Dažniausiai užduodami klausimai ir atsakymai apie tavo Big Green Egg

 

Naudotis Big Green Egg ir jo priedais iš tiesų labai lengva kai su jais susipažįstama. Kaip ir daugeliu atveju, praktika meistrą padaro. Vis dėlto, kartais gali tekti susidurti su klausimu ar iššūkiu, kurių tuo metu nepavyks išspręsti. Kaip kontroliuoti temperatūrą, kokie priedai yra visiškai nepakečiami ir kodėl mano EGG rūksta? Surašėme Jūsų dažniausiai užduodamus klausimus ir atsakymus, kad gaminimas su EGG vyktų kaip sviestu pateptas!

 

 

 

VISKAS APIE BIG GREEN EGG PRIEDUS

 

Big Green Egg turi platų priedų pasirinkimą. Naudodamiesi jais suteiksite savo EGG dar daugiau galimybių, o kai kurie priedai tiesiog puikiai pasitarnaus skirtingiems maisto gamybos būdams ir ruošimui. Bet kaip naudoti šiuos priedus ir ką svarbiausia žinoti? Kodėl kai kurie priedai yra ypatingai naudingi jūsų Big Green Egg kepsninei ir netgi būtinybė tikram EGG entuziastui? Visus atsakymus į jūsų klausimus rasite žemiau.

 

 

Kokių pagrindinių priedų reikia mano Big Green Egg kepsninei?

 

Pradedant naudotis Big Green Egg mūsų 100% natūralios anglys, anglių uždegikliai ir žarsteklis pelenų iš keramikinio pagrindo šalinimui, yra būtiniausi priedai.

Įsigijus EG taip pat labai svarbu įsitikinti, ar jis tvirtai stovi. Jei patys statysite kepsninę, naudokite IntEGGrated Nest+Handler laikiklį su rankena arba stalinį stovą.

Ar norite išbandyti daugiau skirtingų kepimo būdų su EGG? Tuomet trys pagrindiniai mūsų rekomenduojami priedai yra convEGGtor laikiklis, ketaus grotelės ir kepimo akmuo. Su jais galėsite gaminti netiesioginėje kaitroje bei paversti savo EGG į orkaitę su konvekcija kepimui. Svarbiausi – jūsų maistas iškeps tobulai.

 

Kurie priedai yra praktiškiausi ir su kuriais gaminimas EGG bus dar lengvesnis?

 

Kuo dažniau naudositės savo Big Green Egg kepsnine, tuo labiau džiaugsitės įvairiausiomis jos galimybėmis ir puikiais patiekalais.

Norite palengvinti sau gyvenimą? Gamindami savo EGG naudokite silikonu dengtas žnyples, grotelių kėliklį, EGGmit pirštinę ir convEGGtor krepšelį. Šie jus pavers tikru profesionalu!

Sutaupykite laiko ir jau begamindami skysčių surinkimo talpoje Drip Pan surinkite susikaupusius riebalus ir maisto likučius. Mažiau laiko tvarkymuisi – daugiau mėgavimuisi maistu.

Galiausiai, pasirūpinkite Big Green Egg kepsnine ir išlaikykite ją geriausios būklės su grotelių šveitikliu bei kepsninių apdangalais, apsaugančiais nuo bet kokio oro!

 

Kada naudoti convEGGtor laikiklį, o kada pusapvalį convEGGtor akmenį?

 

ConvEGGtor laikiklis ir pusapvalis convEGGtor akmuo yra natūralūs barjerai tarp maisto gaminimo ir atviros liepsnos. Tai reiškia, kad gaminiai nebus kepami tiesiai ant karštų anglių. Netiesioginės kaitros gamybos metu produktas kepamas cirkuliuojančiame ore ir keramikos karštyje. Šis metodas ypač tinka jei gaminsite patiekalus, kuriems reikalinga žema temperatūri ir lėtas kepimas.

