Big Green Egg kepta jautienos krūtininė ‘Brisket’

 

Jautienos krūtininė yra ypatingai gardi mėsa gaminimui Big Green Egg, tačiau ją iškepti tobulai yra nemažas iššūkis. Krūtininė yra jaučio aktyvaus raumens mėsa, sudaryta iš dviejų skirtingų raumenų — plokščio ir apvalaus. Plokščiasis raumuo yra daug liesesnis nei apvalusis, dėl ko šios mėsos paruošimas tampa dar sudėtingesniu. Tačiau jei įsigysite grūdais šertų galvijų jautienos krūtininę ir paruošite šią amerikietišką klasiką teisingai — low and slow — rezultatas bus nuostabiai minkštas ir beprotiškai gardus!

 

 

GAMINIMO BŪDAS: RŪKINIMAS, LĖTAS GAMINIMAS

VIRTUVĖ: AMERIKIEČIŲ

SUDĖTINGUMAS: IŠŠŪKIS

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.

GAMINIMAS: 720 MIN.

IŠ VISO: 740 MIN.

IŠEIS: 16 PORCIJŲ

 

 

INGREDIENTAI

 

 

JAUTIENOS KRŪTININEI ‘BRISKET’

1 jautienos krūtininė (grūdais šertų galvijų),

5-6 kg svorio

 

 

Reikalingi priedai:

Karijos medžio kaladėlės

convEGGtor laikiklis

Stačiakampė skysčių surinkimo talpa

Nerūdijančio plieno grotelės

Dvigubas nuotolinis termometras

PRIESKONIŲ MIŠINIUI

10 g kadagio uogų

25 g juodųjų pipirų (nemaltų)

30 g garstyčių sėklų

12 g pankolio sėklų

10 g kumino sėklų 

30 g saldžios rūkytos paprikos miltelių

30 g „Madras” kario miltelių 

20 g česnako granulių 

10 g malto muskato 

10 g malto imbiero

3 g maltų gvazdikėlių

300 g smulkios jūros druskos

250 g rudojo cukraus

 

 

 

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

 

 

1. Savo Big Green Egg uždekite ugnis ir įkaitinkite kepsninę iki 150°C laipsnių temperatūros.

2. Per tą laiką paruoškite prieskonių mišinį. Prieskonių malūnėlyje, kavamalėje ar trintuve smulkiai sutrinkite arba sutraiškykite kadagio uogas, juoduosius pipirus, garstyčių sėklas, pankolių sėklas ir kumino sėklas. Smulkiai sumaltus prieskonius sumaišykite su kitais prieskonių mišinio ingredientais.

3. Apipjaustykite krūtininę, pašalindami nereikalingus gabalėlius ir riebalų perteklių, kad gautumėte gražų, lygios formos mėsos gabalą. Įtrinkite visą krūtininę dosniu prieskonių mišinio kiekiu, o jo likutį pasilikite sandariai uždarytame indelyje vėlesniam naudojimui.

 

 

 

 

GAMINIMAS

 

 

1. Ant žėrinčių anglių uždėkite 6 karijos medžio kaladėles. Į EGG įdėkite convEGGtor, stačiakampę skysčių surinkimo talpą (arba vienkartinę skysčių surinkimo talpą) ir nerūdijančio plieno groteles. Riebiąja puse žemyn ant grotelių dėkite jautienos krūtininę ir į mėsos vidurį įsmeikite dvigubą nuotolinį termometrą. Uždenkite EGG dangtį ir vidinę krūtininės temperatūrą nustatykite 70°C. Įkaitinkite EGG iki 100°C ir palikite krūtininę kepti apie  5½ valandos, kol ji pasieks norimą vidaus temperatūrą ir mėsa įgaus gražią, traškią plutelę. 

2. Išimkite krūtininę iš EGG ir suvyniokite mėsą į kepimo popierių. Į mėsos vidurį vėl įsmeikite termometrą ir uždenkite EGG dangtį. Nustatykite vidaus temperatūrą 95°C ir palikite krūtininę kepti apie 5½ valandos, kol pasieks šią temperatūrą. 

3. Išimkite krūtininę iš EGG ir suvyniotą kepimo popieriuje įdėkite į šaltkrepšį. Tai sukurs izoliuojantį efektą ir išlaikys krūtininę šiltą. Prieš pjaustydami palikite mėsą pastovėti bent 1 valandą.

4. Supjaustykite krūtininę ir patiekite su, pvz. keptomis daržovėmis.

 

 

 

 


© Big Green Egg Europe

close