Kulinarinės idėjos kepant maistą grilyje

Šiuolaikiniai griliai atveria kone neribotas kulinarines galimybes. Juose galima ir kepti, ir virti, ir rūkinti. Tereikia tik pasitelkti fantaziją. Tačiau ką daryti, kai toji fantazija staiga išsenka? Kad nereikėtų kaskart įkūrus grilį valgyti vis tų pačių – tegul ir skanių – patiekalų, dalijamės gardžiomis kulinarinėmis idėjomis, skirtomis keraminėms kepsninėms.

Grilio klasika

 

Kiekvieno save gerbiančio grilio entuziasto repertuare turi būti klasikinių laiko patikrintų patiekalų. Štai kad ir sultingi jautienos kepsniai – jie greitai iškepa ir pasižymi intensyviu skoniu. Galima kepti brandintos arba nebrandintos jautienos pjausnius. Norint tobulo rezultato patartina rinktis dailų marmurinį riebalų raštą turinčią mėsą – tokia iškepusi bus itin minkšta ir sultinga. Geros mėsos galima net nemarinuoti.

Iškepta griliuje puikiai atsiskleidžia ir paukštiena. Ant grotelių čirškinkite marinuotą vištiena, antieną, kalakutieną. Nepamirškite ir kiaulienos, kurią galite iš anksto pamerkti į marinatą.

Dar vienas klasikinio grilio variantas – žemoje temperatūroje ilgą laiką kepti patiekalai. Tam tinka kiaulienos sprandinė, jautienos arba avienos kumpis, šonkauliai. Dideliems mėsos kepsniams gardinti tinka įvairūs prieskonių mišiniai arba aptepai.

Ant grotelių taip pat galima išsikepti žuvies ir jūrų gėrybių, tačiau tai gana trapūs produktai, tad geriausia juos ruošti ant perforuotų grotelių arba rantytos plokštės. Prie grilyje pačirškintų kepsnių neprošal patiekti ant grotelių keptų daržovių. Paskrudusios jos įgauna itin malonaus skonio.

Kepta krosnyje

 

Įvairias keramines kepsnines, pvz., Big Green Egg, lengva paversti krosnimis – tereikia panaudoti tinkamus priedus: nuo tiesioginės kaitros apsaugantį konvektorių ir kepimo akmenį. Tokioje lauko krosnyje galima kepti pačius įvairiausius skanėstus: nuo kvapnios duonos iki picos traškiu pagrindu. O kur dar fokačija, nesaldūs elzasietiški arba turkiški pyragai, gardūs apkepai ir kišai! Sakoma, kad kartą paragavus keraminiame grilyje keptos picos, daugiau nesinorės jokios kitos.

Dūmais dvelkiantys patiekalai

 

Keraminę kepsninę lengva paversti ir rūkykla. Visi joje pagaminti patiekalai įgauna subtilaus dūmų aromato, tačiau jei norisi tikrai rūkytų valgių, verta ant įkaitusių anglių išdėlioti medienos drožlių arba kaladėlių. Tuomet beliks nustatyti nedidelę temperatūrą ir pasitelkti kantrybę, o po kelių valandų ragauti kvapnius burnoje tirpstančius patiekalus. Rūkinti galima ir stambesnius mėsos gabalus, ir žuvį. Pastarąją patartina uždėti ant specialios lentos, kad rūkinama nesuirtų ir nepriliptų prie grotelių. Jei turite šviežių dešrelių, kodėl jų pirma neišrūkinus, o po to dar neapskrudinus didesnėje kaitroje? Svečiai liks sužavėti!

Kai šalta

 

Atvėsę orai – ne priežastis nustumti grilį į sandėliuko kampą. Šiuolaikinės kreminės kepsninės gali būti naudojamos bet kokiu oru. O vėsūs orai – metas, kai galima gardžiuotis sočiais ir šildančiais troškiniais bei sriubomis. Šiuos valgius galima gaminti vien tik kepsninėje – tereikia gero šilumą išlaikančio ketaus puodo. Jame pirma apkepinkite ingredientus, po to užpilkite sultiniu arba kitu skysčiu ir pamažu troškinkite arba virkite. Kepsninėje galima ruošti ir mėsos, ir daržovių, ir žuvies troškinius, naudojant šviežias sezonines daržoves. Greta sriubos arba troškinio patiekite ant kepsninės grotelių paskrudintos kvietinės duonos. Tokie pietūs išvaikys net didžiausią šaltį.

Grilis smaližiams

 

Kaip be deserto? Juk jų grilyje galima pagaminti pačių įvairiausių! Įdėjus konvektorių ir pavertus kepsninę orkaite galima kepti pyragus ir pyragaičius. O įkaitinus iki aukštesnės temperatūros ant grotelių iškepti sezoninių vaisių. Patiekite juos su šokolado padažu ir grietinėle, apšlakstykite medumi arba karamele.

Kokybiškam griliui ribų nėra: viską, ką tik mėgstate gaminti virtuvėje, galite perkelti į lauką ir mėgautis netikėtais gastronominiais atradimais.

close