EGG kepsninėje naudodami pusapvalį convEGGtor akmenį sukursite tiesioginio šildymo ir netiesioginio šildymo zonas ir galėsite jas naudoti vienu metu. Pusapvalį convEGGtor akmenį naudokite kartu su convEGGtor krepšeliu.

Taip pat į convEGGtor krepšelį galite pridėti du pusapvalius convEGGtor akmenis – tai padidins netiesioginės šilumos plotą, per užtvarą praeis mažiau karšto oro, o EGG temperatūra išliks žemesnė nei convEGGtor.

 

Ar kaip karščio barjerą galiu naudoti kepimo akmenį?

 

Ne, kaip sako ir pats pavadinimas, kepimo akmuo yra skirtas kepimui – ant jo dėkite picą, duoną ar pyrago formą. Jo paskirtis nėra ta pati kaip convEGGtor laikiklio ar pusapvalio convEGGtor akmens.

Kepimo akmenį visada naudokite su izoliaciniais ConvEGGtor arba pusapvaliu convEGGtor akmeniu, kurie sukurs barjerą tarp karštų anglių ir kepimo akmens, kur dedamas jūsų produktas. Atminkite, kad jei kepimo akmenį naudosite be „convEGGtor“, jis perkais ir patiekalo dugnas gali sudegti.

Gamindami greitą maistą, pavyzdžiui, picą, prieš naudodami kepimo akmenį įkaitinkite. Jei ruošite ilgiau gaminamus patiekalus, pavyzdžiui, pyragus, rekomenduojame juos dėti ant šalto kepimo akmens – taip išvengsite dugno degimo.

 

Ar galiu vietoj kepimo akmens naudoti convEGGtor?

 

Ne, mes nerekomenduojame to daryti, nes daugeliu atvejų patiekalas nepavyks. Atminkite, kad convEGGtor yra barjeras tarp karštų anglių ir jūsų produkto, todėl labai greitai įkaista. Taip patiekalo dugnas pradeda degti prieš pačiam patiekalui pilnai iškepant.

ConvEGGtor laikiklis turėtų būti naudojamas kaip šilumos izoliacijos sluoksnis, ant kurio dedami kepimo akmenys, pavyzdžiui, kepant picą, pyragą ar duoną.

 

Noriu išplėsti savo kolekciją, kuriuos priedus turėčiau būtinai įsigyti?

 

Ar norite pakelti kulinarinę kartelę, ar padidinti kepimo plotą? Su šiais Big Green Egg priedais visada atrasite naujų galimybių.

Ketaus keptuvė yra virėjų mėgstamiausias indas ir gali būti naudojamas įvairiai. Joje pagaminsite ant daržovių virtą žuvį, skanų mėsos troškinį ar net šokoladinį pyragą. Šis puodas tinka beveik viskam!

Jei norite atrasti naujų maisto ruošimo būdų su Big Green Egg, rekomenduojame naudoti plieno Wok keptuvę arba ketaus puodus. Jų dėka bus labai lengva paruošti skanius troškinius, ryžių ir makaronų patiekalus.

Didžiausiems gerbėjams sukūrėme EGGspander rinkinius, su kuriais jūsų kulinariniai nuotykiai bus dar įdomesni ir gardesni.

 

Kam galiu naudoti EGGspander?

 

Geriau klauskite, kam jo naudoti negalima. Išbandykite įvairiausius gamybos būdus su 5 dalių EGGspander rinkiniu ir kiekvieną kartą kepkite vis kitaip.

Neribotos galimybės ir nustatymai išlaisvins jūsų kūrybiškumą ir atneš daugybę komplimentų.

Skirtingas 5 dalių EGGspander rinkinio dalis taip pat galima įsigyti atskirai. Puikiai suprojektuotame rinkinyje yra dviejų dalių keliaaukštės grotelės, convEGGtor krepšelis ir 2 pusapvalės nerūdijančio plieno grotelės. Naudodami rinkinį galėsite gaminti net trimis aukštais.

