BIG GREEN EGG KEPSNINĖS PRIEŽIŪRA: VISKAS, KĄ REIKIA ŽINOTI

Big Green Egg priežiūra

Tikriausiai nereikia nė sakyti – kuo geriau prižiūrėsite Big Green Egg kepsninę, tuo ilgiau ji jums ištikimai tarnaus. Tačiau kaip teisingai ją prižiūrėti ir kurioms dalims skirti papildomo dėmesio? Į visus klausimus atsako Big Green Egg ekspertas Peter Bootsma.

 

 

Dvifunkcis ketaus gaubtas

 

Tinkama keraminės kepsninės priežiūra prasideda dar nepradėjus jos naudoti. Jei Big Green Egg jau surinkta ir pasiruošusi veikti, pirmiausia pasirūpinkite dvifunkciu ketaus gaubtu, kad jis tarnautų kuo ilgiau. Jį reikia tinkamai paruošti, tačiau nesijaudinkite – tai visai paprasta. Big Green Egg kepsninę įkaitinkite iki 180–200 °C ir ant grotelių uždėkite dvifunkcį gaubtą. Uždarykite dangtį, ant keraminio kepsninės gaubto uždėkite keraminį gesiklį ir uždarykite traukos angą pagrindo apačioje. Į kepsninę nebepateks deguonis, todėl anglys užges, o temperatūra nukris. Dvifunkcį gaubtą kepsninėje palaikykite vieną valandą. Per tą laiką jis pakeis spalvą. Įsitikinę, kad gaubtas atvėso, ištepkite jį augaliniu aliejumi. Tam galite naudoti rapsų arba žemės riešutų aliejų. Tai padarę vėl įkaitinkite kepsninę iki 180–200 °C ir pakartokite ankstesnę procedūrą. Ant grotelių uždėję ketaus gaubtą, užgesinkite kepsninę. Gaubtą palaikykite kepsninėje dar valandą, kol kepsninė atvės. Šį procesą rekomenduojama atlikti kas 6 arba 12 mėnesių – taip užtikrinsite gaubto ilgaamžiškumą. Jis taip pat tarnaus ilgiau, jei kaskart baigę kepti vietoje gaubto uždėsite keraminį gesiklį.

 

Pagrindas ir dangtis

 

Big Green Egg keraminės dalys garsėja ilgaamžiškumu ir patvarumu, todėl tikriausiai nenustebsite sužinoję, kad kepsninės pagrindui ir dangčiui reikalinga minimali priežiūra. Tiesiog retkarčiais nuvalykite keraminio pagrindo išorę švelniu vandens ir muilo tirpalu. Lygiai taip pat galite nuplauti ir dangčio išorinę dalį. Geriausia tai daryti, kol kepsninė dar šiek tiek šilta. Dangčio vidų kas kelis mėnesius iššveiskite plieniniu šepečiu, kad nesikauptų suodžiai. Štai ir viskas! Taip pat nepamirškite nenaudojamą keraminę kepsninę uždengti specialiu apdangalu, ypač šaltuoju metų laiku.

 

Nerūdijančio plieno grotelės

 

Nuo grotelių būklės neišvengiamai priklauso patiekalų skonis ir išvaizda. Kad kepami produktai neliptų arba neprisigertų pašalinių kvapų, nerūdijančio plieno grotelės turi būti švarios. Laimė, Big Green Egg kepsninių groteles prižiūrėti ir valyti labai lengva. Dar šiltas groteles kruopščiai nuvalykite dvigubu grotelių šveitikliu ir nušluostykite popieriniu rankšluosčiu. Nesikrimskite, jei grotelės po smagaus vakarėlio liko nenuvalytos – tą galite padaryti prieš pat kepdami. Tiesiog įkurkite kepsninę, pašildykite groteles ir lengvai jas nuvalysite.

 

Ketaus grotelės

 

Ant ketaus grotelių pačirškinti kepsniai pasipuošia dailiais, apetitą keliančiais raštais. Tačiau šioms grotelėms reikalinga papildoma priežiūra – jų nepakanka tik nuvalyti. Ketų, trapią, bet patvarią ir praktišką medžiagą, reikia tinkamai paruošti, t. y. iškaitinti, ištepti augaliniu aliejumi ir vėl iškaitinti. Visas procesas išsamiai aprašytas skyrelyje „Dvifunkcis ketaus gaubtas“. Norint, kad ketaus grotelės tarnautų kuo ilgiau, reikia laikytis dar poros taisyklių. Visų pirma, nedėkite šaltų grotelių į įkaitusią kepsninę – verčiau leiskite joms iš lėto įkaisti drauge su kepsnine. Esant staigiam temperatūrų pokyčiui ketus gali sutrūkinėti. Be to, dėdami ir išimdami groteles naudokite specialų grotelių kėliklį, kad jos neišsprūstų ir nesuskaldytų ugnies žiedo ir nepažeistų keraminių kepsninės dalių.

 

Rėmas

 

Tvirtas rėmas užtikrina Big Green Egg kepsninės stabilumą. Kad nekiltų problemų, reguliariai patikrinkite, ar visi varžtai ir poveržlės tvirtai priveržti. Tai ypač aktualu tiems, kurie dažnai pergabena savo kepsninę iš vienos vietos į kitą. Taip pat nepamirškite retkarčiais nuplauti rėmo muiluotu vandeniu, kad jis visada gerai atrodytų.

