KURI KEPSNINĖ GERESNĖ - 
DUJINĖ AR  KŪRENAMA ANGLIMIS?

Kurią kepsninę rinktis?

Pagaliau prisiruošėte įsigyti išsvajotąją kepsninę? O gal tiesiog atėjo laikas senąją pakeisti nauja, geresne? Rinkdamiesi kepsninę būtinai apsvarstykite skirtingų grilių tipų privalumus ir trūkumus, savybes ir galimybes – juk norėtumėte, kad kepsninė jums tarnautų ilgai, o barbekiu vakarai teiktų tik malonumą. Kad būtų lengviau išsirinkti, paruošėme trumpą įrašą, kuriame pristatome dujinių ir anglimis kūrenamų trūkumus ir pranašumus.

 

 

 

 

Užkietėjusio barbekiu gerbėjo paklausę, kas jiems labiau patinka – dujinės ar anglimis kūrenamos kepsninės – tikriausiai sulauksite kreivo žvilgsnio. Žodžio „dujinė“ tokio fanatiko žodyne tiesiog nėra, nes kepti reikia ant anglių. Bet kokie jo motyvai ir kokia kepsninė arba lauko virtuvė geriausiai tinka jums? Pabandysime viską paaiškinti.

 

 

Dujinės ir anglimis kūrenamos kepsninės – kuo jos skiriasi?

 

 

Pavadinimai kalba patys už save – dujinėms kepsninėms įkurti reikalingos dujos. Tuo tarpu anglimis kūrenamose kepsninėse – tiek plieninėse, tiek keraminėse – naudojamos medžio anglys. Pirmiausia atsirado būtent anglimis kūrenamos kepsninės. Dujinės pradėtos gaminti vėliau. Kepsninių skirtumai dažniau paskatina žmones dujas išmainyti į anglis – ne atvirkščiai. Ir ne veltui.

 

DUJINĖ KEPSNINĖ
PLIENINĖ ANGLIMIS KŪRENAMA KEPSNINĖ
BIG GREEN EGG KERAMINĖ KEPSNINĖ

Įsidega per 15–20 min.

Įsidega per mažiausiai 20 min.

Įsidega per mažiausiai 20 min.

Reikalingas dujų balionas

Reikalingos medžio anglys/ briketai.

Reikalingos medžio anglys.

Nelieka pelenų.

Lieka nemažai pelenų.

Lieka nedaug pelenų.

Galima greitai reguliuoti temperatūrą.

Temperatūrai sureguliuoti reikia daugiau laiko.

Temperatūra labai tiksli ir stabili.

Rūkinimui reikia specialios dėžės. Nelabai tinka ilgoms rūkinimo sesijoms.

Galima naudoti kaip rūkyklą.

Galima naudoti kaip rūkyklą.

Negalima kepti tiesiai ant ugnies.

Galima kepti tiesiai ant ugnies.

Galima kepti tiesiai ant ugnies.

Barbekiu skonis ne toks intensyvus.

Intensyvus barbekiu skonis.

Intensyvus barbekiu skonis.

Pasinaudojus pakanka išjungti dujas.

Pasinaudojus reikia išvalyti pelenus (kai atvėsta).

Pakanka retkarčiais išvalyti pelenus (kepsninei atvėsus)

Galima naudoti ilgą laiką su tam tikromis išimtimis.

Ne visada galima naudoti ilgą laiką.

Galima naudoti ilgą laiką.

Standartinis indas nuvarvėjusiems riebalams, jį reikia reguliariai valyti/ keisti.

Riebalai varva ant anglių. Norint gaminti maistą netiesioginėje kaitroje galima naudoti tik atskirą indą.

Riebalai varva ant anglių. Norint gaminti maistą netiesioginėje kaitroje galima naudoti tik atskirą indą.

Sunaudojamų dujų kiekis priklauso nuo plieno storio.

Nelabai ekonomiška sunaudojamų anglių atžvilgiu.

Ekonomiška sunaudojamų anglių atžvilgiu.

Netinkama naudoti visus metus.

Ne visos tinka naudoti visus metus.

Tinka naudoti visus metus.

 
 

Kepsninės įkūrimas

 

 

Nors dažnas griliaus fanatikas į dujines kepsnines žvelgia iš aukšto, jos turi neginčytiną privalumą – jomis labai patogu ir lengva naudotis. Nereikia į ugniadėžę krauti anglių – pakanka atsukti dujas, spustelėti uždegimo mygtuką, ir po 10–15 min. kepsninė jau paruošta naudoti. Negana to, iškepus maistą nelieka pelenų, todėl nereikia jų valyti ir teptis rankų.