Rinkinio pagrindas – convEGGtor krepšelis. Jį galite naudoti kaip laikiklį jūsų convEGGtor ar anglies plieno Wok keptuvei.Jei norėsite patiekalą kepti tiesiai ant karštų anglių – kaubojišku stiliumi –krepšelis ir ketaus grotelės (mažos) bus tinkamiausias pasirinkimas jūsų Big Green Egg Large.

Šio pagrindo konstrukcija leidžia gaminti maistą dviem skirtingais aukštais arba kepti tiesioginėje ir netiesioginėje kaitroje tuo pačiu metu. Pvz., padėkite pusapvalį convEGGtor akmenį vienoje apatinio krepšelio pusėje, o viršuje – pusapvales nerūdijančio plieno groteles.

 

 

 

 

GERIAUSIAS KURAS JŪSŲ BIG GREEN EGG

 

Kiekvienas maisto gaminimas prasideda nuo tinkamo kuro, o skanaus patiekalo paslaptis yra aukščiausios kokybės anglys. Nors rezultatas iš dalies priklausys nuo anglių kokybės, tačiau nepaneigiama viena– virš anglių keptų patiekalų skonis neturi lygių. Sakote, turite maišą briketų, tad kodėl jų nesunaudojus Big Green Egg kepsninėje? Tuoj paaiškinsime, kodėl tai nėra itin gera mintis ir pateiksime daugiau informacijos kaip papildyti anglis jūsų EGG.

 

Kokias anglis naudoti?

 

Anglys būna skirtingos kokybės ir įvairių dydžių, formų bei minkšto, vidutinio ir kieto tipo. Big Green Egg kepsninėms rekomenduojame naudoti vidutinio kietumo ir natūralias anglis (be cheminių priedų, kvapų ir skonių).

Jos maistui nepridės pernelyg stipraus skonio, juolab, kad intensyvaus kvapo anglys tikrai netiks visiems patiekalams. Big Green Egg premium aukščiausios kokybės 100% anglys yra neutralaus skonio ir jūsų gaminamam maistui suteikia subtilų, vos juntamą dūmo skonį.

O jeigu norite produktams suteikti truputėlį papildomo skonio, rinkitės rūkymo medieną.

 

Kodėl Big Green Egg kepsninėje nerekomenduojama nenaudoti briketų?

 

Užsidegę briketai gerai dega, todėl jie dažnai giriami. Tačiau šis pranašumas tampa trūkumu kamado kepsninėse kaip Big Green Egg.

Briketai tinka palaikyti pasiektą temperatūrą, tačiau dėl EGG izoliacinių savybių pasidaro labai sunku tinkamai sureguliuoti Big Green Egg temperatūrą. Anglys dega ir atvėsta greičiau nei briketai, todėl naudojant jas, temperatūrą reguliuoti yra daug paprasčiau.

Be to, briketuose yra priedų, nuo kurių susidaro labai daug pelenų, o tai gali sutrikdyti oro cirkuliaciją EGG kepsninėje. Kitas šių priedų trūkumas yra tas, kad jie paprastai palieka nemalonų kvapą ir pakeičia patiekalų skonį. Galiausiai, niekas nenori, kad šie priedai įsigertų į kepsninės keramiką. Dėl šių priežasčių visada naudokite tik geros kokybės anglį.

Sužinokite daugiau apie anglis ir briketus – pažiūrėkite vaizdo įrašą, kuriame grilio meistras Jeronenas Hzaebroekas išsamiau aptaria šią temą.

 

Kaip giliai EGG reikia užpildyti anglimis?

 

Keramikinė ugniadėžė yra skirta anglims. Prieš kiekvieną naują pastatymą užpildykite ją iki viršaus.

Vidinis keramikos žiedas ant ugnies dėžutės užtikrins teisingą atstumą tarp karštų anglių ir standartinės konfigūracijos grotelių.

Maistą pagaminote greitai ir Big Green Egg kepsninėje liko anglių? Ne bėda, kitą kartą užpildykite iki viršaus ir naudokite be rūpesčių.

 

Kada ir kaip papildyti kepsninę anglimis?

