PRANCŪZIŠKAS TROŠKINYS

 

Cassoulet yra klasikinis prancūziškas troškinys, kurį lengvai pasigaminsite Big Green Egg kepsninėje. Tradiciškai troškinys gaminamas su baltomis pupelėmis, antienos „confit”, dešrelėmis ir žąsies taukais. Šis receptas, skirtas kamado kepsninei yra kiek lengvesnis, tačiau ne mažiau gardus. Atkreipkite dėmesį, kad prieš ruošiant patiekalą Lima pupeles reikia išmirkyti per naktį.

 

GAMINIMO BŪDAS: GRILIS, GAMINIMAS NETIESIOGINĖJE KAITROJE, RŪKYMAS, CONFIT, KEPIMAS, TROŠKINIMAS

VIRTUVĖ: PRANCŪZŲ

SUDĖTINGUMAS: VIDUTINIS

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO: 20 MIN.

GAMINIMO TRUKMĖ: 300 MIN.

IŠ VISO: 320 MIN.

IŠEIS: 6 PORCIJOS

 

INGREDIENTAI

 

 

CASSOULET

200 g. sausų Lima pupelių

400 g. kiaulienos šoninės

6 plonos aštrios dešrelės, pvz. chipolata

4 vištienos šlaunelių filė

200 ml. alyvuogių aliejaus

½ galvutės (perpjautos kryžmai) + 2 skiltelės šviežio česnako

1 čiobrelio šakelė

1 rozmarino šakelė

4 lauro lapai

1 raudona paprika

1 geltona paprika

2 svogūnai

½ v.š. rūkytos paprikos prieskonių (saldžių)

1 v.š. pomidorų piurė

apie 1 l. daržovių sultinio

100 g. sviestinių pupelių

1 morka

1 violetinė morka

2 pomidorai

2 petražolių šakelė

PRIESKONIAI ĮTRYNIMUI

1 v.š. stambios druskos

1 a.š. juodųjų pipirų

1 a.š. rūkytos paprikos prieskonių (saldžių)

½ a.š. Madras kario miltelių

PATIEKIMUI

garstyčių

 

Reikalingi priedai:

Žalias ketaus puodas

Ketaus grotelės

Medžio kaladėlės

convEGGtor laikiklis

Vienkartinis skysčių surinkimo indas

Nerūdijančio plieno grotelės

 

 

PASIRUOŠIMAS IŠ ANKSTO

 

 

  1. Vakare prieš gaminimą šaltame vandenyje užmerkite Lima pupeles (vandens įpilkite daug).

  2. Kitą dieną Big Green Egg kepsninėje uždekite anglis ir iki 180°C įkaitinkite kepsninę su ketaus grotelėmis.

  3. Per tą laiką trintuvėje sutrinkite prieskonius mėsos įtrynimui. Kryžmai įpjaustykite kiaulienos šoninės pusę su riebalais ir visą mėsą gerai įtrinkite prieskonių mišiniu.

 

 

 

 

GAMINIMAS

 

 

  1. Ant grotelių pakepkite chipolata dešreles, kiekvienai pusei skirdami po maždaug 2 minutes ir kaskart uždengdami EGG dangtį.

  2. Išimkite dešreles iš EGG kepsninės ir padėkite į šalį, kad atauštų. Per tą laiką į žalią ketaus puodą sudėkite vištienos filė, alyvuogių aliejų, pusę česnako galvutės, čiobrelį, rozmariną ir du lauro lapus. Ataušusias dešreles įdėkite į šaldytuvą.

  3. Išimkite groteles ir ant karštų anglių uždėkite 1 obels kaladėlę. Ant EGG kepsninės uždėkite convEGGtor su vienkartiniu skysčių surinkimo indu ir nerūdijančio plieno grotelėmis. Ant kepsninės uždėkite žalią ketaus puodą, o šalia padėkite kiaulienos šoninę riebalų sluoksniu į viršų. Uždenkite EGG dangtį ir įkaitinkite iki 100°C. Apie 1.5 val. leiskite vištienai virsti į „confit”, o kiaulienos šoninei lėtai kepti.

  4. Nuimkite vištieną ir ant EGG kepsninės uždėkite paprikas. Uždenkite dangtį ir EGG kepsninės temperatūrą pakelkite iki 140°C. Palikite kiaulieną kepti dar apie valandą, o paprikas kepkite apie 20 min. iš kiekvienos pusės kol suminkštės. Kiekvieną kartą nepamirškite uždengti dangčio.

  5. Nuimkite paprikas nuo EGG ir leiskite jiems ataušti uždengę maistine plėvele. Nupilkite vandenį nuo Lima pupelių ir suberkite jas į rėtį. Nuskalaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Nulupkite svogūnus ir dvi skilteles česnakų ir supjaustykite gabalėliais.

  6. Nuimkite kiaulieną nuo EGG. Ant grotelių uždėkite apvalų orkaitės indą (apie Ø 35 cm). Iš žalio ketaus indo pasemkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir įpilkite į orkaitės indą, tada sudėkite svogūnus, česnakus ir rūkytos paprikos prieskonius. Uždenkite EGG dangtį ir kepkite kol svogūnas apskrus. Įmaišykite pomidorų piurė ir kaitinkite apie minutę. Per tą laiką užvirinkite daržovių sultinį.

  7. Į indą sudėkite Lima pupeles ir likusius 2 lauro lapus, supilkite karštą sultinį – pupelės turi būti po maždaug 4 cm skysčio. Palaukite kol pupelių mišinys užvirs ir sumažinkite EGG temperatūrą iki 100°C.

  8. Troškinkite Lima pupeles maždaug 1,5 val. kol jos suminkštės. Per tą laiką puode užvirkite sūdytą vandenį ir suberkite sviestines pupeles, leiskite joms blanširuotis apie minutę. Nusunkite sviestines pupeles, nuplaukite po šaltu vandeniu ir palikite rėtyje nudžiūti. Nuskuskite morkas ir jas bei pomidorus supjaustykite gabalėliais. Nulupkite keptų paprikų odeles, išimkite sėklytes ir paprikas supjaustykite juostelėmis. Suplėšykite „confit” vištieną į gabalus, riekelėmis supjaustykite kiaulieną.

  9. Kai Lima pupelės suminkštės, sudėkite morkas, pomidorus, paprikas ir palikite virti dar apie 10 min. Tuo pat metu ant grotelių pašildykite kiaulienos riekeles.

  10. Galiausiai, į puodą sudėkite keptas dešreles, sviestines pupeles, vištieną, kiaulienos riekeles ir ant mažos ugnies pavirinkite dar 5 min. kol visi ingredientai sušils. Per tą laiką nuo petražolės šakelės nulupkite lapelius ir stambiai supjaustykite.

  11. Pabarstykite „Cassoulet” troškinį petražolėmis, pamaišykite ir patiekite su garstyčiomis.

 

 

 

 


© Big Green Egg Europe, www.biggreenegg.eu

close