Kita vertus, anglimis kūrenamos kepsninės taip pat įsikuria gana greitai, ypač jei naudojami specialūs uždegikliai. Turint plieninę anglimis kūrenamą kepsninę, anglys sudedamos į žaizdrą, vadinamą starteriu. Apačioje sudedamos prakuros, kurios uždegamos. Oro trauka padeda anglims įsidegti, ir praėjus 15 min. jas jau galima dėti į kepsninę.

Su keramine kamado kepsnine viskas dar paprasčiau – atidarius traukos angas, esančias kepsninės viršuje ir apačioje, tereikia ant anglių išdėlioti uždegiklius, juos uždegti ir palaukti 15–20 min.

 

 

Temperatūros reguliavimas

 

 

Galimybė tiksliai reguliuoti temperatūrą – svarbus privalumas. Štai dujinėse kepsninėse temperatūra reguliuojama atsukant arba prisukant degiklius. Atrodo, paprasčiau nebūna!

Temperatūros reguliavimas anglimis kūrenamoje kepsninėje – šiek tiek sudėtingesnis procesas. Tai daroma atveriant arba priveriant kepsninėje esančias traukos angas. Kuo plačiau jos bus atvertos, tuo daugiau deguonies pateks į kepsninę ir tuo aukštesnė temperatūra bus jos viduje. Ir atvirkščiai. Kita vertus, įsigijus kepsninę be traukos angų beveik neįmanoma tiksliai reguliuoti temperatūrą.

Keraminėse kamado kepsninėse temperatūra taip pat reguliuojama naudojant traukos angas. Tačiau keraminės kepsninės turi ypatingą privalumą – jos kur kas geriau išlaiko pastovią temperatūrą nei plieninės. Be to, joms neturi įtakos oro temperatūra, todėl keraminę kepsninę galima naudoti bet kuriuo metų laiku.

 

 

 

 

Kepsninė – lauko virtuvė

 

 

Tinkamai išsirinkta kepsninė gali atstoti visą virtuvę. Ar nebūtų smagu vasarą ar net rudenį maistą gaminti lauke? Ir dujinėse, ir anglimis kūrenamose kepsninėse galima taikyti įvairiausius maisto gaminimo būdus: kepti ant grotelių arba keptuvėje, virti, troškinti, rūkinti, gaminti maistą žemoje temperatūroje. Tiesa, turint dujinę kepsninę reikės specialios rūkyklos, bet apie tai – truputį vėliau.

Gaminant maistą žemoje temperatūroje, verdant, troškinant, rūkinant ir kepant keptuvėje reikalinga netiesioginė kaitra. Skirtingose kepsninėse tai pasiekiama skirtingais būdais. Dujinėje kepsninėje reikia išjungti vidurinius degiklius. Anglimis kūrenamose kepsninėse naudojamos specialios plokštės arba laikikliai, apsaugantys maistą nuo tiesioginio sąlyčio su kaitros šaltiniu. Plieninėse kepsninėse anglys įprastai patraukiamos į šonus, o maistas dedamas grotelių viduryje.

Kamado tipo keraminėse kepsninėse virš anglių taip pat dedama plokštė, apsauganti nuo karščio. Ovalioje kepsninėje susidarantis oro srautas užtikrina, kad maistas iškeps arba išvirs tolygiai, bus sultingas ir gardus.

 

 

 

 

Kuo anglys pranašesnės už dujas?

 

 

Užkietėję grilio entuziastai išvardytų ne vieną priežastį, kodėl geriau rinktis anglimis kūrenamą kepsninę. Visų pirma, anglimis kūrenamoje kepsninėje lengviau rūkinti ingredientus – pakanka medžio drožles arba kaladėles išdėlioti tiesiai ant įkaitusių anglių. Tuo tarpu dujinėje kepsninėje reikalinga speciali rūkykla. Į ją pridedama rūkinimui skirtos medienos, kuri nuo kaitros pradeda smilkti ir skleisti dūmus. Tačiau tam reikia naudoti smulkesnes drožles, mat didesnės kaladėlės labiau tinka ilgesnėms rūkinimo sesijoms, trunkančioms mažiausiai 30 min.

Dar vienas anglių privalumas – galimybė maistą kepti tiesiai ant jų. Tai senovinis maisto kepimo būdas, kuomet mėsa arba daržovės dedamos tiesiai ant švarių įkaitusių anglių.