 

Prieš kiekvieną kepimą savo Big Green Egg kepsninėje žarstekliu pamaišykite anglis. Taip lengvai pašalinsite susirinkusius pelenus – jie kartu su mažais anglių gabalėliais paprasčiausiai nukris į keramikinio pagrindo dugną. Šis būdas užtikrina natūralų oro cirkuliavimą kepsninėje. Tada keramikinę ugniadėžę iki viršaus užpildykite anglimis ir vėl gaminkite skaniausius patiekalus.

 

Kaip papildyti anglis besinaudojant EGG?

 

Gaminant įdėti papildomai anglių reikia retai, nebent jei kepsite itin ilgai arba labai aukštoje temperatūroje.

Jei taip atsitiktų, žarstekliu švelniai pastumkite karštas anglis į vieną ugniadėžės pusę, o į kitą pusę pridėkite naujų anglių. Ugnis plis savaime ir taip uždegs naujas anglis. Niekada nemeskite naujų anglių ant degančių anglių – karštis negalės išplisti į EGG, temperatūra pakils tik ugniadėžės apačioje, o tai pakenks jūsų kepsninės keramikai.

 

Ar galiu naudoti EGG likusius mažus anglies gabaliukus?

 

Per daug mažų anglies gabalėlių sutrikdys oro cirkuliaciją ir Big Green Egg bus sunkiau įkaisti. Po kepimo iš ugniadėžės išimkite mažus gabalėlius arba leiskite anglims visiškai sudegti.

 

 

UGNIES UŽDEGIMAS IR TEMPERATŪROS REGULIAVIMAS

 

Prieš kiekvieną gaminimą pirmiausia uždekite anglis ir įkaitinkite savo Big Green Egg iki pageidaujamos temperatūros. Po to temperatūrą kontroliuoti galėsite beveik laipsnio tikslumu, nors tam ir prireiks šiek tiek praktikos. Norite aukštesnės ar žemesnės, o galbūt stabilios EGG temperatūros kiek įmanoma ilgiau? Jokių problemų! Žemiau rasite visą informaciją, kaip tai pasiekti ir kaip išspręsti galimai iškylančias iššūkius. Jau visai neužilgo visus savo patiekalus ruošite tobulai.

 

 

Kaip Big Green Egg kepsninėje uždegti anglis?

 

Prieš uždegdami anglis, visiškai atidarykite oro reguliatorių keramikos pagrindo apačioje. Tarp anglių įdėkite 1–3 anglių uždegiklius, bet jų neapkraukite.

Uždegiklių kiekį pasirinkite pagal reikiamą temperatūrą. Jei gaminsite lėtai paruošiamus patiekalus žemoje temperatūroje, užteks 1 uždeklio – įdėjus daugiau Big Green Egg taps per karšta.

Jei norite kepti aukštoje temperatūroje (pvz., picas), naudokite 3 uždegiklius. Uždegę uždegiklius dangtį atvirą palikite 10-15 minučių– taip įleisite anglims būtino deguonies. Tada uždarykite EGG dangtį, leiskite jam įkaisti ir pradėkite jau galite pradėti reguliuoti temperatūrą.

 

Kaip reguliuoti Big Green Egg temperatūrą?

 

Big Green Egg temperatūra priklauso nuo anglių gauto deguonies kiekio. Kuo daugiau deguonies, tuo stipriau dega anglys ir tuo aukštesnę temperatūrą pasiekiate. Kai į EGG patenka mažiau deguonies, temperatūra pradeda kristi – tai sąveika tarp oro reguliatoriaus keramikinio pagrindo apačioje ir rEGGulator kepsninės dangčio viršuje. Su oro reguliatoriumi apačioje nustatykite apytikslį deguonies kiekį ir dangčio rEGGulator nustatykite temperatūrą laipsnio tikslumu.

Prieš gamindami įsitikinkite, kad temperatūra yra stabili. ConvEGGtor laikiklis, šaltas puodas ar dideli mėsos gabalai laikinai sumažins temperatūrą. Štai įdėjus convEGGtor, temperatūra laikinai nukrenta net apie 40–50 laipsnių. Temperatūrai krentant, o vėliau kylant, sunku nustatyti, kaip plačiai atidaryti oro reguliatorių ir eEGGulator ir palaikyti stabilią temperatūrą.

