus jūsų ir jūsų svečių norus. Keptas viščiukas? Rūkyta lašiša? Burnoje tirpstantis šokoladinis pyragas arba saldūs blyneliai vėlyviems sekmadienio pusryčiams? Visa tai ir dar daugiau įmanoma su bene universaliausia keramine kepsnine rinkoje – Big Green Egg! Keisti maisto gaminimo planų nereikės net subjurus orams – lauko kepsninę galima naudoti ir lietui lyjant, ir sningant. O ir jos priežiūra nereikalauja didelių pastangų – pakaks reguliariai valyti, o nenaudojant uždengti specialiu apdangalu. Medžiagoms, detalėms ir gamybos procesui taikoma gamintojo garantija užtikrina, kad šis kokybiškas gaminys jums ištikimai tarnaus labai ilgą laiką.

Visas parduodamas Big Green Egg kepsnines, grilius galite apžiūrėti šiame tinklalapyje arba mūsų salone Vilniuje. Kam apsiriboti vieną funkciją atliekančiu kepimo prietaisu, jei galima atverti nežabotas kulinarines galimybes? O jei netyčia pristigtumėte įkvėpimo, receptų idėjų ieškokite mūsų tinklalapyje, reguliariai siunčiamuose naujienlaiškiuose arba informacijos gausiuose žurnalo Enjoy! numeriuose.

close