Šerniena yra ypač gardi mėsa, kuri vis dar naudojama per mažai. Tai visiškai natūralus produktas, kurį galite puikiai paruošti savo „Big Green Egg“ kepsninėje. Šiame šernienos troškinio recepte naudosime šernienos sprandinę. Norėdami suteikti dar daugiau skonio, supjaustykite sprandinę gabalėliais, kuriuos pirmiausia kepkite ant kamado ketaus grotelių. Tada supjaustykite gabaliukus kubeliais ir lėtai troškinkite žemoje temperatūroje pagardintais kvapiais prieskoniais. Taip labai lengvai pagaminsite skanų žvėrienos patiekalą, kuris pasižymi giliu, sodriu skoniu ir yra nepaprastai minkštas. Puikiai tinka su virtomis miltingomis bulvėmis, pagardintomis ištirpintu sviestu ir smulkiai supjaustytomis petražolėmis.
SUDĖTINGUMO LYGIS: LENGVAS
PARUOŠIMO LAIKAS: 20 MINUTĖS
GAMINIMO LAIKAS: 225 MINUTĖS
IŠ VISO: 245 MINUTĖS
PORCIJŲ: 4 PORCIJOS
INGREDIENTAI
Troškinys
1 kg šernienos sprandinės
2 v. š. sviesto
500 g svogūnų
2 skiltelės česnako
4 lauro lapai
6 šalavijų lapai
100 ml tamsaus alaus
50 ml šerio acto
500 ml jautienos sultinio
1½ v. š. grūdėtų garstyčių
1 v. š. tamsiai rudo cukraus
2 v. š. tamsaus šokolado (gabaliukai)
Prieskonių mišinys
12 gvazdikėlių
12 kardamono ankščių
2 gabaliukai muskato riešuto žievės
1 a. š. džiovinto mairūno
2 a. š. svogūnų miltelių
2 a. š. paprikos miltelių
2 a. š. kario miltelių
1 a. š. česnako miltelių
1 a. š. malto imbiero
½ a. š. malto muskato
½ a. š. čili dribsnių
Reikalingi priedai:
Ketaus grotelės
Nerūdijančio plieno grotelės
Žaliasis ketaus puodas
convEGGtor
PASIRUOŠIMAS
1. Uždekite anglį „Big Green Egg“ kepsninėje ir, uždėję ketaus groteles, įkaitinkite iki 220 °C temperatūros.
2. Tuo tarpu supjaustykite šernienos sprandinę maždaug 2 cm storio gabalais. Visus prieskonių mišinio ingredientus sumalkite arba sutrinkite kavos pupelių malūnėlyje, prieskonių malūnėlyje arba grūstuvėje.
GAMINIMAS
1. Sudėkite šernienos sprandinės gabalus ant grotelių ir kepkite apie 2 minutes. Pasukite gabalus ketvirtį apsisukimo ir kepkite dar 2 minutes. Apverskite gabalus ir kepkite dar 2 x 2 minutes. Po kiekvieno veiksmo užverkite kamado dangtį.
2. Iškeptus gabalus padėkite ant pjaustymo lentelės. Nuimkite groteles ir uždėkite nerūdijančio plieno groteles „EGG“ kepsninėje. Ant viršaus uždėkite Žalią ketaus puodą, uždarykite „EGG“ dangtį ir apie 5 minutes kaitinkite puodą. Tuo tarpu supjaustykite gabalus kubeliais.
3. Ištirpinkite sviestą Žaliame ketaus puode puode. Įdėkite mėsą ir pabarstykite 2 šaukštais prieskonių mišinio (likusią dalį atidėkite kitam kartui, kai gaminsite šį nuostabų troškinį). Uždarykite „EGG“ dangtį, kad mėsa iškeptų iš visų pusių. Kartkartėmis apverskite mėsą, po kiekvieno veiksmo uždarydami kamado dangtį.
4. Tu tarpu nulupkite ir supjaustykite svogūnus plonomis juostelėmis. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką. Į keptuvę įdėkite svogūnus, česnaką, lauro lapą ir šalavijų lapus ir kepinkite apie 5 minutes.
5. Pagardinkite alumi, actu ir jautienos sultiniu, tada įmaišykite garstyčias, cukrų ir šokoladą. Išmaišykite, uždenkite „EGG“ dangtį ir palaukite, kol skystis pradės virti.
6. Išimkite Žalią ketaus puodą iš „EGG“ kepsninės, nuimkite groteles ir uždėkite convEGGtor. Vėl uždėkite groteles. Atgal įdėkite keptuvę ir uždarykite „EGG“ dangtį. Pakelkite temperatūrą iki 140 °C. Troškinkite troškinį 2½–3 valandas, kol suminkštės mėsa.
Išimkite keptuvę su troškiniu iš „Big Green Egg“ ir patiekite šį troškinį, pavyzdžiui, su virtomis miltingomis bulvėmis, ištirpintu sviestu ir susmulkintomis petražolėmis.
© Big Green Egg Europe