 

Kaip kovoti su temperatūros svyravimu pakėlus dangtį?

 

Gaminant svarbu kuo mažiau atidarinėti dangtį ir jokiais būdais nepalikti jo atviro. Taip karštas oras Big Green Egg kepsninėje bus optimaliai cirkuliuojamas, EGG temperatūra išliks stabili, o jūsų patiekalai iškeps tolygiai. Taip pat apsaugosite kepsninės veltinės tarpinės kraštus nuo svilimo.

Visgi, per daug nesijaudinkite, jei atidarius dangtį temperatūra kuriam laikui nukris. Dangtyje sukaupta daug šilumos, taigi kepsninė iškart neatauš, be to, anglis pasieks deguonies perteklius ir jos degs kaitriau. Visa tai kompensuos temperatūros nuostolius ir jūsų EGG greitai vėl pasieks pradinę temperatūrą.

 

Kodėl temperatūra kepsninėje nepakyla pakankamai?

 

Gali būti kelios priežastys, kodėl temperatūra jūsų Big Green Egg nepakyla.

• EGG keraminės ugniadėžės langelis nėra suderintas su oro reguliatoriumi – tai neleidžia patekti deguoniui ir temperatūra nepakyla.

• Po paskutinio kepimo anglyse susikaupė per daug pelenų, todėl jūsų EGG nebecirkuliuoja deguonis. Prieš kiekvieną naują kepimą anglis kruopščiai sumaišykite, kad pelenai nubyrėtų į keramikos dugną ir tuomet juos pašalinkite.

• Prisirinko per daug pelenų keramikinio pagrindo dugne. Tai taip pat neleis deguoniui cirkuliuoti jūsų EGG. Todėl prieš kiekvieną naują kepimą labai svarbu žarstekliu per oro reguliatorių pašalinti šaltus pelenus.

• Tarpeliai anglių ardyne užsikimšo mažais anglių gabalėliais. Užgesinkite anglis ir kai atvės jas pašalinkite. Tuomet į ugniadėžę pripilkite naujų anglių. Šios problemos galite išvengti retkarčiais visiškai sudegindami anglis.

• Ant dangtelio esantis termometras rodo netinkamą temperatūrą, todėl svarbu laikas nuo laiko jį sukalibruoti

 

Mano EGG per daug įkaito. Kaip sumažinti temperatūrą?

 

Big Green Egg kepsninių karštis išlaikomas keramikoje, todėl yra daug lengviau temperatūrą pakelti, o ne sumažinti. Rekomenduojame leisti temperatūrai lėtai kilti, o ne vėliau bandyti ją žeminti.

Tačiau yra būdas pagreitinti temperatūros kritimą. Įdėjus į EGG šaltą convEGGtor ir (arba) kepimo akmenį, temperatūra beveik iškart nukrinta. ConvEGGtor laikiklis temperatūrą sumažins 40–50 C, o įdėjus abu priedus temperatūra nukris dar dešimtimis papildomų laipsnių.

Taip pat sumažinkite angas oro reguliatoriaus keramikinio pagrindo dugne ir rEGGulator kepsninės viršuje. Mažėjant deguonies kiekiui jūsų EGG anglies degimas sumažės ir temperatūra toliau šiek tiek kris. Pasiekę reikiamą temperatūrą, galite išimti convEGGtor ir kepimo akmenį. Dėmesio – dedant ir išimant šiuos priedus pasisaugokite galimo skersvėjo.

 

Kaip apsisaugoti nuo skersvėjo?

 

Skersvėjis atsiranda staigiam ir dideliam deguonies kiekiui patekus į aukštą temperatūrą. Taip nutiks jei pvz. staigiai atidarysite Big Green Egg dangtį, todėl pabandykite išsiugdyti įprotį EGG dangtį atidarinėti iš lėto. Pirmiausia atidarykite 5 cm tarpą, išleiskite karštą orą ir įleiskite šalto. Tada galite visiškai atidaryti dangtį (visada būkite atsargūs).