 

Maisto skonis

 

Vis dėlto bene didžiausias anglimis kūrenamų kepsninių pranašumas – skonis. Tokiose kepsninėse pagaminto maisto skonis ir aromatas kur kas intensyvesnis. Tačiau būtina rinktis kokybiškas medžio anglis. Juk galutiniam skoniui įtakos turi ir medžio, iš kurio pagamintos anglys, rūšis.

 

 

Iškepus maistą

 

 

Žmonės, vertinantys patogumą ir paprastumą, dujines kepsnines giria dėl to, kad ir baigus gaminti maistą su jomis nereikia vargti. Tereikia išjungti degiklius ir užsukti dujas. Taip pat patartina reguliariai apžiūrėti aliumininį indą, kuriame susikaupia nuvarvėję riebalai ir kiti skysčiai, ir prireikus jį išvalyti arba pakeisti.

Baigus gaminti maistą anglimis kūrenamoje kepsninėje pakanka apriboti į vidų patenkančio oro kiekį. Negaudamos deguonies anglys pamažu užges, o likusias bus galima panaudoti kitą kartą. Kepsninei atvėsus, patartina išvalyti susikaupusius pelenus. Tuo tarpu naudojant keraminę kamado kepsninę pelenų nebūtina išvalyti kaskart, mat jų susidaro nedaug.

 

Kitos kepsninės

 

Teisybės dėlei, reikėtų aptarti ir kitokių rūšių kepsnines, pavyzdžiui, elektrines, kaitinamas plokštes ir picos krosnis.

Elektrinę kepsninę galima rinktis tuo atveju, jei ten, kur gyvenate arba vasarojate, negalima naudoti atviros ugnies. O picos krosnis naudinga tik tada, kai norite būtent tokio prietaiso, kuriame keptumėte picas ir duonas. Tačiau išsikepti traškios picos galima ir kamado kepsninėje – tereikia ant grotelių uždėti kepimo akmenį.

Kaitinama plokštė praverčia tada, kai norima maistą kepti nenaudojant tiesioginės kaitros. Tačiau kamado kepsninėje taip pat galima pritaikyti šį kepimo būdą – pakanka ant grotelių uždėti ketaus plokštę lygiąja arba rantytąja puse į viršų.

 

 

Svarbu kokybė

 

 

Šiais laikais ir dujinių, ir anglimis kūrenamų kepsninių modelių pasirinkimas labai didelis. Renkantis kepsninę reikėtų turėti omenyje, kad kaina – pirmas kokybės ženklas. Apie kepsninės kokybę taip pat daug pasako garantijos sąlygos ir siūlomas aptarnavimas. Nepamirškite, kad ne visos kepsninės pagamintos iš vienodai kokybiško plieno arba keramikos. O medžiagos turi tiesioginės įtakos patiekalų skoniui, galimybei išlaikyti ir reguliuoti temperatūrą, galų gale – naudojimo malonumui. Be to, ne visos kepsninės pagamintos iš patvarios ir ilgaamžės keramikos.

 

 

Gaminame maistą su anglimis

 

 

Nusprendus įsigyti anglimis kūrenamą kepsninę laukia dar vienas sprendimas – pirkti plieninę ar keraminę kepsninę. Abiejų rūšių kepsninės labai universalios. Tiesa, ne visose plieninėse anglimis kūrenamose kepsninėse galima gaminti maistą žemoje temperatūroje. Kartais gali prireikti pridėti papildomai anglių, be to, gali būti sunku išlaikyti pastovią temperatūrą. Visa tai lemia plieno kokybė.

O štai keraminės kamado kepsninės pasižymi puikiomis izoliacinėmis savybėmis, gerai išlaiko karštį. Tai reiškia, kad jos taupesnės – nereikės tiek daug anglių. Be to, jas galima naudoti bet kokiomis oro sąlygomis, net spaudžiant šaltukui.

Renkantis kamado kepsninę reikia atsižvelgti ne tik į kainą, bet ir garantijos sąlygas ir siūlomą aptarnavimą, reikalingą priežiūrą. Iš keraminių kepsninių neabejotinai išsiskiria Big Green Egg kepsninės. Jos keraminės dalys gaminamos Šiaurės Amerikoje, pasitelkus NASA sukurtas technologijas. Ar žinojote, kad kosminių laivų korpusai buvo gaminami iš keramikos? Tokia keramika atspari didžiausiam karščiui, temperatūrų svyravimui. Ją galimą įkaitinti daugybę kartų, o kokybė nenukentės.

 

 


 

close