 

 

ConvEGGtor laikiklis

 

ConvEGGtor veikia kaip barjeras, apsaugantis maistą nuo tiesioginės kaitros. Šis priedas Big Green Egg kepsninę paverčia lauko orkaite arba konvekcine krosnele. Akivaizdu, kad tai naudingas daiktas, bet kaip jį prižiūrėti? Paprasčiau nebūna! Norėdami apsaugoti convEGGtor nuo nešvarumų naudokite skysčių surinkimo talpą – tuomet nereikės daryti beveik nieko. Jei pamiršote tai padaryti ir laikiklis išsitepė, nesijaudinkite. Tiesiog įdėję jį į Big Green Egg įkaitinkite kepsninę iki 250 °C ir palaikykite, kol nešvarumai nudegs. Kai pro dvifunkcį metalinį gaubtą nebesiverš dūmai, laikiklis bus švarus. ConvEGGtor taip pat galima valyti dvigubu grotelių šveitikliu.

 

 

Tarpiklis

 

Tarpiklis – bene vienintelė Big Green Egg kepsninės dalis, kuriai reikalinga reguliari priežiūra. Taip yra todėl, kad tarpiklis atlieka dvi funkcijas: sušvelnina smūgį uždarant kepsninės dangtį ir ją užsandarina. Todėl tarpiklis visada turi būti minkštas. Vos pradėjusį kietėti tarpiklį reikėtų pakeisti nauju. Tai padaryti nesunku. Pirmiausia reikia pašalinti seną tarpiklį. Veltinį nugrandykite aštriu peiliuku, o likusius nešvarumus pašalinkite smulkiu švitriniu popieriumi. Galiausiai keraminius kraštelius nuvalykite popieriniu rankšluosčiu – jie turėtų būti visiškai švarūs. Atidžiai priklijuokite naują tarpiklį ir prieš naudodami Big Green Egg kepsninę palaukite bent parą. Po to patikrinkite, ar tarpiklis gerai prilipo, ar jis nepraleidžia oro. Tarpiklį patartina keisti maždaug kas dvejus metus.

 

Termometras

 

Big Green Egg dangtyje įtaisytas termometras leidžia greitai ir patogiai įvertinti kepsninės temperatūrą. Tačiau rekomenduojama jį sukalibruoti ir įsitikinti, ar rodo teisingą temperatūrą. Pirmiausia išimkite termometrą iš gaubto. Ant viryklės uždėtame prikaistuvyje užvirinkite vandenį. Ant viršaus uždėkite koštuvą, o į vieną jo skylučių įkiškite termometro daviklį. Termometras turėtų rodyti 100 °C – vandens virimo temperatūrą. Jei taip nėra, kitoje termometro pusėje esančiu reguliatoriumi nustatykite teisingą temperatūrą. Po to į indą pripilkite šalto vandens (galite įdėti ir ledukų) ir ant jo sienelės užkabinkite termometrą. Palaukite, kol temperatūra nukris. Po kelių minučių termometrą vėl įkiškite į verdantį vandenį. Šįkart temperatūra turėtų pakilti iki 100 °C. Tai reiškia, kad termometras tinkamai sukalibruotas.

 

 

 

Kiek kaitinti kepsninę?

 

Dažnai sulaukiu klausimų, ar nereikia Big Green Egg kepsninės kaitinti tol, kol pabals arba nusivalys. Tačiau tam reikia ilgą laiką palaikyti itin aukštą temperatūrą, o tai nėra našu. Iš tiesų nereikėtų stengtis labai aukšta temperatūra išvalyti kepsninės. Dažnai naudojama Big Green Egg neišvengiamai pajuoduos, bet tai tik ženklas, kad kepsninė veikia našiai ir stabiliai. O juk tai ir svarbiausia, tiesa?

 

 

 

Vyris

 

Keraminį pagrindą su dangčiu jungiantis vyris pagamintas iš plieno. Dažnai naudojant Big Green Egg kepsninę jam tenka daug judėti. Tačiau plienas reaguoja į temperatūros pokyčius – plečiasi arba susitraukia. Todėl vyrį būtina reguliariai apžiūrėti ir prireikus priveržti, kad dangtį ir toliau būtų lengva atidaryti ir uždaryti. Apžiūrėdami vyrį tuo pačiu patikrinkite, ar neatšoko žiedas. Jei jis pasislinko, grąžinkite jį į vietą vadovaudamiesi naudojimo vadove pateiktomis instrukcijomis. Kaitra taip pat neigiamai veikia judančias vyrio dalis – jos tampa šiurkštesnės, o dėl trinties varžtai gali atsilaisvinti. Rekomenduojama reguliariai juos priveržti. Taip pat neprošali retkarčiais apipurkšti vyrį WD-40 arba kitu silikoniniu purškalu. Prireikus plieninį vyrį galima nuplauti muiluotu vandeniu.

 

 

Ugniadėžė ir ugnies žiedas

 

Gera žinia – šios keraminės dalys nereikalauja jokios priežiūros!

 


 

 

close