 

Kaip sukalibruoti Big Green Egg termometrą?

 

Jūsų termometras gali pradėti rodyti netikslią temperatūrą. Norėdami jį pataisyti turite termometrą sukalibruoti.

Nuimkite termometrą nuo dangtelio, panardinkite jo galiuką į verdantį vandenį (nelieskite dugno) ir patikrinkite, ar jis rodo 100 C. Jei ne, sureguliuokite termometro jutiklį kitoje pusėje ir nustatykite 100 C. Tada panardinkite termometrą į ledinį vandenį ir laikykite, kol temperatūra nukris iki 0 C. Kartokite, kol termometras verdančiame vandenyje pradės rodyti 100 C.

 

 

PAGEIDAUJAMI IR NEPAGEIDAUJAMI DŪMAI

 

Anglys jūsų maistui suteikia subtilaus dūmų skonio. Ar kada nors savo EGG kepėte, pavyzdžiui, obuolį? Skonis toks nuostabus, kad kartą paragavę nebenorėsite valgyti niekaip kitaip. Kai pasirenkate šį rūkymo būdą, sąmoningai priduodate ingredientams papildomo skonio, o Green Big Egg kepsninė tam puikiai tinka. Išskirtinis šiltų dūminių patiekalų skonis ir kvapas padaro neišdildomą įspūdį.

 

Tačiau kokie yra skirtingi rūkymo medienos tipai, kokie kvapai tinka skirtingiems patiekalams ir kaip naudoti kepimo lenteles? Taip pat, ką daryti jei didelis dūmų kamuolys iškyla pro kaminą kai taip būti neturėtų? Padėsime jums visais rūkymo klausimais, nes turėdami žinių pagrindą galėsite pradėti eksperimentuoti.

 

Kuo skiriasi įvairios medienos rūkymui rūšys ir kada kurią reikėtų naudoti?

 

Viskas, ko jums reikia rūkymui Big Green Egg kepsninėje yra mediena rūkymui ir convEGGtor laikiklis. Kartu su anglimis įdėję rūkymo medienos savo EGG gausite dūmų, suteiksiančių jūsų produktams kvapo ir skonio.

Tam rekomenduojame naudoti medienos skiedras arba medžio kaladėles, o ne drožles ar pjuvenas.

• Medienos skiedras geriausia naudoti rūkymui, užtrunkančiam iki 30 minučių. Jas naudokite kai produktų nereikia ilgai kepti arba jei norite jiems suteikti subtilesnį dūmų skonį, pavyzdžiui rūkant žuvį ar paukštieną. Taip pat jei norite pvz. suteikti kuskusui dūmų skonio.

• Medžio kaladėlės – tai dideli medžio gabalai skirti ilgesniam rūkymui, nes rūksta ilgesnį laiką. Kadangi medienos gabalai yra didesni, gaminant kaladėlių pildyti neprireiks. Planuojate ruošti didelį mėsos gabalą, pavyzdžiui šoninę? Tuo atveju medžio kaladėlės yra geriausias pasirinkimas.

 

Kaip naudotis medžio lentelėmis kepimui?

 

Be medienos skiedrų ir medžio kaladėlių, kai kuriam maisto paruošimui galite naudoti mūsų medžio lenteles kepimui. Dėkite produktus ant vandenyje išmirkytos lentelės ir taip jiems suteiksite subtilaus, nuostabaus skonio. Tai puikus būdas ruošiant nedidelius lašišos ar kitos žuvies gabalėlius, grybus, anties krūtinėlę, įvairius vaisius. Medžio lentele kepimui galite naudotis dviem būdais:

• Kepimui ir gaminimui garuose: vandenyje išmirkytą lentelę su jūsų produktais padėkite ant grotelių. Maistas sugers sukilusius garus ir saldų kedro skonį.

• Rūkymui ir kepimui: išmirkytą medžio lentelę išdžiovinkite ant grotelių ir tuomet uždėkite produktus. Kedro lentelės apačia pradės svilti ir tai suteiks jūsų maistui dūmo skonio.

 

Kokie rūkymo medienos skoniai dera su skirtingais patiekalais?

 

Medienos skiedrų ir medžio kaladėlių tipas nulemia ir jūsų patiekalo skonį. Kadangi yra daug įvairių rūkymo medžio rūšių, jūs patys galite nuspręsti, koks jūsų rūkomų patiekalų skonis jums labiausiai tinka. Vienos medienos rūšys yra stipresnės nei kitos. Kai kurios tobulai tinka mėsos rūkymui, o kitos – žuviai. Žemiau rasite bendras gaires, tačiau nepamirškite, kad kiekvieno žmogaus skonis skirtingas.

• Obelis natūralaus ir saldaus skonio -> žuviai, kiaukutams, kiaulienai, baltai mėsai ir paukštienai, pvz. vištienai ir kalakutienai.

• Vyšnia švelnaus vaisinio skonio -> žuviai, avienai, įvairiai žvėrienai, antienai, jautienai. Labai visapusiška.

• Pekanas turtingo, bet švelnaus skonio-> žuviai, paukštienai, jautienai ir kiaulienai. Labai gerai dera aštriems rūkytiems patiekalams kaip, pvz. klasikinis amerikietiškas barbekiu.

• Karija / hickory, stipraus ir aštraus skonio -> raudonai mėsai, kalakutienai, vištienai, įvairiai žvėrienai, taip pat vaisių ir riešutų rūkymui.

• Meskitas, gardaus aromato ir aštraus kvapo -> žvėrienai, jautienos kepsniams ir pagardintai kiaulienai, pvz. kiaulienos kepsneliams. Taip pat dažnai naudojamas plėšytai kiaulienai ir jautienos krūtinėlei (ang. brisket).

 

Kodėl mano EGG stipriai rūksta ir kaip tai sustabdyti?

 

Nepageidaujami dūmai (dūmai, kurių nesukėlėte patys, naudodamiesi rūkymo mediena) gali atsirasti dėl prastos kokybės uždegiklių ir/arba anglių, tačiau gali būti ir kitų priežasčių.

Gaminant varvantys riebalai taip pat sukelia dūmus. Norint dūmus sustabdyti jūsų pirma reakcija gali būti uždaryti rEGGulator viršuje. Tačiau tuo atveju dūmai liks EGG viduje, o jūs siekiate atvirkščio rezultato – greitai juos išleisti ir nebeleisti formuotis toliau. Per daug dūmų jūsų maistui suteiks per stiprų dūminį skonį.

Uždarykite oro reguliatorių keramikinio pagrindo apačioje – tai sustabdys oro tiekimą – ir atidarykite reEGGulator dangtelį – taip išleisite dūmus. Kepimui pabaigti užteks iš keramikos kylančio didelio karščio ir karščio nuo grotelių, net jei atidarius dangtį temperatūra ir šiek tiek nukris.

Po kepimo ant anglių bus privarvėję riebalų, tad nuvalykite groteles ir prieš uždarydami oro reguliatorių ir rEGGulator leiskite anglims padegti dar apie 10 min. Taip riebalai, maisto ir marinato likučiai išdegs ir kitą kartą galėsite gaminti ant švarių anglių.

 

 

VALYMAS IR PRIEŽIŪRA

 

EGG yra visam gyvenimui. Jei teisingai jį prižiūrėsite, kartu sukursite nuostabių prisiminimų ir jums, ir ateinančioms kartoms, jūsų patiekalai visą laiką bus skanūs, o pats EGG išliks gražus ir spindintis. Yra keletas patarimų ir triukų kaip išlaikyti jūsų Big Green Egg kepsninę tvarkingą, švarią ir optimalios būklės. Reguliariai valant ir kartas nuo karto patikrinant visas dalis, jūsų EGG išliks tarsi naujas ir juo džiaugsitės visą gyvenimą. Sėkmės!

 

 

Ar reikia EGG valyti po kiekvieno gaminimo?

 

Po kiekvieno pasinaudojimo savo Big Green Egg turėtumėte atlikti keletą dalykų, bet nesijaudinkite – visa tai užtruks vos kelias minutes. Šepečiu nuvalykite groteles – tai labai paprasta jei kepsninė vis dar karšta. Tam, kad išlaikytumėte ketaus groteles ir kitus priedus puikios būklės, po kiekvieno panaudojimo naudodamiesi popieriniu rankšluosčiu juos patepkite šiek tiek augalinio aliejaus. Taip pat švelniu vandens ir muilo mišiniu galite nuvalyti ir keramikinio pagrindo ir dangčio išorę. Tai padaryti itin lengva jei keramika vis dar šilta – jūsų EGG bus tarsi naujas.

 

Mano EGG vidus pajuodavo. Ar man reikia jį kaitinti labai aukštoje temperatūroje kad nusivalytų ir kurstyti tol, kol grįš balta spalva?

 

Ne, tai tikrai nebūtina. Kaitinimas kol pabaltuos ar deginimas aukštoje temperatūroje, kad jūsų Big Green Egg kepsninė išsivalytų tikrai nerekomenduojamas.

Jei savo EGG įkaitinsite iki labai aukštos temperatūros, jūsų kepsninės ugnies žiedas gali sutrūkinėti, tad jokiais būdais to nedarykite. Jūsų Big Green Egg vidus pajuoduos jį panaudojus keletą kartų ir tai yra visiškai normalu. Tai netgi padės EGG veikti geriau, o temperatūra viduje taps dar stabilesne.

Jei gamindami naudojote daug riebalų ir nuo to jūsų EGG vidus apsiriebalavo, kepsninę galite lėtai įkaitinti iki 250°C ir taip atsikratyti maisto bei riebalų likučių. Palikite kaisti kurį laiką ir kai dūmai nebevirs, kepsninė bus švari. Valant šiuo būdu taip pat rekomenduojame retkarčiais dangčio vidų atsargiai iššluoti plieniniu šepečiu. Balta spalva negrįš, tačiau to ir nereikia.

 

Ant mano convEGGtor yra pridegusių maisto likučių. Kaip juos pašalinti?

 

To galite išvengti ant convEGGtor padėję skysčių surinkimo talpą. Riebalai ir maisto likučiai nukris ant skysčių surinkimo talpos ir jūsų convEGGtor išliks švarus bei puikios būklės.

Jei skysčių surinkimo talpa nepasinaudojote ir ant jūsų convEGGtor liko maisto likučių ir riebalų dėmių, vis dar įkaitusį convEGGtor nuvalykite šepečiu. Itin įsigėrusias dėmes galite pašalinti į EGG kepsninę įdėję apverstą convEGGtor (nešvaria puse į apačią). Įkaitinkite EGG iki 250°C laipsnių ir palaukite kol per kaminą nebevirs dūmai. Galiausiai, dar kartą nuvalykite šepečiu ir jūsų convEGGtor bus paruoštas kitam gaminimui.

 

Mano EGG atsirado pelėsių. Kodėl ir kaip juos pašalinti?

 

Jei kurį laiką nesinaudojote savo Big Green Egg kepsnine, nuo maisto likučių ir/arba didelės drėgmės gali susiformuoti pelėsių. Tuo atveju įkaitinkite savo Big Green Egg iki 180°C ir palikite pasikaitinti maždaug 15 min. iki gaminimo pradžios – taip pašalinsite pelėsius ir visas bakterijas. Nepamirškite šepečiu po kiekvieno kepimo pilnai nuvalyti grotelių, kad maisto likučiai sudegtų. Jei kurį laiką neplanuojate naudoti savo EGG, anglims visiškai užgesus pinai atidarykite oro reguliatorių keramikinio pagrindo apačioje ir rEGGulator kepsninės viršuje.

 


 

close